16 pelajaran yang saya pelajari dari tahun perjalanan (dan makan) di seluruh dunia

Selamat Datang untuk Makan Sama Tempatan! Dari burger lewat malam di Nashville ke kocokan tarikh yang berubah-ubah di Palm Springs, kami mengembara ke A.S. untuk mencari tempat yang benar-benar memukul rumah.

Seperti anda, saya percaya satu-satunya perkara yang menyeronokkan sebagai makanan adalah perjalanan. Itulah sebabnya saya menyusun papan Chowhound pada jam 3 pagi untuk makanan jalan rahsia. Itulah sebabnya saya enggan memesan perkhidmatan bilik-kerana, ya, saya tidak terbang di sekeliling dunia untuk sandwich kelab. Dan itulah sebabnya saya baru-baru ini membelanjakan satu tahun perjalanan dengan teman lelaki saya di 17 negara di seluruh Asia dan Australia. Dalam 365 hari pemancingan muka, kami memasukkan beribu-ribu makanan, bahagian singa yang luar biasa (dan kami tidak sakit sekali!). Tetapi anda tidak perlu bepergian untuk satu tahun penuh, atau bahkan dekat dengan itu, untuk mendapatkan lebih banyak daripada pengembaraan gastronomi anda. Biarkan perjalanan kami menjadi panduan anda.

navigator-planes-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

1. Pergi keluar dari perjalanan anda untuk hidangan hebat anda yang seterusnya

Ia mengambil masa setengah hari untuk sampai ke Chiba, Jepun, untuk makan di Jiji no Ie Country Inn, tetapi hasilnya adalah jamuan sepuluh kursus yang dipasangkan dengan tujuan yang ditapai secara tempatan oleh dewi makrobiotik Deco Nakajima. Pada masa yang lain kami mengambil tiga kapal terbang ke Tasmania untuk melihat apakah tanah wiski dan madu kayu manis diukur. (Spoiler: Itu!) Ini adalah lama, pasti, tetapi juga di kalangan kenangan terbaik kami dari tahun ini.

2. Dengan penginapan, buku kombo rendah

Kami mengimbangi satu malam yang memanjakan di Istana Taj Mahal di Mumbai, menikmati kolam saiz Rhode Island, dengan seminggu di homestay di luar bandar Alappuzha, di mana kami mengambil mandi baldi air sejuk, kemudian makan paratha yang dibuat dengan tangan dan dimasak di atas api.

navigator-sheng-jian-bao-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

3. Sama berlaku untuk restoran

Pergi keluar di Migas di Beijing atau di Janggut di Tokyo, tetapi buat makanan $ 100 -an-up dengan kekacauan $ 1 perayaan. Kita tidak akan lupa nasi padang (beras berkukus dengan hidangan daging dan sayur) di Indonesia atau timbunan sheng jian bao (sup ladu goreng) di China, walaupun tanpa splurges tiket besar.

4. Splurge (atas minuman) di hotel-hotel yang megah

Anda tidak perlu bermalam untuk berasa seperti baller-hanya duduk di bar selama beberapa jam. Sekiranya anda berada di rantau ini, cuba minum teh $ 49 di Park Hyatt di Shanghai atau Piala Pimm $ 10 di Hotel Narain Niwas Palace di Jaild Palace di Jaipur.

navigator-cooking-class-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

5. Mengambil kelas memasak-atau tiga

Ia tidak perlu Le Cordon Bleu, hanya seorang yang mempunyai kemahiran tertentu. Kami mendaftar untuk pelajaran di Sekolah Memasak Tom Yum Thai di Chiang Mai selepas seseorang di hotel kami meracau mengenainya. (Jika anda tidak bernasib baik, Yelp baik untuk mencari yang berbaloi.) Kami tiba di rumah guru untuk mencari serbuk kari, kunyit, udang, dan santan, kemudian mengambil resipi serantau untuk khao soi dan pad melihat ew.

6. Cari kedai kopi untuk bersayap setiap pagi

Baristas adalah tipsters yang tidak ternilai. Sebaik sahaja mereka mencadangkan satu tempat yang baik, kami dapat mencari lebih banyak lagi dengan melihat akaun media sosial tempat itu untuk melihat tempat yang berhampiran diikuti dan kemudian merancang mereka di peta kejiranan.

navigator-calendar-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

7. Jika anda akan pergi untuk seketika, jangan merancang terlalu jauh

Sebelum melancarkan Tour de Asia kami, kami menempah pengangkutan dan penginapan tiga bulan pertama. Kemudian taufan melanda Filipina, memaksa kita untuk mengalihkan dua minggu tempahan. Melangkah ke hadapan, kami hanya melancarkan jadual perjalanan yang teruk mengikut cuaca yang tidak menentu dan kemudiannya menubuhkan hotel dan pesawat tiga minggu keluar, paling banyak.

navigator-taxi-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

8. Anda pasti mengidamkan beberapa keselesaan rumah

Mungkin anda mahukan hamburger berair, pizza dipecat kayu, OMG tacos. Tidak mengapa. Terdapat biasanya tukang masak tempatan yang membuat versi yang baik-cari mereka dengan meminta tuan rumah atau pemandu teksi Airbnb anda. The Don, sandwich Parm-and-prosciutto pada focaccia buatan sendiri di Gigitan jerung restau-pondok di Gili Air, Indonesia, tidak sahih, tetapi ia sangat memuaskan.

9. Jangan katakan tidak ke pasar malam

Tiada siapa yang pergi ke New York dan mengagumi anjing panas kotor di pameran jalanan. Jadi kenapa rakyat Amerika bertindak seperti pad thai yang disiram dan daging misteri yang digoreng di bawah lampu haba adalah perkara paling besar yang pernah berlaku? Versi hebat ada-Zhongxiao di Taiwan mata air untuk minda-tetapi memilih penjual jalan yang berdiri sendiri dengan orang ramai di keranjangnya setiap hari.

10. Namun, pengadilan makanan asing, semestinya memerintah

Mereka biasanya mempunyai sedozen atau lebih kaunter untuk dipilih, dengan dapur yang betul dan tempat duduk murah untuk semua penduduk tempatan. Dari gelanggang penjaja yang tidak rapi di pusat membeli-belah EmQuartier di Bangkok hingga ke banyak tempat makan extravaganza yang merupakan pusat membeli-belah Filipina, anda tidak lagi berada di tanah Sbarro.

navigator-table-set-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

11. Kecuali jadual yang paling hangat, elakkan membuat tempahan

Hanya muncul awal (suka, katakan, 5 atau 6 pg) dan duduk di bar, supaya anda boleh panggang bartender tentang tempat favoritnya semasa anda mencadangkan pada hidangan yang dia cadangkan. Selain itu, meninggalkan jadual percuma anda lebih terbuka kepada anda.

navigator-karaoke-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

12. Apabila seorang tetamu menjemput anda di tempat lain, katakan ya

Keluar lewat. Mempunyai satu lagi pusingan. Adakah karaoke dengan orang yang tidak dikenali. Tidak kira betapa lelah anda, atau anda sudah makan malam, atau bahawa anda telah mendapat penerbangan awal. Anda akan menyesal tidak akan pergi.

navigator-iphone-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

13. Tertekan tentang halangan bahasa? Cuba ketiga strategi ini:

(1) Lakukan Bourdain: Lihat sekeliling apa yang orang makan dan tunjuk pada hidangan yang kelihatan paling tasti.
(2) Mainkan karangan. Ingin minum sengit? Terutama botol minuman khayalan.
(3) Cuba Terjemahan Google. Aplikasi ajaib (dan percuma!) Ini adalah rahmat: Ketik frasa yang mudah seperti “buat saya hidangan kegemaran anda” dan mendapat titik di lebih daripada 50 bahasa.

navigator-packing-supplies-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Oka

14. Lampu pembungkusan terlalu berlebihan

Teman lelaki saya memulakan perjalanan kami dengan beg galas 45 liter tetapi menukarnya kira-kira enam bulan dalam untuk roller 135 liter. Ini menjadikan dia lebih bahagia kerana dia dapat bergerak sambil masih mempunyai ruang bagi keselesaan makhluk. Jika anda bercadang untuk memasak di luar negara, atau bahkan D.I.Y. rutin pagi anda, membuat ruang di bagasi anda untuk keperluan ringan ini: Aerobress Aerobie; Pengisar kopi mini Porlex; Tabasco; penyepit keluli tahan karat; ramen segera; dan cawan perkhemahan enamel.

navigator-snack-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

15. Rantai seperti Familymart dan 7-Eleven adalah baik untuk sesuatu

Snacking trial-and-error murah! Jika anda berada di Thailand, jangan terlepas Koh-Kae roti Tom Yum yang rangup. Di Filipina, kami menghiasi beg kami dengan kerepek Jack n ‘Jill Piattos dalam rasa ayam panggang. Dan Jepun adalah mengenai Nestlé KitKat dalam wasabi atau rasa puding labu.

navigator-money-illo
Ilustrasi oleh Hisashi Okawa

16. Oh, dan pastikan untuk membawa sesuatu kembali

Setem pasport bukan satu-satunya perkara yang perlu anda kumpulkan. Sebelum berangkat, tentukan satu perkara yang anda ingin kumpulkan semasa anda pergi. Lebih murah dan lebih ringan, lebih baik; bar coaster, matchbook, dan pek gusi akan memacu kenangan-dan kelihatan bergaya di Instagram juga.

Ikuti perjalanan Ashlea di Instagram di @ashleahalpern dan @cartogramme.

Terbang. Makan. Ulang. Pemandu Bandar baru kami kini hidup!