Kenapa Anda Harus Membuat Kimchi Ramp Sekarang

Sekiranya ada satu perkara yang boleh kita katakan Selamat menjamu selera kakitangan, kita tidak malu ketika datang ke rasa besar dan berani. Kami menyukai makanan kami dan kami menyukainya. Jadi apabila menguji dapur dapur Chris Wegan mencadangkan membangunkan resipi kimchi asli, kami suka, “Ya!” Apabila dia cenderung mencadangkan menambah tanjakan, kami seperti, “NERAKA, YES!”

Kimchi bukan untuk pemalu. Tetapi perasa Korea yang pedas, funky, dan difermentasi telah menjadi bahan utama dalam repertoar kami sejak kebelakangan ini, dan kami menyukai kombinasi haba agresif dan rasa kompleks dari gochujang, pasta yang dibuat dari chiles, kacang soya, beras, dan garam yang difermentasi. Bagi tanjakan? Anda tahu tanjakan: Mereka sarang liar dengan rasa bawang merah yang pedas dan pedas yang koki restoran dan tukang masak rumah menjadi penipu sepanjang musim semi-dan dengan alasan yang baik. Mereka sering merupakan salah satu daripada sayur-sayuran pertama yang tiba di pasaran petani, dan anda perlu mendapatkan mereka semasa mereka panas.

Jadi, yeah-kita suka tanjakan dan kita suka kimchi. Tetapi mengapa meletakkan kedua-dua itu bersama-sama? Kata Wegan, “Musim untuk tanjakan sangat pendek, ini benar-benar membantu meregangkannya lebih jauh.” Tetapi ia bukan sekadar memanjangkan musim ini: membuat kimchi dari landai juga merupakan cara yang kos efektif untuk menikmatinya. “Ramps mahal,” jelas Wegan, “jadi dengan menambahkannya kepada bumbu dengan banyak perkara lain-seperti daikon, kubis, dan bawang putih-anda mendapat lebih banyak untuk wang anda.”

Dan, bukan untuk apa-apa, ia menyegarkan untuk mendapatkan pengambilan baru di landai selepas menyebarkannya dan memakannya dalam pesto selama berminggu-minggu. “Kimchi menarik kerana ia kedua-dua bumbu dan makanan ringan … atau bahan yang sama sekali berasingan,” kata Wegan. “Ia serba boleh, dan ia agak menyeronokkan untuk menggunakan tanjakan dengan cara yang tidak dijangka. Apabila anda melakukan penapaian pantas kepada mereka seperti ini, kesungguhan mereka benar-benar diperbesarkan.

Seolah-olah kita memerlukan lebih meyakinkan, kimchi jalan raya mudah dibuat-dan ia sudah siap untuk dimakan dalam masa tiga hari. Sudah tentu, kata Wegan, anda boleh membiarkan penapaian balang di kaunter anda selama seminggu atau dua sebelum membekalkannya. “Itu akan membuat perkara lebih menarik,” katanya. “Tetapi pastikan anda tahu bahawa sebaik sahaja anda memasukkannya ke dalam peti sejuk, ia akan menghentikan penapaian.” Versi ini mendapat haba dari gochujang, tetapi jika anda suka perkara di sisi spicier, berasa bebas untuk menambah chile tambahan atau dua kepribadian dan sedikit riffing benar-benar baik-baik saja.

Dapatkan resipi: Ramp Kimchi