Sretan i vedar filipinski američki Božić

Imam petero braće i sestara, a mi smo sve hranjive hrane, pa kad se spojimo za Božić, uvijek se pokazujemo jedni za druge (iako se totalno pretvaramo da nismo). Naša majka, Sarah, jednako je i sa osam braće i sestara, a dobiva ju od majke, Josefine, koja je uvijek odbila podijeliti njezine recepte. Kad je moja mama odrasla na Filipinima, Josefina je svake godine ukrala predstavu s njom ensaimadas (slatki, Parmesan-y, maslacni pecivi) prije crkve na božićno jutro.

Kad sam bio dijete, obitelj je uvijek otvorila darove u ponoć na Badnjak, tako da smo mogli samo kuhati i jesti naš put kroz Božić. Izbornik obuhvaća filipinske klasike na sous vide eksperimente. Sve sam napravio od arroz calda, kaše tradicionalno slurped u dane koji su vodili do Božića, na fancy lišća lisnatog tijesta kao dopuna (ali i izazov) za moju sestru Astrid’s goveđa Wellington.

filipino christmas family
Fotografija Alex Lau

Cijeli Dimayuga klan

Izbornik se mijenja iz godine u godinu, ali da se Božić osjeća kao Božić, uvijek nam je potreban showstopper, kao i cijela svinja (lechón) koju je baka zatražila prošle godine. Filipino hrana je nevjerojatno eklektična jer je povijest otoka puna trgovaca, okupatora i misionara, od kojih je svaka donosila svoje sastojke i jela od soje do salate makarona. Kada je naša proširena obitelj preselila u Bay Area prije nego što sam rođen, s njima su donijeli sve one međunarodne okuse u kombinaciji koja odražava pokrajinu Pampanga, ali i njihove individualne ukuse i talente.

filipino christmas family 2
Fotografija Alex Lau

Dimayugini nećakinji i nećaci čine dobar komitet za dobrodošlicu

Moja baka Josefina sada je 99 godina, a više ne može kuhati, ali još uvijek je super-ozbiljna o hrani. Prije nekoliko godina konačno sam je uvjerio da me poučava kako da je postane poznata embutido-punjena koko piletina. (Mi smo napravili moju verziju svoje jelo u Misija Kineske hrane i voljela je ideju da su njujorčani jeli “Josefina piletinu”, ali ona me je žalila zbog toga što nije uključila svoje voljene korske bilbe Bilbao.) Sada kad kuham više filipinskih jela na Konačno, shvaćam koliko tehnika ulazi u njezine recepte – tako je lako preskočiti luk na bistek!I kako njezini načini rade bolje od “desnih” načina naučenih u restoranskim kuhinjama.

filipino christams family 3
Fotografija Alex Lau

Dimayuga i njezina sestra Adrienne kupuju domaće voće

Kad kuham na Božić, želim počastiti baku, ali duboko, pretpostavljam da i ja želim impresionirati ili čak poboljšati njezine kreacije. Želim da moja obitelj nastavi kružiti natrag na stolić za švedski stol, tražeći još jedan pomoć Josefininoj piletini ili Angelinoj svinjetini trbuha. U našoj obitelji sekundi su najiskreniji oblik laskanja.

Nabavite recepte:

Ensaimadas 2017.jpg

Ensaimadas

pečena-svinjski trbuh-s-čile vinegar.jpg

Pečena svinjska trbuh s Čiličinim Ocemom

embutido.jpg

Embutido

bistek-s-luk-i-bay-leaves.jpg

Bistek s lukom i lišća lišća

sparušen-radić-i-pržena-beets.jpg

Potaknut Radicchio i pečene repe

rožata-s-grapefruit.jpg

Flan s grapefruitom

ube-ljubičasto-jam-candies.jpg

Ube (Purple Yam) bomboni

171005 S03 116 v1
TED CAVANAUGH

Trebate shvatiti savršeni dar za odmor? Naša posebna promocija uključuje dvogodišnju pretplatu na časopis, privlačnu torbicu za torbe, našu apsolutnu omiljenu čokoladu i kuhar Jacques Pépin. Saznajte više ovdje.