A Kuali Rhubarb Custard Di Tempat Di Antara Puding dan Syurga

Ia adalah masa tahun lagi, apabila 70% daripada suapan Instagram saya diambil alih oleh galet yang disengajakan dengan sarat merah jambu. Dan rasa apa? SAYA SUKAKANNYA. Ini bermakna musim bunga di sini, terdapat lebih banyak hari untuk gambar yang semula jadi, dan lebih banyak lagi di pasar petani daripada kentang sejuk.

Mari kita kembali ke seledri merah jambu walaupun. Okay, jadi itu raksasa. Dan bukannya sebuah galette, musim bunga ini kami membuat resipi kek rhubarb kek custard ini mudah oleh Claire Saffitz.

0318 Go Live Rhubarb Cake 3
Foto oleh Alex Lau

Apa … walaupun rudal pun? Saya menerangkan ini kerana apabila saya membakar kek pada hujung minggu ini, kawan-kawan saya bertanya kepada saya tentang apa yang dikatakan oleh rhubarb-tidak semua orang di dunia tahu, dan siapakah yang saya hakim? Rhubarb adalah dalam keluarga rhizome, bersama-sama dengan perkara seperti akar kunyit dan teratai, FYI. Ia adalah batang yang tumbuh di bawah tanah dan menanam akar dari itu, dan rasa seperti tart manis yang telah semua pewarna disedut off. Apabila ia mentah, ia mempunyai tekstur saderi, dan apabila dimasak ia adalah versi floppier itu. Tetapi mari kita bergerak ke bahagian memasak pertunjukan, adakah kita?

Lurus ke atas: Saya tidak mempunyai pengadun Kitchen-Aid yang mewah, dan mencampurkan dengan tangan adalah KERJA HARD. Resipi ini tidak memanggil mana-mana peralatan seperti itu, jadi anda boleh menghidupkan TV hitam-putih anda semasa membuat kek ini dan kenangan tentang zaman dahulu.

Pertama, kami melancarkan bersama-sama beberapa baking soda, garam halal, dan tepung. Tetapkan mangkuk serbuk itu ke tepi, dan buang 2 telur ditambah 1 telur kuning ke dalam mangkuk lain. Adalah penting untuk benar-benar memukul telur ke dalam keadaan lebat, berbuih kerana ia akan memegang roket di kemudian hari (saya tidak memancarkan lombong saya cukup bersemangat dan rubarb tenggelam sedikit). Kemudian, tambah 1 ½ cawan gula ke dalam telur, dan kocok sehingga mereka diperbuat dengan baik. Melelehkan mentega dan kacau di dalam, serta krim masam semasa anda berada di sini. Kombinasi kuning telur dan krim masam akan menghasilkan tekstur custard yang mengasyikkan.

Pada ketika ini, anda mungkin menyedari bahawa anda telah membeli terlalu banyak krim masam dan membuat keputusan untuk membuat kuih kimchi ini krim apabila kek itu selesai. Tetapi tarik diri anda keluar dari lubang arnab Bon Appétit Dip tayangan slaid dan tambah rum hitam untuk adunan kek itu untuk memberikannya panas yang misteri kedalaman rasa (pergi bersamanya). Setiap kali saya memasak dengan minuman keras saya tidak pernah ada di rumah, saya biasanya akan membeli nipis yang lembut di checkout kedai minuman keras, kerana mereka comel dan saya tidak akan dibiarkan dengan setengah botol alkohol di belakang pembeku saya. (Walaupun jika anda mahu membuat punch rum hanya kerana, saya tidak akan membenci anda untuk itu.) Zest beberapa kulit lemon ke dalam adunan basah untuk mencerahkan perkara, dan campuran untuk menggabungkan. Seterusnya, kami akan menambah bahan-bahan kering hingga basah sehingga semuanya licin.

0318 Go Live Rhubarb Cake 1
Foto oleh Alex Lau

Adunan puding lemon sunshiny anda masuk ke PAN SPRINGFORM BERSIH DAN BERBELANJA. Ia adalah satu langkah penting kerana kek adalah kustard dan halus apabila ia keluar dari ketuhar, jadi anda perlu bersikap lembut dengannya! Jika tepi melekat pada kuali semasa anda cuba melepaskannya, ia akan hancur dan menyebabkan kesedihan yang besar kerana ia mengingatkan anda tentang segala-galanya yang patah di dunia sekarang. Tetapi, uh, itu tidak akan berlaku jika anda masih ingat untuk mentega keluar dari kuali.

Memuatkan

Lihat di Instagram

Setelah adunan anda telah menetap ke rumah musim bunga sementara, ia adalah masa perkelahian! Di sinilah kita mendapatkan kreatif, AKA menarik satu foto Claire yang diposting dan cuba mencipta rekaan rhubarbnya dengan tepat. Taburkan sedikit lebih banyak gula di sana, dan pop di dalam ketuhar selama 40-45 minit. Semasa permainan menunggu ini, saya membuat bebola daging domba Andy Baraghani dalam usaha saya untuk berpura-pura menjadi orang yang menyiapkan makanan, dan menonton episod Jersey Shore ketika Vinny dan Pauly pergi ke Pulau Staten.

Sebaik sahaja tepi kek berwarna coklat keemasan, bawanya keluar dari ketuhar dan biarkan sejuk di kuali springform selama kira-kira 10 minit. Luncurkan pisau di sekeliling tepi untuk melonggarkan sedikit, dan setelah 10 minit berlalu, anda boleh melepaskan karya anda!

Makan dengan krim cambuk baru, sedikit yoghurt Yunani, atau betul-betul bagaimana ia keluar dari ketuhar-dan ajar semua orang tentang kawan baru kamu, rhubarb.

Dapatkan resipi:

0318-Go-Live-Rhubarb-Cake-3.jpg

Kek Coklat Rhubarb