Korea Braised Short Ribs adalah Resipi Terbaik sepanjang masa

Anda tahu resipi-resipi yang kami simpan dan sayang kepada hati kami kerana mereka benar-benar adalah yang terbaik sepanjang masa? Nah, siri Resipi Terbaik Semua Masa kami adalah di mana kami bersifat puitis tentang mereka. Hari ini, penolong editor web Christina Chaey berkongsi resipi neneknya untuk rusuk pendek Korea yang direbus, atau galbi jjim.

Nenek saya Ham (ya, Ham) membuatkan saya rusuk pendek Korea yang direbus, atau galbi jjim, tepat sekali setahun pada hari lahir saya. Dia selalu melampaui dirinya untuk majlis itu-ada juga jap chae (mi goreng manis goreng dengan daging lembu dan sayuran); miyeokguk, Sup rumput laut berkhasiat dimakan secara tradisinya pada hari lahir; dan beberapa jenis pajeon, atau pancake kerang.

Tetapi galbi jjim sentiasa menjadi permata mahkota makanan sekali setahun ini. Ia adalah contoh yang indah dari ekonomi masakan tradisional Korea, yang bergantung kepada kombinasi yang tidak berkesudahan dengan 5 hingga 10 pokok pantry yang sama untuk mencipta berpuluh-puluh hidangan yang berbeza. Selain rusuk pendek dan sayuran, mana-mana tukang masak masakan Korea akan mempunyai kebanyakan bahan-bahan ini di dalam pantri: kicap, mirin, bawang putih, gula perang.

Musim panas lalu, nenek saya dan saya melayang melalui potongan Korea (me) dan bahasa Inggeris yang pecah (sama) untuk menggabungkan apa yang saya fikir adalah penciptaan semula resipi yang cukup setia. Saya mengatakan “cukup setia” kerana saya agak pasti ini adalah kali pertama dia pernah berkongsi resipi ini dengan manusia lain, kerana dia adalah jenis khas untuk mengawal nenek yang akan mengharamkan semua orang dari dapur ketika dia sedang bekerja, kemudian merungut mengenai bagaimana tiada seorang pun yang membantunya. Saya harus menyebut: Ini bukan tipikal khas anda. Anda tidak coklat daging sebelum memasak-masak dengan cair. Sayuran adalah jenis dimasak hingga mati. Dan saya tidak akan mengubah sesuatu. Resipi ini dimaksudkan untuk memberi makan kepada orang ramai (6-8), tetapi anda boleh dengan mudah mengurangkannya.

Bermula dengan 8 paun rusuk pendek yang dipangkas. Rendam mereka (ya, rendam mereka-itu mengalir rusuk darah berlebihan) dalam mangkuk yang sangat besar air sejuk selama dua jam, mengubah air setelah jam pertama. Tuangkan tulang rusuk dan masukkannya ke dalam periuk besar atau ketuhar Belanda, tutup dengan air, dan biarkan mendidih. Rebus rusuk selama lima minit, lepaskan sebarang residu, kemudian longkang dan bilas dalam air sejuk. Jika anda ingin merasa pintar, basuh periuk yang baru saja digunakan untuk merebus tulang rusuk; anda akan merapatkan daging di dalamnya tidak lama lagi.

Dalam pemproses makanan, nadi satu bawang kecil kecil, separuh daripada kiwi, dan separuh daripada pir Asia yang dikupas dan dipetik hingga matang. Potong campuran ke dalam mangkuk dan kacau ⅓ cup mirin. Letakkan rusuk pendek yang bersih di dalam periuk yang anda hanya dibasuh dan sudu campuran bawang / kiwi / pir ke atas daging. Masak dengan api kecil selama 15 hingga 30 minit.

Sementara daging memasak, kira-kira dipotong dua lobak sederhana dan lobak daikon besar ke dalam 2 “potongan 1½ cawan kicap, dua sudu bawang putih yang dicincang, dan ½ cawan gula perang.

Masukkan campuran kicap dan empat cawan air ke dalam periuk, berikan semua kacau yang baik, kemudian tutup dan biarkan mendidih. Hidupkan api sehingga rendah dan reneh selama 30 hingga 45 minit. Masukkan wortel dan daikon yang dicincang, kacau dan tutup lagi, dan masak selama 30 minit lagi sehingga sayur-sayuran dan daging dimasak dan anda dengan mudah boleh menembusi mereka dengan garpu.

Berkhidmat dengan nasi kukus dan kimchi– Saya suka kimchi daikon yang renyah. Seperti mana-mana braise yang baik, ini hanya akan menjadi lebih baik dengan masa.

Lebih banyak Resipi Terbesar Sepanjang Masa