Orang yang Digunakan untuk Jadi Takut Kopi Yang Bach Tuliskan Cantata Tentang Ini

Di tengah-tengah gelas bir bergelung dan perbualan yang agak mabuk, tali pinggang bariton kuat: “Dengan kanak-kanak, tidak ada seratus ribu gangguan!” Beberapa saat kemudian jawaban soprano berlutut, secara harfiah menyanyikan pujian kebiasaan yang telah menimbulkan rasa marah kepada ayahnya: minum kopi.

“Ayah, tuan, janganlah begitu keras, jika saya tidak dapat tiga kali sehari, boleh minum secangkir kopi kecil saya, dalam penderitaan saya, saya akan menjadi kambing panggang … Ah, betapa citarasa kopi manis, lebih enak dari seribu ciuman, lebih ringan daripada wain muscatel. “

Jadi bermula Schweigt stille, plaudert nicht (“Be Still, Stop Chattering”), biasa dipanggil Coffee Cantata oleh komposer Baroque Johann Sebastian Bach, “mini-opera” yang ringan dan bercerita tentang perjuangan keibubapaan dan bagaimana seorang bapa, Schlendrian, cuba menyelamatkan puteri Liesgen daripada keinginannya sendiri. Apabila kita membacanya hari ini, ia mendedahkan betapa sangat orang takut kopi, yang dianggap sebagai minuman devil tidak sesuai untuk kanak-kanak, wanita, dan lelaki yang prihatin terhadap kejantanan mereka. Ya, kopi, perkara yang mungkin anda minum di meja anda sekarang sambil membaca ini.

Pada petang kelabu, di Durham, North Carolina, Duke University Bach Chorale sedang mempersembahkan sekeping 20 minit di Fullsteam Brewery, tempat yang ideal kerana, sebagai pengarah chorale Brian Schmidt meletakkannya, “kita tahu bahawa Bach mencintai keluarganya, Tuhan dan muzik suci Dan kita juga tahu dia suka bir, brendi, dan kopi. “

kopi cantata

Bach menulis cantata (dengan lirik oleh seorang librettist yang dikenali sebagai Picander) pada tahun 1730-an, dan komposer itu menulisnya ketika dia tinggal di Leipzig, sebuah kota Jerman dengan pemandangan keranjang kopi yang berkembang – jawaban Saxony ke Kawasan Bay atau Brooklyn. Walaupun kopi telah dibawa ke bandar dan sebahagian besar Eropah Barat berabad-abad sebelum ini, minuman itu masih disaksikan dengan banyak disyaki sebagai orang Turki yang membantu menyebarkan budaya kopi melalui perdagangan, peperangan, dan perjalanan.

Melanie King, penulis Teh, Kopi & Coklat: Bagaimana Kami Menjatuhkan Cinta dengan Kafein, berkata, “Pengkritik awal kopi merasakan bahawa orang Inggeris [terutamanya] terlalu cenderung untuk menyalin orang Turki, yang mereka fikir kopi berasal. Kopi digambarkan sebagai ‘rebusan semata-mata dari Iblis’ dan sepatutnya merasakan seperti ‘syrup jelaga’ atau ‘intipati kasut lama’. “

Ia tidak membantu kedai-kedai kopi boleh menjadi kasar. Para pemuzik bermain dan berpesta, lelaki dan wanita bercampur tanpa pendustaan ​​yang betul, orang ramai menceritakan lelucon yang kotor, dan jika teori konspirasi awal Eropah lebih daripada sekadar teori, plot politik dilahirkan.

Oleh itu, di mata ahli fiksyen overprotective dad Schlendrian, kopi tidak ada minuman untuk seorang gadis dari keluarga “baik” dan kedai kopi tidak ada tempat untuk wanita yang dihormati. Pada abad ke-17 England, wanita sering dilarang masuk dan, di Jerman, wanita yang melepak di kedai kopi tidak digalakkan bahawa beberapa wanita menganjurkan Kaffeekranzchen (kalangan kopi) wanita yang menyediakan tempat untuk wanita minum, bermain kad, dan hidangan . Malah korus cantata itu berakhir dengan petunjuk bahawa Liesgen mungkin telah mengangkat ketagihan kopinya dari saudara perempuannya: “Kucing tidak berputus asa. Gadis-gadis masih menjadi saudara perempuan. Ibu mengagumi tabiat kopinya. Dan nenek juga meminumnya. Jadi siapa yang boleh menyalahkan anak perempuan? “

Schlendrian mengeluarkan semua perhentian untuk membuat Liesgen menyerahkan kebiasaan kopinya. Dia curiga. Dia cuba meletakkan tanah Liesgen tanpa sia-sia, memberitahu dia dilarang menghadiri majlis perkahwinan dan pesta. Tidak akan ada lagi baubles: tidak ada pakaian whalebone atau reben perak yang mewah untuk bonet itu (perkara yang buruk!). Walau bagaimanapun, Liesgen tidak terperanjat, berganding bahu dengan ayahnya. Tetapi kemudian dia menaiki ante: Sehingga dia menyerahkan kopi, tidak akan ada suami. (Isyarat spoiler: Liesgen mahu kedua-dua kopi dan pasangan, dan mencari jalan untuk mendapatkan kedua-duanya.)

Nampaknya sangat melampau sekarang, tetapi banyak orang sezaman Bach percaya kopi mempunyai kesan sampingan yang serius, serta manfaat perubatan. Doktor dan ahli sihir perubatan sama-sama menganggap ia sembuh sembelit, atau pembengkakan kronik yang sembuh atau bahkan wabak bubonic.

Tetapi seperti yang ada sekarang di mana terdapat kajian untuk memberi manfaat kepada, katakan, telur, untuk setiap kajian yang membantah mereka, pendengar dalam masa Bach juga akan mendengar peringatan buruk tentang kopi. Khabar angin mengatakan bahawa kopi boleh benar-benar “tidak menonjol” pengguna lelaki. Cantata Bach sesuai dalam kategori humor kopi, yang termasuk satir bertulis yang menimbulkan keberanian di kedai kopi yang merosakkan kesatuan perkahwinan dengan menyediakan “gua manusia” awam di mana suami bersembunyi untuk mengelakkan isteri dan tugas rumah tangga mereka. Pundits era komposer seolahawed antara serius mempercayai bahawa kopi boleh menggerakkan seksualiti lelaki atau menyebabkan mati pucuk. Doktor-doktor Jerman juga berasa cemas bahawa kopi boleh menyebabkan pensterilan.

Walaupun kafein tidak dikenal pasti sebagai bahan aktif kopi sehingga satu abad kemudian pada awal tahun 1830-an, sifat-sifat merangsangnya mendapat perhatian ahli-ahli politik awal Eropah, yang takut akan kebolehannya bangun dan mengantuk. Sebaliknya, para pegawai juga bimbang bahawa kedai kopi menggalakkan lelaki berburu dan kemaluan, bukan industri dan pekerjaan-kritikan yang kemudian digemari oleh kempen anti-alkohol di seluruh dunia. Nama yang sangat terkenal dengan watak bapa Bach “Schlendrian” dapat diterjemahkan sebagai “malas” atau “kurang motivasi untuk bekerja.”

Bach mungkin bersenang-senang di bandar sendiri Leipzig, di mana pegawai-pegawai sebelum ini telah mengetepikan edicts yang mengehadkan jam kopi dan diamankan terhadap kopi, terutama untuk lelaki dan wanita muda. Mereka bimbang ia boleh menjadi dadah gerbang macam, menolak belia ke godaan dan kejahatan,

Walaupun Bach mengejek bapa yang akan mencuba apa-apa yang membuang kopi dari diet anak perempuannya, dia mengerti dorongan kebudayaannya mengenai minuman itu. Dia tinggal di kalangan orang-orang yang menganggap minuman berkafein dapat menyembuhkan penyakit kronik, menggalakkan revolusi (Teh Parti, siapa pun?), Bekerja seperti Viagra (atau menyebabkan lelaki memerlukan penambahan “ereksi”), keluarga patah, dan merosakkan yang dipengaruhi. Dan semua ini dalam tiga cawan Liesgen sehari-ironinya, menurut kaji selidik Persatuan Kopi Kebangsaan pada tahun 2013, jumlah purata kopi yang digunakan setiap hari oleh orang Amerika.

Oh, kami telah datang begitu jauh:

Bagaimana Brew Coffee dengan Chemex