Tanya Tempatan: Panduan Orang Dalam untuk Tulsa, Oklahoma

Ini adalah Spilling the Beans, di mana baristas yang dipasang di dalamnya memberi kami penurunan di mana hendak pergi, apa yang harus dilakukan, dan apa yang harus dimakan (dan minum) di kampung halaman mereka.

Hanya selepas tamat pengajian, John Gaberino berpindah ke El Salvador untuk belajar bahasa Sepanyol dan lebih dekat dengan teman wanitanya (sekarang isteri). Di sana, dia menghabiskan masa bersama keluarganya, yang telah menanam kopi di negara ini selama enam generasi terakhir-hampir 150 tahun. Mereka menetas sebuah rancangan, kembali pada tahun 2002, untuk mencari cara untuk mendapatkan kopi khusus ini secara langsung dari El Salvador ke Tulsa, di mana dia dibesarkan dan di mana mereka akan bergerak untuk menetap. Lebih sedekad kemudian dan Gaberino adalah tulang belakang Tulsa, pengasas Topeca Coffee dan Hodges Bend, dan pemborong kopi borong kepada beberapa nama terbesar dalam perniagaan kopi. Dia seorang Tulsa asli, dan tahu segala-galanya tentang tempat makan (dan minum) di bandar, dari mana untuk mendapatkan daging barbeku yang dibalut daging yang dibungkus daging untuk minuman tiki funky. Biarlah dia menjadi panduan anda ke bandar kedua terbesar di Oklahoma.

Di mana kita harus tinggal?
Mayo adalah hotel bersejarah yang indah; itu juga di mana kami menubuhkan roaster asal kami dan di mana Paul J. Getty digunakan untuk menggantung. Hyatt juga indah. Jika anda pergi ke laluan Airbnb, terdapat satu di seberang jalan dari Hodges yang sangat menyeronokkan.

Tempat terbaik untuk ambil sarapan pagi?
Dilly Diner adalah tempat yang bagus untuk sarapan pagi. Saya selalu mendapat sandwic Meg dengan roti buatan sendiri, telur, alpukat, dan daging. Kemudian ada Heirloom Bakery, yang mempunyai croissant buatan sendiri. Saya suka hidangan ini yang mereka panggil Telur Rancher; ia dalam kuali besi dengan sos sos tomato. Mereka juga mempunyai wafel gelembung Sweden dan sandwic telur mereka adalah perut fenomenal-babi, alpukat, dan telur goreng pada brioche bun buatan sendiri.

bodoh things tulsa barista
James Markiewicz

Tempat terbaik untuk merebut kopi di bandar?
Selain daripada di Topeca dan Hodges, saya akan mengesyorkan perkara-perkara Foolish, Chimera, dan Joebot. Bagi yang anda perlu pergi, ia bergantung kepada kawasan kejiranan yang anda ada.

Di mana untuk melihat seni yang hebat?
Kami mempunyai Philbrook dan Muzium Gilcrease, yang mempunyai koleksi terbesar bronze barat di dunia. Terdapat juga pusat bandar Woody Guthrie Center, yang membeli keseluruhan arkib Bob Dylan.

Pasar terbaik atau dewan makanan untuk makan jalan anda?
Pasaran Peladang Cherry Street pada hari Sabtu. Pastikan anda pergi ke Lomah, tanah susu dan madu, yang menjual tenusu tempatan.

torero tulsa food spread
Valerie Grant

Restoran baru yang paling hangat di bandar?
Saya suka STG; ia dimiliki oleh orang yang sama yang memiliki Andolini, yang belajar di Naples, Itali, dan hanya mengeksekusi pizza bergaya Neapolitan dengan bahan-bahan segar. Saya fikir ia adalah sebahagian daripada pizza gaya Neapolitan yang terbaik di negara ini. Tempat itu juga mempunyai gelato yang hebat. Terdapat sebuah restoran yang baru dibuka bernama Torero, di mana saya pemilik bahagian, dan ia adalah masakan Latin Amerika dan Sepanyol yang diilhamkan – semuanya dari tapas, empanadas, dan arepas, kepada bebek confit. Saya juga peminat besar Lassalle, yang pemiliknya merujuk sebagai gabungan Oklahoma-New Orleans. Saya mendapat anak lelaki mereka, kacang merah dan nasi, dan gumbo-semuanya dari awal, dan ia menunjukkan. Sekiranya anda mahukan majlis makan malam dari ladang ke meja yang tidak bagus, tetapi masih mewah, Juniper hanya menaikkan menunya. Saya juga sangat menyukai restoran steak Bull di Alley, dan juga Masa, yang bermula berkhidmat dengan arroz con pollo dan empanadas keluar dari trak makanan. Ia kini mempunyai kedai muka dan sepatutnya membuka bar di stesen minyak lama tidak lama lagi.

Restoran anda kerap?
McNellies dan The Tavern, pasti. Mereka adalah sebahagian daripada kumpulan restoran yang sama. McNellies adalah sebuah pub Ireland; Bull di Lorong adalah rumah stik yang tersembunyi, speakeasy; dan kemudian The Tavern adalah gastropub, di mana saya mendapat daging babi atau ikan. Saya juga pergi ke Torero sering, dan Dilly Diner. Kemudian, bergantung pada mood saya, saya akan mendapat poutine atau brioche dengan daging babi, bawang goreng, dan telur goreng di trak makanan Hodges. Saya juga dikenali untuk mendapatkan pho yang indah di Trang Le. Dan kemudian anak-anak saya suka restoran Mexico, El Tequila.

polo grill tulsa for web
Dari Courtesy of Polo Grill / TPDphoto.com

Institusi sekolah lama?
Dua sendi hamburger: Brownies dan satu lagi yang dipanggil Claud, pasti. Pengarah kopi berkualiti saya sebenarnya menamakan anak perempuannya selepas tempat itu; namanya adalah Claudette. Saya lebih banyak lelaki Brownies sendiri. Buah akar mereka menakjubkan, dan hanya rasa dan rasa hamburger itu-itulah yang saya membesar makan, dan burger anda benar-benar mempunyai faktor nostalgia. The Polo Grill dan Stonehorse Cafe adalah yang lain yang orang telah pergi untuk generasi.

Bagaimana dengan barbeku?
Barbeku adalah sebahagian besar budaya Oklahoma. Yang paling menakjubkan untuk saya ialah Burn Co. Mereka terkenal dengan The Fatty, iaitu daging yang dibungkus daging yang dibungkus daging, tetapi saya hanya pergi untuk tulang rusuk.

Apa tempat untuk mengambil koktel yang baik?
Hodges Bend, pasti. Semua minuman bermula dengan klasik, dan membina dari sana. Ada sebab mereka klasik di tempat pertama. Dan kemudian perkhidmatan juga sangat baik. Sekiranya saya tidak berada di sana, saya sangat menyukai Valkyrie dan MixCo.

Brewery terbaik di bandar?
Kami mempunyai beberapa kilang bir hebat: Marshall, Dead Armadillo, dan Prairie adalah kegemaran saya, kecuali lelaki yang besar di Prairie baru sahaja meninggalkan dan memulakan projek barunya sendiri, American Solera. Kedua-dua Prairie dan American Solera memberi tumpuan kepada ekspres bir yang unik. Lelaki yang mengasaskan Marshall pergi ke sekolah dan dilatih di Jerman selama beberapa tahun. Dia mempunyai pendekatan yang bagus dan memahami pasaran dengan baik dan bagaimana untuk membuat bir hebat, secara konsisten.

Tempat terbaik untuk menangkap muzik secara langsung?
Ballroom Cain. Bagi kami, banyak rancangan menunjukkan arena, dan arena utama kami mendapat undian kerana mempunyai beberapa jualan tiket tertinggi dari mana-mana tempat lain di dunia. Kami terletak di tempat di mana tidak ada banyak pilihan, jadi kami menarik dari kawasan geografi yang besar. Cain tidak seperti itu; ia adalah bilik bola bersejarah yang terkenal. Band besar berhenti di sana dalam perjalanan antara pantai.

saturn room tiki skull drink tulsa
Diberi hormat dari Bilik Saturn

Di mana untuk mendapatkan masalah pada waktu malam?
Bilik Saturnus adalah bar tiki yang menyeronokkan yang berbahaya. Kemudian terdapat Soundpony, sebuah bar berbasikal. Kami mempunyai komuniti berbasikal yang benar-benar kuat dan dua lelaki bersemangat tentang berbasikal memulakan bar di mana anda boleh bersemangat tentang berbasikal dan minum banyak alkohol juga.

Makanan mabuk terbaik di bandar?
Tidak banyak tempat larut malam, sebab itulah kami mula melakukan trak makanan di Hodges. Ia dibuka sehingga pukul 1 pagi pada hujung minggu.

Daytrip?
Wanita Perintis membuka ibu pejabatnya-sebuah kedai bakar 40,000 kaki persegi dan kedai kopi-di Pawhuska. Kemudian ada Grand Lake, untuk sesuatu yang lebih di luar rumah, dan itu benar-benar, sangat cantik.