Grill Seperti Pok Pok Andy Ricker Dengan Thaan Arang

Perjuangan bermula dengan mesquite. “Kami bersama dengannya untuk masa yang lama,” kata beliau Andy Ricker, yang membakar sebahagian besarnya arang di restoran Pok Pok nya, “tetapi itu bermasalah: Ia sangat tidak sihat untuk bekerja dengan dan kekacauan untuk menangani sepanjang masa.” Jadi mula mencari arang yang lebih baik.

Prospek utama Ricker adalah binchotan, yang membakar secara bersih untuk membentang panjang pada suhu yang konsisten tinggi. Kecuali: Barang-barang rak atas, yang digunakan di beberapa tempat yakitori Jepun, terbukti sangat mahal. Dalam proses penyelidikan, Ricker belajar, bagaimanapun, bahawa terdapat lebih banyak daripada di sana daripada satu jenis binchotan, dari potongan-potongan pecah barang-barang yang paling mahal untuk arang diekstrusi. Beliau mula mengarahkan satu jenis binchotan yang dipanggil ebisu-hanya untuk mengetahui bahawa ia berasal dari paya bakau di Malaysia yang sedang dikurangkan dengan cepat oleh pertanian udang dan pengeluaran arang. “Bukan sahaja ini mimpi buruk logistik,” kata tukang masak itu: “Ia juga merupakan bencana alam sekitar.” Dia mencuba arang kelapa dari Asia: “Ia bukan produk yang hebat, walaupun ia merupakan sumber yang hebat.”

Akhirnya, dia mendapati apa yang akan menjadi Thaan (yang diterjemahkan kepada arang dalam bahasa Thai): arang yang terbuat dari kayu rambutan, yang merupakan sumber yang boleh diperbaharui dan terbakar hampir panas seperti arang mangrove. “Kami mencuba, dan kami seperti, ‘Wow, ini hebat.'” Malah, Ricker sangat suka arang itu, dia memutuskan untuk memulakan sebuah syarikat untuk menjualnya. “Ia memberikan panas yang sangat baik, walaupun berseri,” kata Ricker, “dan ia tidak akan menyala apabila makanan jatuh ke dalamnya. Jika anda menyusunnya seperti Log Lincoln, ia akan membakar lebih lama sehingga empat atau lima jam. ” Nasihatnya untuk grillers rumah: Oleh kerana Thaan adalah arang yang lebih padat dan tidak mempunyai sebarang percepatan di dalamnya, ia tidak menangkap api dengan cepat, jadi anda perlu menggunakan cerobong arang untuk memulakannya-dan ia berfungsi dengan baik. dalam panggangan hibachi kecil. “Sekali arang itu menyala,” kata Ricker, “ia tidak sembunyi-sembunyi-pop sama sekali; ia terbakar untuk masa yang lama pada suhu yang agak tinggi. ” $ 9 untuk 5 lb; thaanchaarcoal.com.

Dapatkan dipecat untuk musim memasak dan beli salinan terbitan Jun kami.