Apa Nama Varieti Jagung Sebenarnya?

Kami berada di tengah-tengah musim jagung, dengan timbunan telinga cerah-hijau ditumpuk di meja di pasar-pasar petani dan pasar raya di seluruh negara. Tetapi kali seterusnya anda pergi membeli-belah untuk sedozen (yang, jika anda seperti kami, mungkin dalam masa 24 jam akan datang), perhatikan bagaimana jagung itu dijual. Adakah ia dipanggil “bicolor” atau “Butter and Sugar”? Adakah ia berjenama sebagai “jagung putih” atau “Ratu Perak”? Adakah ia “jagung asli”? Atau adakah ia hanya jagung kuning biasa pada tongkol?

Sebaik sahaja anda telah mengambil perhatian nama-nama itu, maka saya ingin anda berfikir tentang epal. (Bear dengan saya di sini!) Epal boleh menjadi tajam atau lembut, tart atau manis, besar atau kecil, berkulit tebal atau berkulit tipis, dan nama-nama epal-Macoun, Madu Crisp, McIntosh, Fuji, Gala dan sebagainya sesuai dengan set ciri-ciri tersebut.

Tidak begitu dengan jagung. Ratu Perak mungkin berwarna putih, tetapi adalah biji besar atau kecil? Adakah Mentega dan Gula sangat murni dan manis? Baiklah, ya dan tidak. Tidak dan ya. Dan benar-benar: mungkin! Siapa tahu?

Pada suatu masa dahulu, pada awal era ladang jagung manis komersil pada akhir 1950-an dan awal 1960-an, nama-nama itu telah mempunyai arti tertentu. Ambil Ratu Perak, kebanyakannya dari rantau Atlantik hingga New England. Ia adalah, menurut Joe Waskiewicz, pemilik tanah berusia 85 tahun J & J Farms di Amherst, Massachusetts, “selalu jagung yang sangat manis.” Awesome. Kemudian, 50-60 tahun yang lalu, para saintis pertanian di University of Massachusetts mula mengembangkan varietas bicolor baru, cuba memasukkan “beberapa rasa manis itu,” Waskiewicz mengagumi, menjadi campuran kuning putih.

Hasilnya adalah varieti jagung Mentega dan Gula yang pertama, dan ia adalah hit. Dengan nama seperti itu, bagaimana mungkin tidak? Malah pada hari ini, tegak ladang akan melabelkan jagung bicolor mereka sebagai “Mentega dan Gula.” Perkara itu, ia mungkin bukannya ’50s-variasi vintage sama sekali.

Untuk keterangan, semata-mata melihat bahagian bicolor-manis-jagung katalog benih Harris Benih. Terdapat berpuluh-puluh jenis yang tersenarai, dari Allure hingga Cameo hingga Wahyu. Tetapi tidak ada Butter dan Gula. Lima dekad selepas ia dimajukan, Butter dan Gula asli telah digantikan oleh kategori jagung yang lain, seperti Sugary Enhanced Bicolors dan Synergistic Bicolors, yang semuanya telah dibangunkan untuk meningkatkan dan memelihara kemanisan dan kelembutan biji-bijian.

Oleh itu mengapa tidak petani dan pasar menjejakkan jagung mereka mengikut nama benih kontemporari? Nah, ada yang buat. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah melihat Mirai, Applause, dan juga jenis Bon Appetit untuk dijual di ladang-ladang. Tetapi mereka itu adalah orang yang mengatasi masalah. Kebanyakan petani menghilangkan diri dari nama-nama tersebut kerana dua sebab, saya mengesyaki:

  1. Kepada mereka, nama benih sering lebih banyak berkaitan dengan bagaimana jagung tumbuh daripada bagaimana rasanya. Sebagai contoh, Harris menulis untuk Applause, contohnya, berapa lama jagung diperlukan untuk matang (75 hari), ketabahannya (“pertahanan perantaraan untuk keinginan Stewart”), dan bilangan baris (16). Ya, biji-bijian “sangat lembut dan sangat manis,” dan “8 inci telinga” digambarkan sebagai “berkelas,” tetapi mungkin boleh dikatakan banyak jenis. Hanya kadang-kadang anda mendapat menulis seperti ini:

“Encik Mini Mirai menawarkan rasa manis yang luar biasa, biji-bijian yang dalam, dan telinga kecil yang sesuai dengan hidangan makan malam. Kami mencicipi jagung berkualiti gourmet ini kepada para koki tempatan, dan mereka meracau tentang rasa, kelembutan dan penampilan yang berkelas.”

Perhatikan petani (dan, saya rasa, Seluruh Makanan): Itulah jenis penjenamaan dan penulisan yang akan menjual saya pada selusin telinga.

  1. “Allure” tidak mempunyai daya tarikan “Butter and Sugar,” dan “King Silver” tidak ada “Ratu Perak”. Ini adalah psikologi yang mudah: Kenapa perlu memberi penjelasan kepada pengguna tentang apa Powwow adalah apabila anda hanya boleh bergantung pada mentega dan gula yang lama (dan sempurna berjenama)? Saya mendapatkannya, tetapi kita hidup dalam satu telinga era ketika pelanggan, terutama mereka yang berbelanja di pasar petani, sangat ingin tahu tentang produk yang tersedia. Mereka ingin mengetahui bagaimana Seed Harris menerangkan pelbagai, dan mungkin juga bersedia untuk belajar tentang masa kematangan dan rintangan penyakit. Apa yang diperlukan adalah pemasar yang bijak untuk menjadikan kami terpikat pada Providence.

Nah, pemasar yang bijak-dan seorang petani yang sangat baik. Beberapa minggu yang lalu, apabila saya menemui telinga Bon Appetit di ladang ladang di Concord, Massachusetts, saya difahamkan, saya terpaksa berusaha untuk mencuba mereka. Saya membawa mereka kembali ke tempat ibu bapa saya, di mana kami mendidihkan mereka dengan ringkas, mengasah mereka dengan mentega dan garam, dan mula marah untuk dimakan. Mereka … sudah … okay. Biji Harris menggambarkan mereka sebagai “rasa jagung dan kelembutan yang hebat” dan menjadi “lebih manis … daripada kebanyakan jenis tambahan manis yang lain.” Ya, baiklah. Mereka baik-baik saja. Saya fikir saya makan satu telinga.

Selepas itu, saya dan keluarga saya beralih kembali ke ladang kegemaran kami untuk jagung: Hutchins Farm. Di sana biji-bijian selalu manis, selalu lembut, dan semua organik. Tetapi apa jenis jagung spesifik yang mereka usahakan? Saya sama sekali tidak mempunyai idea-dan apabila saya mendapat plat telinga yang mengepul di hadapan saya, saya tidak pasti saya peduli.