Bagaimana Saya Mempelajari Cinta Domba Tanah (dan Kenapa Anda Perlu, Terlalu)

Untuk masa yang lama, saya merawat kambing tanah seolah-olah ia adalah kambing hitam.

Seperti yang saya mengesyaki adalah kes bagi banyak tukang masak rumah, dunia daging tanah adalah terhad kepada daging lembu, daging babi, dan ayam belanda. Saya akan membuat burger, spaghetti dan bebola daging, cabai atau taco dikupas dengan salah satu daripada tiga daging itu. Mereka semua dipaparkan dengan jelas di kedai runcit, sering dipisahkan dan pra-pakej, menunggu anda membawa mereka ke rumah.

Pasti, saya akan memesan burger domba ketika saya keluar restoran. Saya juga cuba yang ini di rumah di mana daging dimasak secara langsung di dalam pita. (Ia benar-benar hebat, untuk rekod, tetapi tidak riff-mampu.) Lonjakan sebenar datang apabila saya mempelajari kehebatan kerongkongan dalam kuali besi panas. (Bagi kamu semua yang sering berakhir dengan bubur abu-abu, tidak jelas, bagaimana cara melakukannya dengan betul.)

Ia adalah resipi untuk Domba Pedas dan Lentils dengan Herbs (gambar di atas) yang menunjukkan saya cara. Anda sebenarnya tidak memerlukan banyak daging untuk memberi rasa, dan lentil ada di sana sebagai pelengkap sokongan protein. Serpihan lada merah dan bawang putih membawa haba, dan kemudian timun, pasli, dan cilantro meringankan semuanya. Ia adalah pingat emas untuk keseimbangan, memberi inspirasi kepada pelbagai variasi. Saya tidak pernah melihat ke belakang.

Apabila kambing menjadi tanah dan renyah, rasanya kurang berani daripada sebatang cincang, tetapi anda masih mendapat tanahnya. Ia bermain dengan rempah yang kuat, seperti jintan, adas, dan serpihan cili. Walau bagaimanapun, bahagian yang paling baik adalah cara yang agak panjang kerana ia begitu kaya. Ia menimbulkan tumpuan herba, sayur-sayuran yang renyah, dan yogurt tajam untuk mengimbangi lemak.

Untuk makan malam hari minggu, saya makan domba tanah di atas beras perang, tetapi ia berfungsi dengan baik dengan apa-apa gandum. Saya menambah bumbung hummus berkrim, sesetengah keju feta yang hancur, dan segelintir daun pasli yang koyak. Kadang-kadang saya akan membakar kentang manis dan mengatasinya dengan bawang karamel, sedikit yogurt, dan kemudian taburkan kambing di atas. Fikirkan ia seperti kentang panggang yang dimuatkan, tetapi mungkin lebih baik.

kambing larb
Gentl & Hyers

Apabila saya tidak memerlukan asas pengisian seperti itu, saya akan membungkus kambing di daun besar, kuat daun, larva ini (di atas).

Saya makan bersama-sama telur orak telur atau telur jammy, dan saya bersumpah lebih baik daripada sarapan sosej. Frittata ini akan datang pada senarai saya.

Bottom line: Ground kambing adalah wira. Terjangkau, beraroma, boleh disesuaikan. Seterusnya anda pergi ke kedai, berjalan melepasi daging lembu plastik yang dibalut plastik dan minta daging anda untuk rakan sejawatnya yang lebih rendah. Rasanya lebih segar apabila anda berbuat demikian, bukan?

Untuk lebih banyak kambing…

Butchering a Lamb dengan El Colmado’s Seamus Mullen