Kako kuhati jaja kao da to nije veliki posao

Imati roštilj? Stavite jaje na nju. Stvarno. Vanjska alternativa tvrdih kuhana jaja, jaja s roštilja su sjajan prsten za posluživanje u kuhanju, a oni su savršeni dodaci za svježu ljetnu salatu. Oni su također smiješno lako napraviti: samo stavite sirovo jaje, u ljusci, na roštilju oko 10 minuta. Onda je gotova.

“Uglavnom, sve što možete kuhati na štednjaku ili u pećnici, možete kuhati na roštilju”, kaže Kyle Hopkins, entuzijasta u grilu u Kansas Cityju, MO, koji me je upoznao s jaja na žaru.

Sada za neko otkrivanje: Kyle je moj muž i on je došao na jaja na žaru malo nesreće – i definitivno pijan.

To je bilo prije nekoliko ljeta kada su naši pilići (RIP) dali šest jaja dnevno i uvijek smo tražili nove načine da ih koristimo. A osim ako nema tri noge snijega na tlu ili u stilu uragana, kad Kyle kuha, to je na Weberu ili Big Green Egg. Tako je, jedne večeri, dok je prolazio kroz šesterostruko i ostavljajući nekakvu svinjetinu, pustio nekoliko jaja izravno na grilje, stavio poklopac i ostavio ga na miru oko 10 minuta kako bi vidio što bi dogoditi se.

s roštilja eggs tongs
Fotografija Emily Farris

Na naše iznenađenje, jaja su bila savršeno kuhana i lagano dima, s poluslatko žumanjcima. Čak su imali oznake za roštilj, ali ne tamo gdje biste očekivali. Dok su školjke malo tamnije (a neke su bile zamršene) svako jaje imalo je dvije male mrlje na bijelom mjestu gdje je dotaknuo vruće rešetke koje su bile vidljive tek nakon što je školjka bila oguljena.

s roštilja egg salad
Fotografija Emily Farris

Podijelili smo ta prva jaja na žaru nad salatama i nikad se nisam osvrnula. Sada kad god imamo roštilj, bacamo nekoliko jaja na kraju. Ne samo da su više flavorful nego hard-kuhana jaja, oni su prilično impresivan trikove na dvorištu. I za razliku od pušenih jaja, koje traju najmanje dva sata za kuhanje, jaja na žaru se obavljaju u 6 do 14 minuta, ovisno o tome kako vam se svidjelo žumanjak.

s roštilja eggs in shell bowl
Fotografija Emily Farris

U roštilju uvijek postoji mjesta za pogrešku. Bez obzira koliko kuhate jaja, lako je pretjerati. No, za razliku od tvrdo kuhanja, ako jaje na roštilju postane previše vruće – bilo od preblizu vatre ili kuhanja predugo – ljuska će ispucati otvoreno. Ovo ne čini jaje nejestivo, ali bijelo po pukotini bit će malo gumirano. Poput kuhana jaja, jaja na žaru će nastaviti kuhati nakon uklanjanja iz vrućine, tako da bi trebale ići nekoliko minuta u ledenoj kupelji, što ih čini lakšim ukloniti.

Ako već imate požar, nema razloga da ne pokušavate s jajima na žaru. I sve dok to ne uspije, čak se možete pretvarati da je to tvoja pijana ideja.

Savršeno kuhana jaja, svaki put:

3 koraka do savršenih tvrdi kuhana jaja