8 Cara Menggunakan Yogurt dalam Memasak Anda (iaitu, Letakkan Ia dalam Segalanya

Obsesi yogurt saya bermula pada usia yang lebih awal, ketika ibuku akan menyerahkan saya sebuah bekas itu ketika saya keluar pintu sebagai sarapan “terlambat untuk sekolah”. Baru-baru ini saya telah belajar untuk mencintai pelbagai bahasa Yunani yang tebal, kaya, tetapi saya tetap fanatik peluang yang sama (sebenarnya, kebanyakan cadangan saya di bawah bekerja dengan bahasa Yunani dan biasa).

Para koki di semua tempat kegemaran saya memudahkan untuk meneruskan hubungan cinta ini. Mereka menggunakannya untuk berpakaian sayuran yang dicukur, menyejukkan daging pedas, dan menggantikan krim tua yang membosankan sebagai topping yang disebat pada apa yang kelihatan seperti setiap pencuci mulut. Di Sqirl di Los Angeles, Jessica Koslow bau dengan jintan, kemudian swooshkan di bawah kacang hijau yang telah hancur. “Saya suka kerana saya selalu menginginkan sesuatu yang menyegarkan dan ringan,” kata Koslow, yang menambah boneka untuk mencerahkan dan mengimbangi makanan berlemak atau berapi-api.

Mengambil petunjuk daripada chef seperti Dan Barber di Blue Hill dan restoran yogurt gurih restoran, saya telah kembali ke cara yogurt-untuk-sarapan saya, tapi sekarang saya kacau di bawang merah, timun, dan herba, bukan buah-buahan. Saya juga telah diilhamkan untuk mencampurkannya dengan bawang putih segar (anda akan lupa aioli ada) dan berkhidmat dengan kikir (masih dianggap sebagai sarapan!). Ia menjadi seperti minyak zaitun dalam cara saya memasak dan makan, dan bukan kerana semua probiotik-walaupun mereka adalah bonus bagus.

Yogurt, anda begitu serba boleh:

1. Tingkatkan sarapan anda
Anda boleh memakannya terus dari bekas, pasti, tetapi yoghurt juga hebat mengamalkan roti bakar sebagai pengganti mentega, atau sebagai asas untuk puding chia.

2. Gunakannya dalam salad dressings
Hanya masukkan satu sendok makan atau dua minyak zaitun kepada kira-kira separo yogurt cair, nipis dengan air, kemudian musim dengan garam dan lada. Sekiranya anda mahu, bolangkan dengan cuka sari dan cincang bawang merah.

3. Gantikan mayo anda
Hancurkan salad ayam, dips, atau toast kepiting pedas.

4. Cobalah dalam pengasam
Enzim-enzim dalam yogurt membantu memecahkan protein, yang memakan daging dan ikan. Kesimpulannya? Ia sesuai untuk perapian, terutamanya dengan profil rasa Greek dan Timur Tengah.

5. Tambah satu perkara untuk (hampir) apa-apa
Satu sudu (atau dua) membuat sentuhan penamat yang sempurna pada segalanya dari sayuran panggang hingga daging masak hingga telur dengan sayur-sayuran yang sautéed. Ia menyejukkan, sedikit berlemak, dan campuran serba boleh dalam rempah bakar, herba, atau chili yang dibakar untuk membina rasa.

6. Buat labneh penyebaran baru anda
Ingat ketika kita semua jatuh untuk hummus? Sekarang kita semua labneh, Yogurt tegang Lubnan.

7. Whip up sebenarnya yogurt beku
Makanan pencuci mulut terasa mulia apabila dibungkus dengan probiotik. Dapatkan resipi untuk Yogurt-Lime Sorbet di sini.

8. Swirl ke dalam sup
Berikan badan dan krim kulit-tanpa sup krim ke sayur-sayuran seperti lobak merah atau kembang kol. Hanya kacau dengan sesetengah yoghurt Yunani sebelum berkhidmat.

Panduan Pembeli

Oleh kerana pilihan yogurt berlipat ganda, lebih sukar untuk mengetahui apa yang sihat dan apa yang “sihat.” Beberapa peraturan:

1. Pergi Greek
“Plain Yunani menawarkan dua hingga tiga kali protein yogurt tradisional, jadi anda tetap penuh lebih lama. Ia juga lebih rendah dalam gula dan natrium, “kata pemakanan Lauren Slayton, dari Foodtrainers di New York City.

2. Langkau tanpa lemak
Bukti bahawa kegilaan bebas lemak pudar: Slayton menyokong hanya penuh lemak dan 2 peratus (hanya perlu diingat bahawa lemak penuh lebih tinggi dalam kalori). “Elakkan bukan lemak kerana ia tidak akan menjadikan anda kenyang. Tambahan pula, anda memerlukan sedikit lemak untuk menyerap vitamin D, “katanya.

3. Berhati-hati dengan faux-gurt
Ia boleh mengambil tiga kali jumlah susu untuk membuat yogurt Yunani sebenar, jadi sesetengah syarikat cuba untuk mewujudkan konsistensi yang sama dengan menambahkan pemekat. Pastikan tidak ada tepung jagung, pekat protein susu (MPC), atau ubi kayu pada senarai ramuan.

4. Manislah sendiri
Anda mahu kandungan gula satu angka, yang bermaksud membeli yogurt biasa dan menambah pemanis semulajadi atau buah-buahan anda sendiri. Slayton menasihati memelihara dua sudu atau kurang sirap maple Gred B, madu, atau gula kelapa.

Sarah Z. Wexler

[#### Lihat 28 Resipi Yogurt untuk Peminat Sweet & Savory

] (http://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/yogurt-recipes/?slide=1)