Cendawan Tombol Putih

Cendawan butang putih, juga dikenali sebagai cendawan putih biasa, adalah bulat, licin, dan berwarna gading. Saiznya berkisar dari saiz kuku hingga lebih daripada tiga inci diameter. Butang putih adalah yang paling ringan dari semua cendawan yang dijual di pasaran dan rasa terbaik apabila dicampur dengan jenis cendawan yang lain, seperti crimini (sepupu berkulit putih), portobellos (crimini matang besar), shiitakes, dan chanterelles. Cendawan butang boleh dimakan mentah atau dimasak.

Cara Beli

Di pasaran, cari cendawan dengan topi halus dan tidak ada bintik-bintik lembut.

Bagaimana nak guna

Walaupun banyak tukang masak mendakwa bahawa membilas cendawan menyebabkan mereka menyerap terlalu banyak air, bilas yang cepat adalah baik, dengan syarat anda segera memukul cendawan kering dan jangan biarkan mereka merendam di dalam air. Jika anda memilih untuk tidak membasuh cendawan, pastikan untuk membersihkan topi yang bersih dengan tuala kertas lembap. Kedua-dua topi dan batang cendawan butang putih boleh dimakan. Sebelum memasak, cuma tutupkan batangnya.

Cara Simpan

Kerana cendawan butang mengandungi banyak kelembapan, sebaiknya menyimpannya di dalam peti sejuk yang ditutupi dengan kain lembap, bukannya di dalam beg plastik, di mana cendawan sesuai untuk melembutkan dan menjadi berlendir. Gunakannya dalam masa tiga hari.

Lihat juga

INGREDIENT: Cendawan Crimini