Claws Out: Panduan BA untuk Jenis Kepiting (dan Cara Memasak Mereka)

Ketika datang ke makanan laut, kepiting manis dan gemuk adalah raja. Tetapi seperti terdapat banyak ikan di laut, terdapat banyak krustasea juga. Dari ketam biru hingga lembut ke, yep, kepiting raja, inilah cara untuk mengenal pasti, masak, dan makan semuanya.

Pengalaman Penuh Badan

Kepiting ini biasanya disiapkan secara keseluruhan, dan daging dari kaki, kuku, dan badan dimakan. Menguruskan perniagaan yang rumit untuk mengeluarkan daging dari badan keras adalah sebahagian daripada pengalaman-walaupun sebahagian yang tidak kemas.

Kepiting biru menjadi merah terang apabila dimasak. Foto: Flickr / gavinmusic

Kepiting biru

Dengan cakar biru cerah, kepelbagaian kepelbagaian ini mudah dikenali. Mereka ditemui di lautan Atlantik Barat, dan sangat banyak di sekitar kawasan Chesapeake Bay Maryland. Menurut Sam Gurung, pengurus runcit di The Lobster Place di New York City, ketam biru boleh didapati sepanjang tahun, walaupun mereka paling biasa dimakan pada musim panas. Kepiting benjolan yang dikumpulkan dan dibungkus dan daging kepiting benjolan jumbo biasanya berasal dari ketam biru; itu apa yang digunakan dalam kuih kek dan salad.
Bagaimana untuk menyediakan: Meminta Maryland tempatan, dan mereka akan memberitahu anda bahawa kepiting biru harus dikukus sehingga dimasak (mereka berpaling merah terang), dilemparkan dengan satu tan Old Bay, dan diserang dengan mallet (atau hanya tangan anda) melalui akhbar. Mereka berantakan, tetapi itu benar-benar setengah menyeronokkan.

Ketam lembut-shell

Ketam-lembut ketam adalah kepiting biru dengan sedikit kesilapan. Mungkin lebih tepat akan menjadi ketam “tidak ada kerang”, kerana mereka telah melepaskan cangkang mereka sebelum berkembang baru, yang lebih besar. Musim bermula pada akhir April atau awal Mei, apabila ketam memulakan proses molting; mereka boleh didapati sehingga Jun atau awal bulan Julai. Mereka berharga untuk badan-badan lembut mereka dan boleh dimakan secara keseluruhan-mereka sering terikat atau digigit dan digoreng.
Bagaimana untuk menyediakan: Ketam-lembar lembut mesti dibersihkan sebelum menyiapkan. Anda boleh meminta penangkap ikan anda untuk melakukannya untuk anda, tetapi jika anda memilih untuk membersihkannya sendiri, anda perlu menggunakan gunting yang tajam untuk mengusir wajah mereka, dan menarik keluar insang mereka. Kemudian, teruskan resipi itu. Kami terutamanya seperti ini, untuk Fried Soft-Shell Crab Sandwich dengan mayonnaise Old Bay.

Kepiting Dungeness

Ketam ungeness diperolehi biasanya dari pantai Pasifik: California Utara, Oregon, Washington, atau British Columbia. Mereka lebih besar daripada ketam biru (dan lebih manis, mengikut sesetengahnya), tetapi disediakan dengan cara yang sama.
Bagaimana untuk menyediakan: Rebus atau stim selama 5-10 minit sehingga dimasak, musim, dan retak terbuka dengan palet atau tukul.

Kaki untuk Hari

Kepelbagaian jenis ini berharga untuk daging legis manis dan lezat. Walaupun daging dari tubuh dapat dimakan, ketam berikut biasanya dipecah sebelum memasak dan beku. Kuku dan kaki adalah yang paling biasa, beku.

Kaki kepiting raja: Whoa. Foto: Flickr / luhaiwong

Ketam raja

Kepiting raja dikenal pasti oleh cengkerang besar dan berkilat dan kaki besar-keseluruhan kepiting boleh menjangkau setinggi 5 kaki. Tidak mengejutkan, mereka berharga untuk daging yang terkandung dalam kaki mereka, yang sangat manis. Gurung menerangkan bahawa, seperti kebanyakan pemancing ikan, The Lobster Place memaparkan Raja Ketam mereka dari Alaska, di mana mereka memerintah perairan.
Bagaimana untuk menyediakan: Apabila mencari Raja Ketam, anda mungkin akan menghadapi kaki pra-masak dan beku, maka sedar bahawa apabila membeli pra-masak, semua yang anda perlu lakukan adalah mencairkan dan memanaskan semula mereka; elakkan berlebihan, atau daging akan menjadi sukar. Pembuat ikan anda boleh menjualnya sebelum berpecah, yang membuat penuaian daging dari mereka lebih mudah. Anda boleh menyediakannya dengan mengukus, mendidih, atau memanggang. Mereka sangat baik dengan mentega cair atau sos ala remoulade.

Terdapat beberapa daging yang lazat di dalamnya. Foto: Wikimedia

Ketam batu

Kepiting batu adalah serupa dengan ketam Raja kerana kaki dihargai dan paling kerap disediakan. Mereka jongkok dan padat, dan dinamakan “kepiting batu” untuk kulit mereka yang sangat keras (walaupun daging mereka mengandungi agak lembut dan manis). Hailing dari selatan A.S. (Florida, terutama), kaki ditarik dari badan ketika dituai (periksa kuku hitam). Gurung menerangkan bahawa selepas dibuang ke dalam air, kepiting-kepiting membangkitkan semula kaki baru dalam masa satu setengah tahun.
Bagaimana untuk menyediakan: Sama seperti kaki kepiting raja, kaki-kaki kecil yang sedikit ini dijual sebelum dimasak dan dibekukan. Thaw, kemudian ekstrak daging dan makan dengan banyak mentega.

Ketam salji

Ketam salji, yang berasal dari lautan Atlantik dan Pasifik utara, dinamakan sebagai daging putihnya. Ia lebih kecil dan lebih nipis daripada ketam King, tetapi kaki sama-sama didambakan.
Bagaimana untuk menyediakan: Anda tahu gerudi: Dehirkan, panaskan semula (atau tidak), ekstrak, masak, masak.

Jonah Kepiting

Biasanya berasal dari Maine, ketam Jonah adalah pilihan yang lebih kecil, kurang gemuk untuk pesta kaki dan cakar.
Bagaimana untuk menyediakan: Sediakan seperti yang anda mahukan kaki raja, batu, atau kaki kepiting salji.

Letakkan semua pengetahuan itu untuk digunakan dengan baik dengan resipi kepiting ini.