Dalam Pujian Padi Nasi, Kesilapan Dapur Terbaik yang Boleh Anda Buat

Apabila saya dewasa, ibu saya akan sentiasa membuat beras dengan periuk nasi. Tetapi pada majlis-majlis khas, dia akan membuat periuk nasi masak. Nasi itu sendiri tidak lebih baik daripada barangan yang keluar dari periuk. Tetapi dia sentiasa pastikan untuk memecahkan versi dapurnya untuk membuat lapisan nasi hangus yang akan melapisi bahagian bawah periuk. Selepas makan malam, kami telah mengikis bahagian bawah periuk untuk mana-mana cip besar beras nasi goreng sebelum ibu saya memasak rehat dengan air panas atau teh barli untuk mencipta sup nasi hangus. Sehingga hari ini, ia masih menjadi salah satu perkara kegemaran saya untuk makan selepas makan (termasuk mana-mana dan semua pencuci mulut).

Nasi pekat-melekit namun rangup, kacang, dengan mengunyah yang agresif-dipanggil nurungji dalam bahasa Korea, dan ia adalah cara tukang masak rumah Korea yang berjimat untuk menggunakan setiap biji beras terakhir dari periuk. Kepala ke mana-mana restoran Korea di mana nasi keluar dalam mangkuk batu panas, dan kemungkinan server anda akan datang setelah anda selesai menuang teh panas atau air ke dalam mangkuk. Sup susu yang hangus nasi dan teh yang dibuat tidak semestinya ajaib.

Memuatkan

Lihat di Instagram

Terdapat lapisan renyah, beras hangus di bahagian bawah periuk paella ini. Dan ya, anda mahu beberapa. Foto: Marcus Nilsson

Kaedah untuk membuat pelbagai versi beras hangus berbeza-beza, tetapi ibu saya semudah itu. Kali berikutnya anda membuat periuk nasi masak, renehkannya selama 10 minit lebih lama daripada biasanya anda memasaknya untuk membuat lapisan bawah coklat keemasan. Makan lapisan atas nasi dengan makan malam, kemudian tuangkan air dan rebus untuk melonggarkan bit emas dan makan semangkuk kecil sup panas sebagai pembersih lelangit. Anda juga boleh menyebarkan lapisan nipis nasi yang dimasak dalam kuali besar dan panas hingga keemasan dan rangup pada kedua belah pihak, seperti pancake nasi gergasi. Taburkan dengan gula sedikit untuk snek seperti manis, kerupuk.

Begitulah ibu saya melakukannya-tetapi pilih cara yang anda suka. Kali berikutnya anda memasak periuk beras, biarkan ia di atas dapur lebih lama, lebih lama daripada yang anda berani. Saya berjanji bahawa anda tidak akan membiarkan satu lagi biji beras menjadi sia-sia lagi. Dan anda akan menjadi tukang masak yang lebih baik untuknya.

Inilah yang perlu dilakukan dengan semua beras yang tidak hangus