Gado Gado: Bowl Beras Brown dengan Sos Peanut yang Mulia

Semasa pasca Thanksgiving ini, minggu sebelum cuti, kakitangan BA menyampaikan makanan butang hit-the-reset kegemaran mereka. Ini bukan makanan diet-itulah bahan yang kita makan ketika kita hanya memerlukan detoks yang selalu-sedikit. Hari ini, penolong editor Amiel Stanek berkongsi resipi untuk gado gado.

Pada tahun ini, yang saya mahukan adalah VDS yang baik. Apa itu VDS, anda bertanya? VDS bermaksud Sistem Penyampaian Sayuran, jenis hidangan yang memudahkan penggunaan bahan tumbuhan yang cepat dan bersemangat. Dan di dalam ruang yang berbahaya ini antara kalkun sisa Thanksgiving dan penaburan New Years Day-menggugurkan, itu satu-satunya perkara yang berdiri di antara saya dan pusaran air sandwich ham, cookies percutian, dan minuman keras.

VDS saya sesuai dengan nama Indonesia: gado gado. Ia pada asasnya hanya penyebaran beras perang, sayuran mentah dan masak, sos kacang hangat, dan sekumpulan hiasan, yang akan dipasang ke dalam longgokan, tumpukan berwarna-warni mengikut selera seseorang. Ia dunia yang lebih lazat daripada bunyi itu. Sama ada anda melakukannya untuk diri sendiri, untuk rakan-rakan anda (atau, anda tahu, keluarga anda), semua yang terlibat akan meletakkan garpu merasa sangat, benar-benar dipelihara. (Saya sepatutnya menjadi sangat jelas sekarang bahawa versi makanan jalanan popular di Indonesia ini secara harfiah tidak menuntut kesahihan.)

Mula dengan memasak beberapa nasi coklat walau bagaimanapun, anda perlu-ini biasanya mengambil masa seketika, jadi saya biasanya mendapatkannya bermula dan kemudian menetapkan untuk bekerja pada semua komponen lain, dan tetap hangat jika ia selesai terlebih dahulu.

Sebahagian besar kerja yang berkaitan dengan gado gado adalah prep sayur-sayuran yang mudah, yang entah bagaimana berjaya merasa sihat, seolah-olah mengendalikan buasir besar bahan sayur yang terang menerjemahkan nutrien ke dalam tubuh melalui osmosis. Cincang beberapa merah kobis (kerja hijau dan savoy juga). Selalunya julienne beberapa mentah, renyah sayur-sayuran akar (bit, wortel, lobak, daikon, dan sebagainya) -a mandolin sangat membantu di sini. Blanch beberapa kacang hijau. Rebus dan dadu beberapa kentang. Sekelompok sekelompok scallions, kira-kira memotong beberapa cilantro, menghancurkan segelintir sahaja kacang panggang, dan suku beberapa limau. (Saya juga suka mendidih telur lapan minit dan dapatkannya dalam campuran, tetapi anda boleh meninggalkan mereka jika anda ingin menyimpan keseluruhan vegan). Susun semua komponen ini di pelbagai piring dan di ramekin-sebahagian daripada kegembiraan hidangan ini adalah penglihatan begitu banyak sayur-sayuran yang cerah dan indah di atas meja..

Sekarang datang sos kacang, yang merupakan kunci untuk menarik semua kekosongan itu bersama-sama dengan makanan yang kaya dan memuaskan. Sejujurnya, saya tidak fikir saya pernah membuat saus dengan cara yang sama dua kali, tetapi secara amnya sedikit perkara seperti ini: Mince beberapa chiles, bawang putih, dan halia, dan sizzle bersama-sama dalam minyak sayuran sedikit di dalam oven Belanda sehingga harum. Kemudian, sudu masuk satu balang mentega kacang halus, gerimis di beberapa air panas untuk nipis semuanya ke konsistensi sejenis saus, dan pukul sehingga halus. Musim dengan kicap, jus kapur dan / atau cuka beras, dan sos panas (jika itu perkara anda). Walau bagaimanapun anda akhirnya membuatnya, pastikan bahawa ia sangat berpengalaman, kerana ia akan memakai sekumpulan sayur-sayuran yang tidak masuk akal; bahawa ia disajikan hangat; dan ada banyak (anda akan terkejut dengan berapa banyak orang sos kacang boleh makan, biasanya saya belanjakan sekurang-kurangnya satu cawan setiap orang).

Setelah segala-galanya disiapkan dan siap, sebarkan hadiah anda melintasi meja dan pergi ke bandar. Saya suka bermula dengan sendok kecil beras merah, mengaturkan semua sayur-sayuran di sekitarnya seperti roda warna dan menghiasi dari atas sebelum mendidih dengan suka dengan suam kacang masam hangat. Getaran di atas meja sepatutnya berasa tenang, dengan semua pencapaian dan penyebaran mangkuk. Tetapi, sebaik sahaja semua plat dipasang dan semua orang makan, tenang akan jatuh ke atas meja, terganggu hanya dengan menjangkau sporadis dan mencubit apabila orang cuba untuk menentukur nisbah sayuran ke beras ke garnish-to-sauce sempurna . Sedang akan ada. Semua orang akan menjadi sangat menyakitkan begitu-tetapi penuh dengan semua perkara yang betul. Itu, kawan-kawan saya, adalah keunggulan VDS.

Dan bahagian yang terbaik? Sebaik sahaja makan selesai dan meja dibersihkan, anda pasti akan mendapati diri anda dengan kerja-kerja makan tengahari gado gado, atau bahkan prestasi ulang untuk makan malam. Ia adalah hadiah yang terus memberi, perlindungan lebih jauh dari tarikan godaan musim yang menggoda. Ia adalah VDS, pasti, tetapi yang lebih penting adalah bukti bahawa sayuran bernilai makan-dan itulah yang saya perlukan lebih daripada apa-apa lagi pada tahun ini.

Mahu makanan yang lebih sihat tetapi lazat? Kami mempunyai buku masakan baru yang dikeluarkan pada 22 Disember! Pra pesanan The Food Lover’s Cleanse tepat sekali ini.