Di mana Cari Poke Terbaik di Oahu

Sebelum setiap bandar utama A.S. Mendapat tempat yang mencucuk, mangkuk mentah sushi-gred sushi adalah bagaimana orang-orang Hawaii mengisi bahan api selepas hari pantai. Di Honolulu, poket ada di setiap sudut, mudah dicari di tempat-tempat pinggul seperti Mahina & Sun kerana memakan di pasar raya dan juga stesen minyak. Di pulau Oahu, penduduk tempatan telah menyiapkan poke – yang bermaksud “untuk memotong salib” di Hawaiian-sejak sekurang-kurangnya 1700-an; Baru-baru ini, pendatang Asia membuat tanda mereka dengan menambahkan kicap, minyak bijan, dan perisa lain. Tetapi tidak seperti rantai gaya Chipotle muncul di negeri-negeri, poke lebih mudah di tempat asalnya, lebih banyak elemen. Dan kita tahu di mana mencari jalan keluar terbaik di Oahu. Ini mangkuk boleh mengajar tanah besar satu atau dua perkara.

aji limo poke truck
Gambar oleh Mark Kushimi

Menghidangkan getaran sejuk dan poke peringkat seterusnya di Lori Aji Limo

Perintah Seperti Tempatan

Berbeza dengan mangkuk buatan sendiri, paka Hawaii selalunya hanya tuna mentah, salmon, atau makanan laut lain yang disalut dalam sos, pilihan nasi. Walaupun perisa berubah dari tempat ke tempat, empat jenis ini sering muncul. Pilih gaya, ambil penyepit, dan anda baik untuk pergi.

Pedas: Hanya makanan laut yang dipotong di Sriracha mayo berkrim. Anda sering melihatnya ditaburkan dengan bawang hijau, bijan, dan masago (ikan roe).

Gaya Hawaii: Dinamakan untuk cara penduduk pulau secara kerap musim makanan laut mentah mereka, ia termasuk garam laut merah jambu, rumput laut limu, dan dihancurkan, kacang kukui berminyak panggang.

Shoyu: Sama seperti perisa kalbi Korea, saus ini menggabungkan halia, bawang putih, bawang hijau, kicap, dan wijen untuk hit umami.

Tako: Sotong gurita yang dihiris-yang biasa dipetik di sini-ringan berpakaian biji bijan, serpih lada, dan bawang hijau mentah.

honolulu alicias market
Gambar oleh Mark Kushimi

Kaunter jenaka di Pasar Alicia

Dalam Pujian Poke Runcit

Tanya seorang Hawaii mengenai tempat kegemarannya dan kemungkinan dia akan membalas dengan nama yang anda dengar sebelum ini: Costco! (Atau Foodland atau Safeway, dua pasar raya utama yang lain.) Tetapi itu bukan untuk mengejek. Di bandar ini, poke sangat popular sehingga kebanyakan kedai makanan mempunyai kaunter deli sendiri yang ditanam dengan pelbagai jenis, dari chili ahi manis hingga udang bawang putih, dengan lokasi yang berbeza bersaing dengan sos rahsia. Bahagian yang terbaik: Ia semua dijual oleh paun, jadi tidak ada sebab untuk tidak mengisi bekas plastik untuk dibawa ke pantai.

akule fish tamashiro market
Gambar oleh Mark Kushimi

Kiri: Pasar Tamashiro dan kanan: Akule di dalam ais di dalam pasaran

Yang Hanya-di-Ini-Pulau Bounty

Bahan-bahan serantau yang mungkin anda tidak akan dapati di tempat utama (tanah) anda.

Limu: Rumpai laut yang menyengat yang memberi rasa kenyang yang kuat, ia sedikit bawang merah dengan tekstur renyah yang muncul di dalam mulut anda.

Inamona: Perasa yang diperbuat daripada garam dan kacang kukui panggang, yang berasal dari Asia Tenggara dan Hawaii. Sungguh menggembirakan, seperti kacang macadamia.

Opihi: Moluska kecil ini dituai dari pantai berbatu negeri dan mempunyai kelembutan halus sama dengan kerang littleneck-dengan gigitan yang lebih tajam dan lebih kemasinan.

Chile Air Lada: Bumbu yang dibuat daripada cuka, bawang putih, air, garam, dan lada panas tempatan. Ia mendapat sepakan Tabasco dengan kemasan bersih dan konsistensi nipis.

waikiki beach honolulu
Gambar oleh Mark Kushimi

Itu Waikiki Beach yang legenda

Buat Journey Up North

Walaupun anda tinggal di syurga, penting untuk keluar “negara” sekali-sekala. Di Honolulu itu bermakna anda menuju ke North Shore, satu jam perjalanan dari Pantai Waikiki. Tidak seperti di pusat bandar, ia diliputi dalam dedaunan seperti hutan hujan yang tebal, dengan pantai yang terletak jauh yang terkenal dengan melayari luar biasa. Ambil sebuah kereta di tepi pantai untuk menangkap beberapa gelombang dan melanda banyak trak makanan di kawasan itu-terutama Aji Limo Truck-yang kebanyakannya berada di luar pantai.

aji limo thai poke
Gambar oleh Mark Kushimi

Perintah ini: Aji Limo Thai PokeTrak ini mengambil pengaruh global ke ketinggian baru, mencampurkan citarasa Peru, Jepun, dan Thailand menjadi satu
mangkuk sangat terbenam.

Ikan: Walaupun ahi adalah bahagian-bahagian ini, salmon lemak lebih baik melengkapkan buah, berasid dan beras yang cerah.

Nasi: Putih kukus adalah standard, tetapi trak memilih nasi sushi berpengalaman yang mempunyai cuka vinegar untuk mengimbangi ikan.

Saus: Sebagai tambahan kepada kelapa panggang yang ditaburkan di atas semuanya, santan berpengalaman menambah ketumpatan.

oahu ahi assassin fish co
Gambar oleh Mark Kushimi

Dibunuh, ditimbang, dan dipenuhi

Banyak restoran menghantar pembeli ke Lelong Ikan Honolulu, tetapi kemudian ada Josh Schade dan Erika Luna, yang meninggalkan kedai mall kecil mereka, Ahi Assassins, untuk memancing tiga hari seminggu. Mereka menjual apa sahaja yang mereka telah ditangkap sebagai bahan makanan segar, salai marlin, dan, tentu saja, mencubit. Schade-nelayan generasi ketiga dari Kahalu’u-sering boleh didapati di penghirisan belakang dan membina mangkuk dari tuna 100 pound yang ditangkapnya di luar pantai Oahu.

Bowling Jalan Anda Sekitar Honolulu

Tujuh tempat di ibu negara yang akan menunjukkan kepada anda apa yang sebenarnya berlaku.

ahi poke helenas
Gambar oleh Mark Kushimi

Ahi Poke dengan Opihi di Helena’s Hawaiian Food
The beet-red ahi adalah puncak, tetapi tidak ada apa-apa pada opihi-moluska masin, makanan istimewa-di bawah limu rumput laut dan bawang hijau.

lembut shell crab poke da hawaiian poke co
Gambar oleh Mark Kushimi

Fried Soft-Shell Crab Poke di Da Hawaiian Poke Co.
Crustacean paip panas telah digoreng. Ia disajikan dengan tambahan seperti timun kimchi dan salad kentang; cuba dengan sebilangan rumpai laut.

aku limu poke tamashiro market
Gambar oleh Mark Kushimi

Aku Limu Poke di Pasar Tamashiro
Aku, alternatif lemak untuk ahi tradisional, dinobatkan dengan rumput laut limu di pasar makanan laut ini. Setiap gigitan suka seperti lautan!

hamachi poke tamuras
Gambar oleh Mark Kushimi

Hamachi Poke di Wine & Liquors Tamura
Kedai minuman keras ini adalah seperti yang dikasihi kerana kaunter tamparan keluarnya sebagai pemilihan minuman keras yang tiada tandingannya. Sepasang kuning ini dengan Longboard lager.

abalone poke alicias market
Gambar oleh Mark Kushimi

Abalone Poke dengan Pork di Alicia’s Market
Hidangan pinggan mangkuk popular di sini, tetapi hanya sedikit yang dapat bersaing dengan selai abu-abu yang kaya dengan nasi putih dan bantuan char siu babi.

ahi poke mw restaurant
Gambar oleh Mark Kushimi

Ahi Poke di Restoran MW
Untuk makan tengahari kasual, potongan-potongan tuna yang berair dapat dipasangkan dengan acar Korea pedas, bola mochi yang renyah, dan timun quinoa.

miso tako poke ono seafood
Gambar oleh Mark Kushimi

Miso Tako Poke di Ono Seafood
Mereka berkhidmat klasik di dinding lubang yang melompat ini, tetapi sotong lembut yang disalut dengan sos miso-jahe yang krim adalah mengapa anda berada di sini.

Ingin menarik poke di rumah? Kami mendapat awak.

Bagaimana Membuat Tuna Poke Bowl di Rumah