5 Tiada Cara Brainer untuk Menggunakan Inch Stok Terakhir yang Bergantung di Peti Sejuk Anda

Kenapa, tidak kira apa yang kita masak, kita selalu mempunyai satu inci atau lebih daripada stok yang tersisa? Sama ada anda membeli pelbagai kotak atau membuat anda sendiri, selalu ada sedikit lebih sedikit daripada yang anda perlukan. Ia cukup untuk mengambil ruang peti sejuk berharga, tetapi tidak mencukupi untuk resipi penuh. Ini adalah salah satu misteri terbesar hidup, dan walaupun kita tidak pernah tahu kenapa ia berlaku, satu perkara yang pasti: Kami membenci membuang-buang makanan. Jadi inilah lima cara yang tidak dapat digunakan untuk menggunakan yang terakhir. Sekarang, tentang sudu terakhir mentega kacang …

Buat Sos Pan

Sos sos yang sempurna tidak hanya mendapat manfaat daripada percikan stok-ia memerlukannya. Selepas anda mengeluarkan daging yang disedut dari kuali, anda perlu deglaze dengan cecair dan gunakan sudu untuk mengikis bit coklat yang enak. Wain adalah hebat (duh), tetapi jika anda mempunyai stok yang berkeliaran, kenapa membazir minuman keras itu? Tambah beberapa herba segar kemudian kacau sehingga cecair telah dikurangkan kepada konsistensi sudu-salutan. Akhirnya, berputar pada tombol mentega, dan anda sudah bersedia untuk pergi.

nasi kuning berasaskan dominika
Sarah Flotard

Sedikit stok lebih baik daripada tiada stok ketika memasak nasi. Foto: Sarah Flotard

Masak Sesetengah Beras

Biji-bijian, seperti nasi, barli, farro, dan soba, selalu lebih beraroma apabila dimasak dengan stok dan bukannya air. Tetapi itu tidak bermakna anda perlu membuka bekas bekas ayam baru kerana anda sedang merenung sesetengah nasi melati. Gunakan apa yang anda ada, dan daging yang lain dengan air. Stok sedikit akan memberi rasa lebih daripada stok kosong. Dan jika anda benar-benar mahu merampas perkara-perkara, tambahkan beberapa ranting thyme, segelintir kecil lada, dan daun bay, yang dibungkus dalam beg cheesecloth. Itu akan membuat jumlah stok yang lebih kecil.

Buat Purée

Bawang yang dimasak + garam dan lada + herba + minyak zaitun + pemproses makanan = satu hidangan lazat, merebak, dan roti panggang. Menambah sedikit stok untuk campuran itu membantu melicinkan warna dan membuat tekstur super halus. Secara lurus keluar peti sejuk akan berbuat baik-baik saja.

snek-miso-sup
Danny Kim

Sup Miso: begitu cepat, begitu hebat dengan stok. Foto: Danny Kim

Sup miso!

Miso, pasta kacang soya yang difermentasi, mempunyai rasa yang sangat pekat yang menjadikan cawan biasa air panas menjadi sup cawan yang mengukus. Satu percikan ayam panas atau stok veggie hanya akan membuat lebih baik. Tambah sayuran atau tauhu yang dimasak, dan hiaskan dengan daun bawang untuk menjadikannya makanan ringan atau makanan kecil.

sauteed-kale-with-lime-pickle
Ditte Isager

Tambah stok terakhir anda kepada sayur-sayuran ini agar ia lembap. Foto: Ditte Isager

Sauté a Bunch of Greens

Semasa anda memasak sekumpulan kale, chard, collard, atau mustard greens, tambahkan percikan stok atau sup kepada kuali, bersama-sama dengan minyak dan aromatik (bawang putih dan bawang adalah pelengkap bagus kepada sayur-sayuran yang hangat). Cecair akan menghilangkan kelembapan hijau, dan mengeringkannya sehingga semakin cepat menjadi lebih cepat. Ini dapat dengan mudah dicapai dengan air, tetapi hei: Anda mempunyai saham itu. Mungkin juga membuat sesuatu yang hebat dengannya.

Semua daripada saham sekarang? Masa untuk membuat lebih banyak lagi!