A Super Bowl Masterpiece: Bo Ssam-Style Pulled Sandwich Pork

Pada episod minggu ini Bon Appétit Foodcast, pengarah makanan Muzik Carla Lalli, Ketua Editor Adam Rapoport, dan kawan Adam Gabe Tesoriero (seorang eksekutif muzik dan tukang masak rumah yang sangat baik yang agak sukar dijangka menjadi separa reguler di pameran itu) bercakap tentang bagaimana untuk membuat menu Super Bowl muktamad. Mereka kuat dan berpendapat dalam permainan playoff, mengasah hidangan tertentu antara satu sama lain dalam kategori makanan pembuka, induk, minuman, dan pencuci mulut sehingga mereka tiba di satu pemenang masing-masing (baik, kecuali untuk pembuka selera, di mana terdapat dua pemenang , kerana pesta Super Bowl dengan satu pembuka adalah pesta Super Bowl tiada siapa yang mahu hadir).

Ada queso versus keju pimiento, cip dan guacamole versus nachos, bebola daging versus cheesesteaks, bir murah berbanding bir kerajinan … Daftar terus.

20180125 MOB25030
Foto oleh Alex Lau

Masa untuk berhimpun.

Satu kategori, bagaimanapun, merosakkan mereka: bo ssam (hidangan daging babi Korea yang dibalut dengan daun salad dengan beras, kimchi, dan pelbagai sos) berbanding sandwic babi yang ditarik dengan slai. Selepas sedikit back-and-forth, ketiga memutuskan untuk menggabungkan dua ke dalam satu hidangan yang hanya boleh digambarkan sebagai lazat lazat. Gaya Bo ssam ditarik sandwic daging babi.

“Saya membuat bo ssam sepanjang masa sebagai makanan parti makan malam dan ia sentiasa memikat para tetamu,” kata Gabe. “Orang yang tidak pernah kehilangannya, dan orang yang telah menandakannya dalam kalendar mereka.” Tetapi bo ssam memerlukan meja penuh. Anda perlu memasang balutan anda beberapa kali dengan semua kelonggaran, lulus kimchi dan beras dan salad. Ia tidak semudah makan di sofa, menonton Super Bowl, dengan meja kopi yang penuh sesak dengan kerepek dan kerepek dan tin bir. Dan ini gaya sandwich babi yang ditarik ssam dilahirkan, meninggalkan semua induk lain di debu.

Inilah caranya:

Mulakan dengan daging babi anda. Resipi yang kami sukai berasal dari Momofuku, dengan kerucut, kerang luar yang kecil, manis dan kecil, dan daging lembut di dalamnya. Proses ini mengambil masa beberapa hari kerana anda perlu menghidangkan daging dan membiarkannya di dalam peti sejuk semalaman, tetapi keindahannya adalah bahawa jika anda berfikir di hadapan, ia memerlukan sedikit sahaja-hanya sekadar menggosok garam dan gula, dan kemudian sekelompok tangan-off, meluangkan masa di dalam ketuhar (selain membuang jus sekali-sekala yang secara perlahan tetapi pasti keluar dari daging). Pada waktu tetamu anda datang, anda akan menyediakan semua potongan sandwic yang lain dan semua yang akan dibiarkan lakukan ialah memasang.

Bercakap tentang semua potongan sandwic yang lain, inilah yang perlu dilakukan. Pertama, saus pedas halia, yang dalam kes resipi ini dibuang dengan mi ramen. Abaikan ramuan mi ramen dan buatnya sebagai perisa yang berdiri sendiri.

Seterusnya datang cilantro mayo, yang adalah mayo (kita suka Hellman’s), sekumpulan cilantro dicincang, dan jus limau. Kami suka berat pada kapur untuk mengimbangi lemak, tetapi rasa seperti yang anda pergi sehingga ia sesuai dengan keinginan anda.

Selepas itu, terdapat kimchi slaw. Kami menggabungkan kubis napa, serpihan cili ringan, halia parut, bawang putih parut, minyak bijan, cuka beras berpengalaman, dan sos ikan. Tetapi anda juga boleh mengambil sebotol kimchi di kedai (atau di sini) dan sandwic anda tidak akan teruk lagi.

Bercakap mengenai kedai, yang lain adalah semua item untuk dibeli: roti dan mentega jeruk, beberapa jalapeños yang akan anda potong untuk orang yang suka panas tambahan, tangkai ketumbar untuk membawa kecerahan, dan sos hoisin untuk funky itu , manis, umami elemen. Oh, dan tentu saja, gulung kentang Martin entah bagaimana mengandungi kekacauan komponen mulia yang masuk.

Sekarang pesta Super Bowl pada.

Dengar episod penuh di sini, atau di mana sahaja anda mendapat podcast anda:

Untuk lebih banyak resipi Super Bowl, ketik sini: