Cortado učinak: kako to rade u New Yorku i Španjolskoj

Vladavina cappuccina, lattes i mochas je srušena! Ili se čini, jer je cortado Red u današnjim najboljim kafićima – toliko, u stvari, da ima svoj vlastiti tag, #dailycortado. Veći od makiata i manji od cappuccina, kortebo, koji dolazi iz španjolskog baska, sastoji se od jednakih dijelova espresso i steamed mlijeka. Ta ravnoteža omogućuje da mlijeko napuni espresso dok još uvijek dopušta da okus i nijansi kave zasja. Ime dolazi iz prošlog vremena spanjolskog glagola “odrezati”, upućivanje na toplom mlijeku koje je rezano kroz intenzitet espressa.

Ali do nedavno, kortado – koji nije bio vidljiv na većini izbornika – bio je piće koje su samo naručili oni koji znaju. Najprije me je boksač u kafiću u susjedstvu prvi put okrenuo na korpus prije par godina. Ono što je započelo kao povremena šalica raslo je u istraživanje i dokumentaciju karnevala diljem New Yorka. Nakon probnih verzija najboljih bartista u Brooklynu, Sohoa, Upper East Sideu i u osnovi cijele New Yorka, bilo je vrijeme za odlazak u Matičnu zemlju. Hoće li cortado biti bolji u Španjolskoj? Je li skliznuo iz popularnosti u korist novijih pića?

Srećom, “ne” je odgovor na drugo pitanje. No, prvo je pitanje složeno: španjolski korte imaju tendenciju da budu nešto jači, s malo više espressa od mlijeka, pa ovisi o vašoj želji. Nijedna od te lijepe “latte umjetnosti” koju sam tako sretno dokumentirala u New Yorku, ali ja bih mogao naložiti korpusu prilično bilo gdje. Svaki restoran, pintxos bar, snack brojač ili čak benzinska crpka koja je posluživala kavu (svi znaju) znao je što je bio kortado i bio je sretan da služi. Činilo se, zapravo, da je cortado uz caffe con leche bio najpopularniji napitak kave naručio mještani.

I možda je to razlog zašto, razočaravajuće, bilo je teško doći do cortado koji je bio stvarno dobar. Nije objava da kava u kafeteriji nema dovoljno fine espresso (pogotovo kada je ovo napravljeno od pažljivo dobivenih, stručno pečenih graha), ali čak i kod boljih objekata u baskijskoj zemlji, espresso i njegovi rezultirajuća pića rijetko su bila izvrsna. Možda je to sramota da se pijenje svakog čovjeka: fokus ostaje na pružanju nečega što je dostupno, bez potrebe da se usredotočite na nijanse koje bi ga podizale. Pa možda ne čudi da je sveprisutnost kavane kulture u Baskoj zemlji zasjenila je li kava savršena.

Sjedeći u zračnoj luci, krenuvši natrag u New York, sjedio sam piti moj posljednji španjolski cortado iz snack bar. Bilo je to među najgore što sam pokušao tijekom cijelog dva tjedna tamo, ali nisam se mogao sam sebi pomoći i završio cijelu stvar. Zadovoljstvo je putovati kroz Europu, spuštati se do brojača za espresso i naručiti kao lokalni. Ako samo taj doživljaj uvijek izgleda dobro kao što izgleda.