Apakah Perbezaan Antara Calzone dan Stromboli?

Stromboli dan calzone bukan perkara yang sama. Tolonglah, saya memohon kepada anda, mempercayai saya. Saya beritahu ini kepada orang-orang yang kerap (kerana saya jenis orang yang bercakap tentang stromboli banyak) dan tiada siapa yang seolah-olah mempercayai saya. Saya memberi mereka penjelasan yang baik tentang apa stromboli dan apa calzone itu. Mereka ragu-ragu berkata, “Ok, ya, pasti,” dan kemudian mereka berjalan mengomel seperti, “Orang itu pelik, kan?”

Itu bukan bagaimana ini akan berlaku. Saya akan memberitahu anda apa perbezaan antara calzone dan stromboli, dan kemudian anda akan menulis dalam jurnal anda dan menjadikannya mantera anda. Mungkin anda juga akan mendapatnya di atas badan anda. Siapa kata?

Kepakaran Brussels Sprouts dan Pizza Salami

Kedua-dua calzones dan stromboli adalah derivatif pizza. Mereka menggunakan bahan-bahan yang sama untuk mencapai versi berbeza pizza yang dimeteraikan. Terdapat adunan pizza, keju, dan tampalan. Kadang ada sos. Kami akan masuk ke dalam yang kedua. Begini bagaimana mereka berbeza:

Teknik Pengedap

Perbezaan utama antara calzone dan stromboli ialah bagaimana ia dimeteraikan. Jika anda mahukan perbandingan yang sangat tepat, di sini anda pergi: calzone adalah seperti taco, dan stromboli adalah seperti burrito. Tacos dan calzones sentiasa dilipat. Burritos dan stromboli sentiasa digulung. Anda mengelak calzone dengan melipat separuh dan berkerut tepi. Anda mengelak stromboli dengan menggulungnya dalam lingkaran dan melipat beberapa doh tambahan kembali ke atas stromboli. Kedua-duanya mendapatkan cuci telur untuk memastikan doh itu kekal.

calzone
Foto oleh Chelsie Craig

Calzones, dihiris separuh, lebih kecil dan berbentuk seperti separuh bulatan.

Bentuk dan Saiz

Teknik pengedap yang berbeza bermakna bahawa calzones dan stromboli bermula sebagai bentuk yang berbeza. Apabila membentuk doh untuk calzone, anda membentuk bulatan. Bulatan dilipat mencipta bulatan separuh kecil. Calzones umumnya berkhidmat tunggal.

Apabila anda membentuk doh untuk membuat stromboli, anda membentuk segi empat panjang yang panjang. Segi empat tepat digulung untuk mencipta cerut pizza panjang, kurus, silinder. Stromboli bertujuan untuk dihiriskan untuk pelbagai orang.

Asal

Perbezaan lain adalah dari mana mereka datang. Calzones adalah bahasa Itali. Sebenarnya, secara sah, 100% disahkan, bahasa Itali. Mereka berasal dari Naples sebagai cara yang biasa, berdiri di atas jalan makan pizza, dan mereka berbeza-beza dari segi ramuan dan teknik di berbagai kawasan di Itali.

Stromboli adalah bahasa Itali-Amerika. Ia berasal dari Philadelphia, dari kedalaman kejiranan Itali-Selatan Philly Selatan. Ia dinamakan sempena Pulau Itali Stromboli. Di Kepulauan Stromboli, terdapat gunung berapi gergasi yang dipanggil Mt. Stromboli. Jika itu tidak membuat anda tersangka untuk hidup, saya tidak fikir saya dapat membantu anda.

stromboli 3
Foto oleh Chelsie Craig

Keratan stromboli, dipenuhi dengan bahan seperti bayam, pepperoni, adas, dan sosis.

Pengisian

Terdapat banyak crossover dalam kategori pengisian. Ramuan seperti daging sembuh, sayuran, dan herba boleh digunakan dalam kedua-dua calzones dan stromboli, tetapi ada dua perkara yang membezakannya. Calzones menggunakan keju ricotta, dan stromboli tidak. Stromboli dibuat dengan keju mozzarella (lebih baik kelembapan rendah) untuk mengekalkan kelembapan sekurang-kurangnya. Ini membantu memasak doh pedalaman sepenuhnya. Calzones biasanya menggunakan campuran keju yang hampir selalu menggabungkan ricotta.

Dan kemudian ada sos. Calzones tidak pernah mempunyai sos tomato di dalam adunan. Mereka sentiasa dicelup. Walaupun stromboli juga dicelup, ia sangat sejuk untuk meletakkan beberapa sos dalam stromboli, pra-roll.

Sama ada anda pasukan stromboli atau pasukan calzone, perbezaan ini tidak seharusnya memberi inspirasi kepada kebencian. Kami berada di sini untuk menghargai perbezaan, tidak berteriak tentang mereka. Keseluruhan ini semakin berkembang sebagai manusia. Dan mencari cara untuk makan lebih banyak pizza.

OKEY. Itu sepatutnya. Awak percayakan saya. Atau sekurang-kurangnya anda perlu. Nasib baik dengan tatu itu.

Ya, mari kita buat beberapa stromboli.

stromboli-1.jpg

Resipi Stromboli Musim Cukai Ini Adalah Tergantung Saya