Cara Penggunaan Sisa Wain untuk Membuat Cuka

Gambar oleh Kasiam / iStockphoto

Jika anda membaca tajuk postingan blog ini dan berfikir, “Siapa yang mempunyai sisa wain? Minuman itu, “kami merasakan anda Tip-tip ini tidak mungkin untuk anda, tetapi anggur putih kering seperti Sauvignon Blanc berfungsi dengan baik dalam sos ikan, dan merah menambah rasa ke mana-mana samak, sos pan atau peras. tetapi bukan peminum besar, anda mungkin berhadapan dengan dilema botol terbuka.

Satu penyelesaian: Tuangkan wain yang sisa ke dalam dulang ais kiub dan simpan kiub beku dalam beg plastik yang boleh dipulihkan. Sekiranya anda ingin mengambilnya ke peringkat seterusnya, ikuti Chef Husk Sean Brock, yang membuat cuka sendiri: “Ambil beberapa wain lama, kemudian pergi ke kedai dan beli cuka tulen yang mempunyai barangan yang terapung di dalam botol. Itulah cuka Ibu menambah tiga bahagian wain atau bir untuk satu bahagian cuka hidup, biarkan ia duduk selama sebulan, dan anda mendapat cuka hidup anda sendiri. “

Ia benar-benar tidak begitu rumit daripada itu, tetapi ini merupakan asas dari asas bagi mereka yang berfikir “ibu” adalah wanita yang baik yang membesarkan mereka:

Cuka “tulen” atau “hidup” bermaksud bahawa ia tidak dipasteurisasi dan tidak diisi, jadi cuka akan kelihatan mendung dan mempunyai beberapa helai atau gumpalan gumpalan yang mengambang di dalamnya. Satu jenama yang boleh didapati secara meluas di Whole Foods dan kedai-kedai kesihatan adalah cuka sari apel Bragg. Dalam senario ini, gunk hebat; kita cinta gunk. Itu sebenarnya helai bakteria yang ramah, dan itu orang-orang kecil yang akan mengubah wain anda menjadi cuka baru cuka.

Hanya masukkan bekas yang longgar dengan mana-mana wain yang anda cairkan (crock stoneware dengan tuala teh di bahagian atas adalah sempurna), kemudian ikuti proporsi campuran Brock atau sudu keluar helai webby dari cuka pemula hidup anda dan tambah itu crock. Ini boleh duduk pada suhu bilik semasa keajaiban berlaku; Brock menganggarkan sebulan, tetapi sumber-sumber lain mengesyorkan 2 1/2 bulan untuk cuka anggur merah dan lebih lama (sehingga 6 bulan) untuk menapai sepenuhnya wain putih. Periksa sama ada ibu telah tenggelam ke dasar cecair, yang bermaksud bahawa bakteria telah mencapai misi mereka.

Petua beberapa: Penapis barangan buatan sebelum anda menggunakannya jika anda memilih untuk tidak mendapatkan lendir di dalam salad anda (tetapi selamatkan ibu untuk membuat lebih banyak!). Dan apa sahaja wain yang anda suka minum, gunakanlah itu untuk membuat cuka anda, kerana rasanya masih ada. Hanya berhati-hati untuk tidak terbawa-bawa dengan D.I.Y. kegilaan; sebelum anda tahu, anda akan menjual barang-barang ini di pasar loak di botol apoteker vintaj yang comel. —Rachel Sanders dan Hannah Sullivan