Kenapa Kami Tahu Tauhu dalam Semua Banyak Borang

Duduk di atas meja saya, betul-betul di sebelah papan kekunci saya, adalah sebuah bekas takeout Styrofoam kecil yang dipenuhi dengan minyak cili yang berapi-api, nuggets kecil lobak masam acar masin, cuka hitam masam, cilantro wangi-semua perisa outsize yang telah membuat Xi’an Famous Makanan, yang menyajikan masakan dari barat China dari beberapa cawangan kecil di New York City, melangkaui jumlah yang sama.

Tetapi yang mendasari ramuan-ramuan yang kuat ini adalah satu lagi yang sering tidak langsung: tahu-dalam kes ini, tauhu yang sangat lembut, berkrim, sedikit hangat, yang memegang bentuknya cukup lama untuk anda mendapatkan sesudu ke dalam mulut anda dan memohon sedikit tekanan dengan lidah anda, di mana ia hanya mencairkan ke dalam keselesaan tanpa apa-apa.

Ya saya tahu. Makanan hippie. Bayi bayi. Tidak selesa. Booooooring.

Awak tahu tak? Itu gila. Tauhu adalah lazat dengan cara yang lebih banyak daripada yang saya boleh mengira-tetapi saya akan cuba pula:

1. Perkara yang Sangat Lembut, a.k.a Silken Apabila orang membandingkan tahu keju, ini adalah apa yang mereka fikirkan-berkrim, lembut, lembut. Lebih seperti yogurt ke fikiran saya, tetapi apa sahaja. Ia luar biasa disajikan hangat, gaya Xi’an, atau sejuk dan ringan berperisa dengan badam dan sirap gula. Oh, dan sesetengah tukang masak Cina memotongnya ke dalam kiub, celupkannya dalam adonan, dan gorengkannya: bahagian luar menjadi rangup-renyah, bahagian dalamnya hampir cair. Mmm…

2. Perkara Yang Sedikit Firmer (Tetapi Lembut) Saya makan satu tan ini: sejuk, drizzled dengan kicap dan minyak bijan dan dikhiasi dengan bawang merah cincang dan halia; hangat, saya kiub dan membuangnya ke dalam sup dan rebus – terutamanya dalam tauhu mapo, klasik Sichuan di mana ia dipasangkan dengan pasta kacang chili dan daging babi tanah. Satu gigitan dan anda tidak akan pernah memikirkan ini sebagai makanan kesihatan yang hambar lagi. Sering kali, tahu ini boleh menjadi agak ringan, dengan hanya rasa soya lembut yang menyerap rasa perasa, tetapi saya juga mempunyai versi berasap yang diperlukan di samping tidak ada kelebihan.

3. Tauhu kering Dengan menekan tauhu dan salutannya dengan pelbagai perasa, seperti kicap atau serbuk lima rempah-koki Asia menghidupkan tauhu ke dalam blok padat yang boleh berdiri untuk menggoreng. Tetapi tauhu kering, rasa yang tertumpu dan sering berasap, adalah sejuk yang luar biasa, sebagai sejenis salad yang dibuang dengan minyak cili, cuka, seledri yang diiris tipis, kacang hancur, dan mungkin sedikit gula putih. **

Saya akan berhenti mengira di sini. Itu periuk tauhu panas di meja saya semakin sejuk oleh yang kedua, dan menulis tentang bagaimana ia akan rasa adalah penyiksaan tulen. Saya tidak pernah mendapat keju yang hebat dari kulit tauhu gaya Jepun atau kegembiraan mencelupkan “crullers” Cina ke dalam susu soya yang hangat, tapi saya fikir anda mendapat maksudnya: Tauhu = baik.

Sekarang periksa ini Selamat menjamu selera resipi yang menggunakannya dengan baik.