Tips Brooks Headley untuk Membuat Burger Veggie Awesome

Sekiranya anda pernah memakan burger vegetarian, anda tahu malapetaka itu adalah patty tanpa daging biasa: pengganti, pengganti tidak semulajadi, kacang dan wortel yang digantung dalam jisim putih yang tidak dapat dikenal pasti, atau kaleng kacang hitam yang ditumbuk menjadi kepik. Isu ini adalah tepat apa Brooks Headley, chef pastri di Del Posto, cuba membetulkan apabila dia datang dengan burger veggie yang sangat terkenal. Dan walaupun Burger Unggulnya hanya keadaan pop timbul sementara, kami mendapatnya di dalam BA Dapur Malam untuk menjadikan mereka untuk kami (dan untuk meraikan buku barunya, Brooks Headley Pencuci mulut yang mewah, juga.)

Seorang vegetarian lama dan sekarang kebanyakannya pemakan vegetarian, Headley menggunakan burger veggie yang cukup buruk (beribu-ribu, dia mendakwa) untuk menganggap dirinya “terlalu tinggi untuk membuat satu.” Jadi hanya masa yang diperlukan sebelum dia dapat membuat sesuatu yang benar-benar baik. Untuk memulakannya, Headley menginginkan versinya menjadi seperti daging merah, dan sama seperti terlepas, jadi dia melihat ke tempat makanan segera seperti Shake Shack dan In-N-Out Burger untuk inspirasi. Bagaimanakah dia dapat mencapai tahap yang sangat memuaskan, tenggelam-gigi-anda-ke dalamnya, pengalaman gemuk-turun-tangan-tangan? Ia mengambil beberapa penyelidikan (dikumpulkan dari buku masak, menonton risotto memasak di Del Posto, dan makan banyak burger sayuran), tetapi dia melakukannya, dan, budak lelaki, jika ia tidak mengagumkan: kaya dan asin dengan mulut kasar dan yep , sama seperti yang dijanjikan. Resipinya, sememangnya, adalah rahsia teratas, tetapi petua untuk membuat burger veggie unggul pasti akan membantu anda mengelakkan lebih banyak yang dahsyat dalam masa terdekat.

Burger, di BA Night Kitchen. Foto: Clay Williams

Patty
Patty kurang mengenai apa yang masuk ke dalamnya daripada bagaimana ia terbentuk dan berpengalaman (yang agresif, dengan garam dan lada). Lentils, quinoa, barley, farro-Headley digunakan mereka semua dalam banyak campuran, untuk pelbagai kejayaan. Dia tidak pernah menambah bit (dia kata mereka terlalu manis), tetapi mencadangkan cendawan, miso, atau keju untuk rasa umami yang sedap.

Untuk kualiti gigi yang biasa dijumpai di burger daging tanah, Headley mencari pelbagai tekstur, yang ia capai dengan memandang rendah beberapa bahan dan mengatasi yang lain. Dan untuk memastikan campuran itu menjadi keadaan huru-hara, dia memilih pemerah kentang biasa untuk pemproses makanan untuk menggabungkan semuanya.

Untuk membentuk, Headley menambah serbuk roti ke campuran sayuran tepat sebelum dia bersedia untuk memasak mereka, kemudian membentuk mereka ke dalam roti. Dan sambil membakarnya sangat sesuai, goreng yang menambah kelembapan menyenangkan yang biasanya anda tidak akan mendapat tanpa daging.

Roti
Headley menggunakan kemahiran pastinya untuk mencipta bun muktamad, tetapi mendapati ia terlalu tinggi untuk grub turun-ke-bumi yang dia cuba capai. Sebaliknya, dia menggunakan gulung kentang Martin (kerana mereka sempurna), dan menyentuh mereka ke coklat keemasan yang mendalam.

Topping
Sekiranya anda tidak bertentangan, keju adalah sejenis apa-apa dan berapa banyak yang terpulang kepada anda. Dan selebihnya adalah seperti berikut: Salad aisberi (“sesuatu yang lebih menarik adalah terlalu mewah,” kata Headley), tomato (kadang-kadang panggang, kadang-kadang tidak), mustard, dan saus tomat (Headley’s dibuat buatan, tetapi dia bersetuju bahawa anda tidak dapat memperbaiki pada Heinz).

Sisi
Hanya apabila anda menganggap kentang goreng akan menjadi satu-satunya pihak untuk melengkapkan pengalaman burger ini, Headley memukul anda dengan gelang bola: “Saya suka sisi yang lebih baik dan tidak begitu tipikal.” Malam tadi dia melayani kami dengan salad broccoli yang hangus terung dan kacang, tetapi apa-apa hidangan sayuran atau salad yang beraroma akan dilakukan.

Okay, jadi ini bukan resipi rahsia Brooks, tetapi kami sangat berbangga dengan kami mengambil burger sayur-sayuran juga. Semak ia.