Cara Memanggang Ikan Seluruh, Langkah demi Langkah

Mengapa menampar ikan keseluruhan di atas panggangan? Kerana ia lebih baik: Kulit melindungi daging yang halus, tulang-tulang membuatnya berair, dan anda boleh membuang rongga dengan sitrus dan herba yang beraroma. Namun, memancing ikan keseluruhan boleh menjadi rumit, oleh itu, sesetengah tukang masak bergantung kepada keranjang atau manuver rumit yang melibatkan kerajang aluminium. Itulah yang membuat teknik Hartwood chef Eric Werner begitu menarik: Hanya ikuti langkah-langkah mudah ini, dan anda akan mendapat ikan yang sempurna, setiap kali.

1 Skor Ia: Eric Werner menyedari bahawa di Mexico (restorannya di Tulum), ikan dicetak jauh sebelum memanggang, dan dia mengadopsi teknik itu. Potongan membantu mengedarkan haba supaya ikan memasak secara merata. Slice pada satu sudut ke arah tulang, mengulang setiap 1 1/2 “. Gunakan pisau tambahan tajam – anda mahu pemotongan sashimi, daging yang tidak terkoyak.

2 Stuff It: Taburkan ikan dengan garam dan lada pada setiap sisi, ditambah secubit lain masing-masing di dalam rongga. Letakkan segmen tangerin di dalamnya. Werner suka menggunakannya dan bukannya kepingan lemon standard untuk rasa manis yang lebih lembut. Tambah beberapa ranting herba segar, seperti marjoram.

3 Minyak Ia: Ikan kot dengan kira-kira 1 sudu teh. minyak zaitun. Sama pentingnya, bersihkan gril dan sikat dengan minyak sebelum memasak.

4 Tunggu Ia: Langkah penting adalah apa yang anda lakukan selepas anda meletakkan ikan di atas panggangan panas: Anda tunggu. Melawan dorongan untuk mengacaukan ikan dan gerakkannya – anda akan merobek kulit, kehilangan daging, dan membuang memasak. Sebaliknya, berdiri di sana selama 3-4 minit. Ikan itu siap dibalikkan apabila kulit tidak lagi melekat pada panggangan. Kemudian luncurkan spatula (disikat dengan minyak di kedua-dua belah pihak) di bawahnya, perlahan-lahan menghidupkan ikan itu, dan masak lagi 3-4 minit.

Dapatkan resipi: Ikan Panggang dengan Tangerine dan Marjoram