Hoće li se pilićima piva poboljšati pivo?

Fotografija Williama Bostwicka

Nedavno sam pio pivo za večeru i netko je upitao: “Je li to tradicionalan?” Naravno, Squanto se nije pojavio sa šest paketom, ali osim zahvalnosti Turske, američka perad ne dobiva više klasičnih nego piletina i pivo. Ovo je apoteoza.

Pivo može piletina kuhati s užitkom u zabludi, “što ako to stavimo tamo?” misleći da smo donijeli kulinarske epiphanie poput Reese’s Cupa i Haggisa. Ako je nužnost majka izuma, pivo i usud su njezini sidekicks. I tako je ovaj obrok oduvijek bio prilično nizak. Tradicija kaže da se držite s pićem na dnu – Budweiser i slično. No, recimo da je vaš gril više centar za zapovjedanje plamenikom s nadopunjujućim BTU-ima. Recimo da je piletina lokalna, organska, čak i imenovana od strane farmera. Zašto bi pivo u njemu bilo nešto manje?

U posljednjih nekoliko godina, obrtnici su počeli prelaziti iz stakla u limenke jer zadržavaju pivo svježije i lakše se recikliraju. Ovih dana možete pronaći opcije pripremljene na roštilju iz pivovara poput Anderson Valley, Avery, New Belgium i Sixpoint.

Pitanje je, hoće li ptičji okus piva pasti različito od njegovog bumpkinjeg brata? Da bih saznala, napravio sam dva pilića, jedan s Budweiserom i jedan s najdubljim žalovanjem iz masovne lagerice koju sam mogao naći: Oskar Blues Old Chub Scotch Ale, bogata, snažna, sirupastna slatka mješavina tamnih i dimnih mravica. Trljao sam oba pilića s maslinovim uljem, grubom soli, paprom i ružmarinom, uzeo nekoliko gutljaja iz svake posude i postavio ptice na vrh.

Oko sat vremena kasnije, pilići su bili smeđi, oštri, ukusni i okusili upravo isto. To jest, ni okus nije poput piva. Bile su sočne (parna radila) i lijepo su pocrnjene iznutra od vrućeg metala. Ali to je to. Mogu li nastaviti parni pilići iznad limenih pivskih pivskih piva, ali samo zbog toga što me ne zanima pet piva od Budweisera. Pretpostavljam da se glavni urednik glavnog urednika Adam Rapoport osjeća drugačije. Bez obzira na pivo koje koristite, teško je pobijediti spektakl piletine koja okružuje pivo, pjenušava na roštilju. A kad je u pitanju dečki i roštilj, spektakl može biti najstarija tradicija svih. —William Bostwick

Pivo može pileći ** Napominjemo da ovaj recept nije uređivao ili testirala Bon Appetit Test Kitchen **

4-6 obroka

Pripremite: 5 minuta

Ukupno: 1 sat

SASTOJCI

1 3-4 kg pile

1 piva od piva

maslinovo ulje

sol

papar

začini

PRIPREMA

Postavite roštilj za neizravnu vrućinu: skupljajte ugljen na jednu stranu, daleko od mjesta na kojem ćete kuhati piletinu. Četka s maslinovim uljem i posipajte solom, paprom i svim mirisima koji vam se sviđaju. Izvadite nekoliko gutljaja iz limenke, postavite piletinu oko sebe i ravnomjerno balansirajte cijeli predmet na roštilju. Pokrijte i kuhajte oko 1 sat. Dopustite da stojite 10 minuta.

Napomena: Pivo sa slanom pijukom pomaže dodati više okusa pire. Kuhajte četvrtinu ili dvije vode s 1/2 šalice soli i nekim začinima – ružmarin, leđni list, timijan. Isključite vrućinu i ulijte nekoliko piva i led kako bi ga ohladili, a potom namočite piletinu preko noći. Pokušajte upotrijebiti agrumi poput IPA-e, kao što je Racer 5 medvjedskog republika i dodati limun i limet u salamuru.

William Bostwick je autor Beer Craft: Jednostavan vodič za izradu piva