Cara Membeli Minyak Zaitun Terbaik untuk Apa Yang Anda Memasak

Sebelum ada superfoods, terdapat minyak zaitun. (Hendaklah Odysseus, yang juga bersumpah untuk penjagaan kulit.) Tiga ribu tahun kemudian, minyak zaitun adalah salah satu bahan pencuci utama yang paling sering digunakan – yang pertama dan terakhir digunakan dalam membuat beberapa makanan terbesar di dunia. Gerimis boleh menaikkan sayuran ringkas kepada status bintang, dan beberapa cawan akan mengubah ayam menjadi sesuatu yang mewah lembut. Ia juga boleh menjadi sangat mengelirukan. Cecair hijau dalam botol $ 30 kelihatan sama seperti pilihan $ 5, dan media yang menakutkan mengenai penipuan minyak zaitun cukup untuk membuat anda bersumpah dengan barang-barang pasaraya sepenuhnya (atau hanya memasak dengan mentega). Ini akan memalukan, walaupun, kerana zaitun minyak tambahan-iaitu, adalah sama dengan masakan cecair emas. Masa untuk mendapatkan (semula) mengetahui bahan yang paling disayangi, paling tidak difahami di dapur anda.

1117 BA MPRI 03 sq
Foto oleh Alex Lau

Jenama Frankies mempunyai semua tanda-tanda minyak zaitun yang baik

Ketahui Bagaimana Membaca Label

Perkara pertama yang perlu dipelajari ialah perbezaan antara jargon pemasaran dan maklumat transaksi sebenar. Ini adalah semua penanda yang anda dapati dengan sebotol Frankies 457 Spuntino Extra Virgin Olive Oil (yang berasal dari restoran Manhattan dan Brooklyn, tetapi kini boleh didapati di kedai runcit dan di Amazon untuk $ 35).

Extra Virgin
Ekstra dara adalah standard tertinggi untuk minyak zaitun, yang dikawal oleh pelbagai organisasi, termasuk Majlis Minyak Zaitun Antarabangsa. Untuk dilabelkan EVOO, minyak itu tidak mempunyai kecacatan dan mesti tidak diperbaiki, yang bermaksud ia tidak pernah dirawat dengan bahan kimia atau haba. Virgin adalah seterusnya dalam perintah pecking: Ia juga tidak sempurna tetapi boleh mempunyai cacat. Kualiti dan harga boleh berkisar dalam standard EVOO, tetapi “dara tambahan” adalah sebagai jaminan yang secukupnya kerana anda boleh mendapatkannya, jadi gunakannya untuk memasak dan gerimis.

Press Cold Pertama
Ungkapan ini tidak bermakna banyak. Secara sejarah, minyak diekstrak menggunakan kilang batu dan menekan; selepas akhbar pertama, sisa-sisa telah dibuat ke dalam gred minyak yang lebih rendah dengan menggunakan haba. Sekarang kebanyakan minyak diekstrak oleh tekan dan centrifuge, dan minyak tambahan-dara adalah dengan definisi “dingin.” Jika minyak itu benar-benar sangat dara, “akhbar dingin” hanya berlebihan.

lambat cooked collard greens in olive oil
Alex Lau

Cuba Greard Collard Grey-Cooked kami di Minyak Zaitun yang menggunakan gabungan minyak dan bawang putih yang selalu menakjubkan

Nocellara del Belice
Terdapat beratus-ratus jenis zaitun, dan, seperti anggur untuk wain, masing-masing meminjamkan rasa yang berbeza, seperti Arbequina bengkok (cuba California Olive Ranch, bermula pada $ 20 di Amazon) atau minyak buah ini, yang terbuat dari zaitun Nocellara del Belice Sicily.

Sicily
Minyak mestilah dilabel dengan sumber mereka, tetapi membaca cetakan halus. Minyak yang menyebut dirinya “Produk Itali” atau “Botol di Itali” masih boleh datang dari tempat lain-dan mungkin. Di label belakang, anda sering dapat mencari inisial asal negara asal: IT untuk Itali, TN untuk Tunisia, PT untuk Portugal, GR untuk Greece, dan lain-lain. Minyak terbaik akan mencatat satu asal, seperti timah Frankies dari Sicily, kadang-kadang turun ke ladang tertentu.

Container
Cari kaleng opaque atau botol kaca gelap yang menyekat cahaya, yang menjadikan minyak merosakkan lebih cepat. Juga, idea bahawa perkara warna adalah mitos. Sama ada kuning atau hijau, ia bukan penanda kualiti, jadi hakikat bahawa anda tidak dapat memberitahu naungan yang betul dalam botol yang lebih gelap tidak ada masalah.

Watchwords lain
Sesetengah botol dilabelkan “ditapis” atau “tidak diisi,” dan yang mana yang anda mahukan adalah untuk dibahaskan. Kepada banyak, minyak yang tidak diisi, yang sering menjadi lebih halus, lebih rapi, lebih murni, lebih dekat dengan produk semulajadi yang hidup ini. Kepada yang lain, ditapis adalah produk yang unggul, bersih, tahan lama. Akhirnya, ia adalah satu perkara rasa. Tetapi ketahuilah bahawa sedimen dalam minyak yang tidak diisi membuat produk lebih tidak menentu, bermakna ia boleh mempunyai jangka hayat yang lebih pendek. Elakkan minyak zaitun “tulen” atau “ringan”, misnomer pemasaran untuk minyak yang tidak “tulen” atau “dietetik” (ia 100 peratus lemak, orang) tetapi telah disempurnakan menggunakan haba dan bahan kimia untuk menghilangkan semua bau dan rasa. Anda juga boleh menggunakan kanola.

zaitun oil confit chicken with cipolline onions
Alex Lau

Minyak Zaitun Confit Chicken dengan Cipolline Bawang keluar lembab dan diselitkan dengan rasa minyak kerana minyak melakukan haba lebih efisien daripada udara

Cari Satu Cinta Anda

Sebaiknya anda menggunakan satu botol untuk memasak dan menamatkan apa jenis yang datang ke keutamaan peribadi: Adakah anda suka minyak yang kuat, peppery atau yang ringan, berumput? Inilah cara terbaik untuk memamerkan setiap gaya.

Kasar dan Fruity
Sesuai untuk pesto, pasangan minyak berumput baik dengan ayam dan juga lazat pada coklat atau vanila ais krim. Rebus pada buah segar atau ikan halus. Cubalah: Gaea Fresh Extra Olive Oil Minyak ($ ​​20 di Gaea).

Pungent dan Peppery
Minyak pahit yang pedas dan sempit berdiri dengan baik untuk memakan daging seperti daging lembu dan daging babi, serta sayur-sayuran yang hangat seperti kale. Rasanya yang sihat melengkapi tomato pusaka dan sayuran akar panggang. Cubalah: Lucini Premium Pilih Extra Virgin Olive Oil ($ 19 di Amazon).

zaitun oil cake
Alex Lau

Kita semua tentang Kek Minyak Zaitun ini yang sebenarnya menjadi lebih baik dari masa ke masa (kerana EVOO adalah cecair pada suhu bilik, tidak seperti mentega

Gunakannya atau Kurangkan Ia

Seperti iPhone dan rujukan kebudayaan pop, minyak zaitun tidak menjadi lebih baik dengan usia, jadi sebaik sahaja dibuka, gunakan ASAP, idealnya dalam masa dua bulan. (Minyak zaitun yang tidak dibuka adalah baik untuk kira-kira dua tahun selepas tarikh tuai.) Jangan simpan di dalam dapur atau di dalam botol kaca. Haba, udara, cahaya, dan masa (H.A.L.T., seperti yang dikatakan oleh pro) akan membuat minyak anda menjadi tengik, jadi simpan di dalam almari dan gunakannya dengan meninggalkan.

Kedai Pintar

Terdapat masa-masa apabila botol 750 ml MLM hanya tidak akan memotongnya. Kesyukuran adalah salah satu daripada masa itu. Berikut adalah sumber yang baik untuk mengetahui: Di ​​Zaman Minyak Zaitun anda boleh mencari beratus-ratus jenis minyak zaitun extra-virgin yang berkualiti tinggi, dan semasa anda boleh membeli apa-apa kuantiti, tawaran terbaik ialah tiga, empat, dan tin lima liter kebaikan berumput hijau, semua dari ladang yang dipercayai.

Cari Workhorse anda

Dua puluh ish yang terlalu curam untuk minyak seharian? Kami mendengar anda. The BA Uji Editor dapur menghidupkan, berputar, dan merangsang jenama pasaraya 20-plus untuk mencari nilai. Pemenang yang jelas untuk membakar peppery yang menyenangkan dan harga mesra bajet? Trader Joe Premium Greek Kalamata Extra Virgin Olive Oil ($ 9 di kedai).

Satu lagi perkara yang boleh anda lakukan dengan minyak zaitun? Marinate feta anda.

Feta Berjimat Satu-Minit