“Top Chef” Alum Angelo Sosa i održivi losos iz skune zaljeva u Vancouveru, Kanada

(Kredit: Cameron Berkman)

Kao što smo već spomenuli na web stranici, mi – ljudi, općenito – nisu baš dobri u održivom ribolovu. (Ispričavamo se zbog toga, šalite se. Oprostite, tuna.) No, ljubazni Canucks iz Skuna Bay Salmon su izuzetak. Nedavno su ih zaustavili uz BA Test Kitchen Vrhunski kuhar alum Angelo Sosa da nas proše kroz svoj model za uzgoj i žetvu održivog lososa – i da nam pokaže robu.

Počevši od vode (kao i većina riba), losos se uzgaja u čistom oceanu s ledenjakom od otoka Vancouver. Njihov hrani sadrži manje od 25% ribljeg ulja ili riblje brašno (žestoko raspravljeni prerađeni riblji proizvod), a sve važni omjer ribe u ribi u približavanju 1: 1, što znači da svaka riba koju žive ima prijatelja u ocean. Ovo je jako dobro i vrlo rijetko.

(Kredit: Cameron Berkman)

Nakon što su ribe precizno odabrane i sakupljene od strane “inspektora lososa”, isporučuju se u recikliranim kutijama s naljepnicom s naljepnicom i rukom otisnutim naljepnicama koja označava tko je pakirao kutiju. Skuna Bay pita da distributeri ne otvaraju kutije i filete ribu – žele kuhare vidjeti cijeli proizvod. Trenutno, losos se uglavnom koriste samo restoranima, ali su se počeli razvijati na maloprodajnim mjestima na zapadnoj obali i ako izgledaju tako dobro kao u našoj kuhinji, raspodjela riba bi se trebala širiti brzo.

Sve ovo mumbo-jumbo okoliša je super, ali ono što je bitno na kraju je okus. Srećom, kuhar Sosa stručno je prerađivao jednu, a uvjeravamo vas da je meso čvrsto, sadržaj masnoće i ulja uravnotežen, a okus je nepogrešivo čist i svjež (u kuhinji smo imali malo sashimija).

Naravno, proces uzgoja i žetve je dosadan, a rezultat je i cijena, no nije se prestrašila previše klijenata. Ono što je najvažnije, Skuna Bay dokazuje da je moguće izgraditi održivi poslovni model održive ribe.

I dobro je.