Ini Kafein Kafein Yang Datang Sebelum Keempat Loko

Alkohol dan kafein: bukan gabungan hebat mengikut kerajaan AS. Kami sedar bahawa pada tahun 2014 apabila minuman keras malt yang berkafein kafein, Empat Loko, hilang dari rak-rak kedai di seluruh Amerika, kembali hanya selepas ia dilucutkan taurine, kafein, dan guarana. Tetapi sebelum Empat Loko membungkus saya di Porta-Potty pada masa yang lalu, para biku di United Kingdom telah membuat sesuatu yang sama gila: wain berkafein, bernama Buckfast.

Buckfast Abbey di Devon, England kembali ke 1018, tetapi perkara-perkara tidak bermula dengan penuh semangat di biara Benedictine sehingga tahun 1880-an ketika para biarawan Perancis melanda tempat kejadian. Para bhikkhu menambah “ramuan tonik” seperti kafein dan garam kalium untuk wain Sepanyol yang diperkuat, menghasilkan aperitif alkohol 15% yang mempunyai persentase kafein yang lebih tinggi daripada Red Bull. Ia bertujuan untuk digunakan secara perubatan. “Tiga gelas kecil sehari, untuk kesihatan yang baik dan darah yang meriah,” para biku disarankan. “Ia dipasarkan pada tahun 70-an sebagai pick-me-up suri rumah. Saya mempunyai hari yang sukar, saya memerlukan tonik wee,”Pelayan restoran Scotland, Jon Beach memberitahu saya. Minuman itu adalah hit, dan hari ini biara membawa lebih dari $ 10 juta setahun dari jualan “Buckie”.

buckfast-bar.jpg
Gambar oleh Natalie Compton

Seperti yang anda boleh meramalkan, peminum di seluruh UK datang untuk mengabaikan tiga cadangan kaca yang kecil, memilih sebaliknya untuk menjadi benar-benar penuh pada Buckie. Seperti Four Loko, Buckfast memperoleh reputasi untuk menjadi pilihan minuman beralkohol. Keupayaannya untuk mengeluarkan yang paling teruk di kalangan mangsa-stereotaip dan “neds” (slanga Scotland untuk peniaga tidak berpendidikan) -mengetahui tentang seribu julukan yang berbeza seperti “Menghancurkan jus kakak.” Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat Buckie muncul dalam laporan jenayah yang ganas. “Ia menjadi senjata pilihan untuk neds. Banyak botol yang menghancurkan di atas musuhnya, “kata penduduk Glasgow, Jamie Murphy. “Saya sebenarnya mempunyai botol pada hujung minggu, yang indah. Boleh dengan selamat katakan saya tidak menyebabkan sebarang kecederaan. “

Sememangnya saya membuat misi saya untuk mencubanya dalam perjalanan ke Glasgow, pasar terbesar Buckfast. Pada hari yang tidak jelas di Scotland, saya mencari kedai-kedai runcit dan kedai-kedai wain mencari botol. Kedai kerani tertawa apabila saya bertanya jika mereka membawa Buckie. Saya akhirnya diarahkan ke KeyStore, sebuah bodega yang diterangi fluorescent yang menjual kedua-dua botol bersaiz penuh dan separuh bersaiz elixir yang terkenal. Saya menahan membeli sebotol botol “Puan. Brown “untuk diri saya, kerana saya tidak boleh dipercayai dengan godaan sedemikian, tetapi meminta juruwang lebih lanjut mengenainya. Beliau memberitahu saya bahawa ia adalah salah satu produk jualannya yang terbaik, walaupun ia tidak terlalu murah (kira-kira $ 11 setiap botol penuh). Dia pergi ke seluruh inventori Buckie setiap hujung minggu tanpa gagal.

Dihiasi dengan ilustrasi anggur dan biara kuno, botol wain kelihatan elegan. Kesannya kurang begitu. “Ia adalah Jus Loopy. Ia menjadikan orang ramai gila, “kata Scotsman yang memilih untuk kekal tanpa nama memberitahu saya malam itu di kelvingrove Café, bar koktel Glasgow. Ternyata tidak semua orang mahu pergi ke rekod bercakap tentang Buckfast “yang membuat anda f ***** ed cepat,” sebagai slogan tidak rasmi pergi. “Ia seperti Red Bull dahsyat dicampur dengan wain dahsyat. Sudah tentu niat minum adalah untuk mabuk. “

buckfast-white-russian.jpg
Gambar oleh Natalie Compton

Minuman bertingkat membuat sesuatu kemunculan semula di pertubuhan yang lebih halus. Bar di sekitar bandar mula membawa Buckie ironinya, dan kini memasukkannya ke dalam koktel, muncul di negronis dengan mengambil tempat vermouth. Satu pub mengangkat burger mereka dengan jem bacon Buckfast; lain melayani ais krim Buckfast. Trend ini telah berkembang di luar Glasgow ke seluruh negara. Di utara di Speyside, pub Tembaga Dog telah menemui ruang untuk Buckfast White Russian pada menunya. Di Loch Ness, Beach restaurateur membeli kes Buckie untuk berehat di bar wiski Glenfarclas, mencipta Buckfarclas raksasa yang tidak diminta. Ternyata … okay, katanya. “Ia kelihatan seperti idea yang baik pada masa itu.”

Ia mengambil beberapa bar melompat sebelum saya menemui beberapa Buckie saya sendiri. Tidak semestinya saya perlu terus minum, tetapi juga tidak ada cara saya dapat menentang sesuatu yang legenda. Bartender itu mencurahkan “Losion Komrad” yang gelap ke dalam gelas wain kecil dan saya berputar kandungan dengan cermat. Saya melambungkannya, bersiap untuk yang terburuk. Ia adalah sirap, banyak seperti pelabuhan suhu bilik biasa-biasa saja. Saya akan memilihnya selama empat Loko setiap hari.

Ia adalah satu pelik yang menarik untuk memakai selimut yang diberi espresso-status caffeine punch, namun saya merasakan hanya sedikit berbelit-belit meninggalkan bar, dengan rasa manis yang berlarutan manis di mulut saya. Sekiranya saya menjaringkan botol penuh botol 750 ml, perkara-perkara akan berlainan, saya dapat melihatnya dari pengalaman pukulan tunggal saya. Tetapi anda akan senang mendengar, saya pulang ke rumah dengan selamat tanpa sebarang bangkai atau botol yang menghancurkan.

Atau cuba koktel berkafein yang benar-benar rasanya baik:

Cocktail Perfect untuk Pastikan Anda Hangat pada Mereka Talian Jumani Hitam