Narančasti likeri

Postoji niz različitih narančastih likera na tržištu. Dva su generički stilovi: trostruka sec i curaçao. Triple sec je čisti liker od neutralnog zrna alkohola (bitno votke) koji je zaslađen šećerom i začinjen narančastim peelingom. Njegovo ime, što znači “tri puta suho”, odnosi se na proces trostruke destilacije koji je izvorno korišten. Triple sec se često koristi u miješanim napitcima, poput Margarite, ili služi na stijenama.

Curaçao je dobio ime po istoimenom nizozemskom Antilima na krajnjem jugu Kariba. Izvor je bio okus hranom gorkih naranči koje tamo rastu. Curaçao je prirodno jasan, ali često se može naći u obojenim verzijama, osobito zapanjujuće svijetlo plavom, što je često uključeno u miješana pića. Oba trostruka sekunda i curaçao proizvode mnoge marke. Kao i kod većine tekućina, općenito jeftinija cijena, to je manja kvaliteta proizvoda.

Cointreau i Grand Marnier su dva od najpoznatijih brandova narančastih likera. Cointreau je izumio 1875. godine Edouard Cointreau, iz tajne formule koja uključuje suhe pilinge iz gorkih i slatkih naranči. Grand Marnier se razlikuje od svih ostalih, jer se alkohol s okusom naranče uklanja s konjaka i ostalih tajnih sastojaka, a zatim odležava u hrastovim bocama. Bogati, složeni okusi Cointreua i Grand Marniera čine ih omiljenim za upotrebu u takvim slasticama kao što su kolači i soufflés.