Resipi Butternut Squash Yotam Ottolenghi’s Roasted

Dalam siri kami, Win Cookbook, kami memberi anda pratonton buku masakan yang kami suka, maka anda akan mengundi untuk resipi yang paling anda mahu kami mendedahkan. Dengan mengundi, anda masuk untuk memenangi salinan buku masakan percuma. Lihat peraturan rasmi.

Kami memberi anda pratonton buku masakan baru Yotam Ottolenghi Yerusalem minggu lepas, dan anda mengundi untuk foto kegemaran anda, Skuasy Butternut Roasted dan Bawang Merah dengan Tahini dan Za’atar. Inilah resipi – ditambah tiga daripada anda telah memenangi satu salinan buku percuma!

Butternut Skuasy dan Bawang Merah dengan Tahini dan Za’atar

oleh Yotam Ottolenghi dan Sami Tamimi

BAHAN-BAHAN

1 skuasy butternut besar (2 1/4 lb dalam jumlah), dipotong menjadi 3/4 oleh 2 1/2 inci baji
2 bawang merah, potong 1 1/4 inci baji
3 1/2 Tbsp. minyak zaitun
3 1/2 Tbsp. tampal tahini cahaya
1 1/2 Tbsp. jus lemon
2 Tbsp. air
1 bawang putih cengkih kecil, dihancurkan
3 1/2 Tbsp. kacang pain
1 Tbsp. za’atar
1 Tbsp. pasli daun rata yang cincang kasar
Garam laut Maldon dan lada hitam segar

PENYEDIAAN
Panaskan oven ke 475 darjah F.

Letakkan skuasy dan bawang dalam mangkuk besar, tambah 3 sudu minyak, 1 sudu garam, dan lada hitam dan buang dengan baik. Sebarkan pada lembaran pembakar dengan kulit menghadap ke bawah dan panggang dalam ketuhar selama 30 hingga 40 minit, sehingga sayur-sayuran telah mengambil beberapa warna dan dimasak. Perhatikan bawang kerana mereka boleh memasak lebih cepat daripada skuasy dan perlu dikeluarkan lebih awal. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk. Untuk membuat sos, letakkan tahini dalam mangkuk kecil bersama dengan jus lemon, air, bawang putih, dan garam 1/4 sudu teh. Pukul sehingga sos adalah konsistensi madu, menambah lebih banyak air atau tahini jika perlu.

Tuang baki 1 1/2 sudu minyak ke dalam kuali kecil dan letakkan di atas api sederhana sederhana. Masukkan kacang pain bersama dengan 1/2 sudu teh garam dan masak selama 2 minit, kacau sering, sehingga kacang berwarna coklat keemasan. Keluarkan dari haba dan pindahkan kacang dan minyak ke dalam mangkuk kecil untuk menghentikan memasak.

Untuk berkhidmat, sebarkan sayur-sayuran di pinggan mangkuk besar dan gerimis di atas tahini. Taburkan kacang pinus dan minyak mereka di atas, diikuti oleh za’atar dan pasli.

Nota: Resipi ini belum diuji oleh Bon Appetit Test Kitchen.

Dicetak semula dengan izin dari Yerusalem: Cookbook oleh Yotam Ottolenghi dan Sami Tamimi, hak cipta 2012. Diterbitkan oleh Ten Speed ​​Press, sebuah bahagian Random House, Inc. Photo credit: Jonathan Lovekin 2012.

Pemenang satu buku masak percuma ialah:

NGALOP
VHSDR
PSYCHE1226

Tahniah kepada semua!