Ricotta Salata ne dobiva prvi u klasi, ali treba

Moja zadana večera skriva hrpu slučajnih stvari u mojem hladnjaku, a zatim vrši skupljanje hrpice sira. U tim trenucima okrećem se ricotta salati, siromašnom siru koji mirno čini sve više obroka. Ne traži reflektore poput nekih od njegovih popularnih rođaka za rešetke (gledam te, Parmezan – dobijem, ti si strašan, ali ima više plemića nego samo Kralj.)

Ricotta salata je ono što se događa kada pritisnete, sol i suhu svježu ricotta. Ona ostaje čvrsta kad ga rešetate, ali nije tako teško da ga niste mogli rušiti rukama. Razmišljajte o tome kao blaži i sušniji sir, ili rođak na cotiju ili paneeru. Ima savršenu teksturu koja se lako otapa u ustima, ali je također dovoljno snažna da se podigne do ozbiljnih salata od kelja – neće se razgraditi i nestati. Lako je dostupna u većini supermarketa i znatno jeftinija nego puno drugih teških sireva. Nemojte zbuniti okus sa svježom ricotta dok je ricotta salata način manje mliječan i način više slan. Također je sjajno za brijanje (kao na fotografiji na vrhu) ili raspadanje. U osnovi, ricotta salata stijene.

repa-i-raž-panzanella
Alex Lau

Ova bića i raž panzanella bila bi ništa (ništa!) Bez ricotta salata. Fotografija: Alex Lau

Ono što volim o njoj je njegova svestranost: Dovoljno je blaga da nikada ne nadjačava jela, ali izvrsno radi u juhama, kajganim jajima, zdjelama od žitarica, pesto, panzanella (jedan od mojih ludih ricotta salata trenutaka), preostalih kokošjih situacija, taco, hrana koju ste ponijeli iz restorana koji bi mogao iskoristiti malo više života itd.

U redu, u redu, u redu, malo je hladno i može se osjećati poput vlažne gline. Ali to je samo problem ako ga jedete sami, što ne preporučujem. Spremite svoje grickalice za sir u nešto više glupo i mekan poput La Tur ili Purple Haze ili Cambozola ili da, sada ću prestati.

Budući da je osušen, u siru nema previše vlage – neko vrijeme će ostati u hladnjaku. Zato kupite četvrtinu funta, ulijte čašu vina (da, imate moje dopuštenje da ga ispunite previsoko) i isprobajte ga u jednom od ovih recepata:

Pasta za hranu i piće
Herby crna riža salata
Izraelska kuskusa i salata rajčice
Chilaquiles s blistere Tomatillo Salsa i jaja