8 Gaya Pizza Serantau untuk Tahu, Cinta, dan Terimakasih

Kami hidup dalam usia emas pizza serantau. Kegemaran tersendiri memecah-mecah batas-batas tempatan mereka-kini anda boleh mendapatkan pai Detroit yang bermata di Nashville, menghangatkan penampilan New Haven di Denver, dan penganut Roman autentico di Chicago. Ia mulia dan hebat. Jadi kami telah mengkatalogkan seksyen salib alam semesta pizza semasa dan mencadangkan contoh-contoh menonjol di seluruh negara untuk anda melakukan beberapa … penyelidikan.

pizza pedia 1
Gambar oleh Matt Ritscher

Pizza eponim di White Pie Denver. Pai berbentuk tidak sempurna merupakan ciri khas pai New Haven yang paling terkenal.

New Haven Apizza

The Style: Jemaah haji sekali terpaksa mengembara ke Sally atau Frank Pepe di Connecticut untuk char-arang batu dan pucat pekat. Tidak lagi. Injil pizza tipis yang kering terus menyebar, dan dengan itu, apizza vernakular, leksikal dialek Neapolitan.

Mootz atau No Mootz? Mozzarella adalah topping yang diminta.

Hot Spot: White Pie, Denver

Pizza Pedia Detroit 2
Foto oleh Alex Lau

Sesetengah pai Detroit mempunyai pepperoni di bawah sos, tetapi kami menyukainya dengan lebih baik, seperti pada Emmy Squared, jadi cawan menjadi baik dan rangup.

Detroit

The Style: Pai segi empat tepat yang paling terkenal dengan kelebihan bersalut-keju bersalut karamel. Bahagian focaccia-esque biasanya dibariskan terlebih dahulu dengan “topping,” kemudian Wisconsin keju bata diikuti oleh garis-garis sos tomato.

The Backstory: Dulang keluli (yang terbakar serupa dengan besi tuang) yang digunakan pada pai pertama dilaporkan meninggalkan sisa kilang kereta, di mana mereka memegang kacang dan bolt.

Hot Spot: Emmy Squared, Nashville dan New York

pizza pedia melfis
Gambar oleh Cameron Reynolds

Terdapat kerak nipis dan renyuk bersembunyi di bawah semua topping itu.

Bar

The Style: Pecah pai. Biasanya mempunyai topping yang sangat tidak semestinya dan kerak seperti keropok.

Nama: Asalnya dihidangkan di bar, mungkin untuk menjaga pelanggan di tempat duduk mereka minum.

Hot Spot: Di Melfi’s jenama baru di Charleston, SC, pai memaparkan topon bacon dan aisberi pemilik zaman kanak-kanak Brooks Reitz di Indiana.

pizza pedia 3
Gambar oleh Matt Haas

Lelaki ini akan dipotong dengan gunting.

Al Taglio

The Style: Di Rom, pizza al taglio harfiah pizza “oleh potongan.” Ia adalah pizza yang panjang, longgar yang dipotong dengan gunting, kemudian dijual dalam kepingan segi empat tepat mengikut berat dan dipanaskan semula.

Kontroversi: Sesetengah kutu pizza memandang ke bawah pada hirisan yang dipanaskan.

Hot Spot: Gabriele Bonci dari Pizzarium terkenal Roma baru-baru ini membuka lokasi A.S. pertama, Bonci, di Chicago.

pizza pedia 4
Foto oleh Alex Lau

Tidak terkejut di sini, orang ramai.

Romana Tanda

The Style: Para tukang masak Amerika telah menjadi gila untuk pai Neapolitan, tetapi sebenarnya adalah, Roma telah lama tidak menyukai mereka, lebih suka keropok-kerak mereka sendiri dengan keranjang kosong.

Lembaran Katil: Pikirkannya seperti versi bar pie pizza Neapolitan.

Hot Spot: Martina, New York

Pizza Pedia Grandma
Foto oleh Kathryn McCrary

Anda boleh membuat pai nenek anda sendiri dalam kuali lembaran.

Nenek

The Style: Dimasak dengan pan segi empat tepat atau persegi dengan minyak, yang memberikannya kerak emas yang renyah. Cenderung mendahului pertama dengan mozz yang dicincang, kemudian dihancurkan tomato kalengan dan penyebaran bawang putih yang dicincang. Seorang saudara yang lebih nipis dari pai Detroit.

The Backstory: Bermula sebagai item menu di Umberto asal Long Island, NY, di mana pengasas Umberto Corteo berkhidmat pizza yang “mama dibuat” kepada kawan-kawan.

Hot Spot: O4W Pizza, Duluth, GA

pizza pedia 5
Foto oleh Tanveer Badal

Pai klasik dari La Morra.

Neapolitan

The Style: Hand-stretched, kayu oven dipecat, dengan kerak kenyal dan pusat cawan. Sesetengah tempat berpegang kepada piawaian Itali yang ketat, yang lain merapatkan neo-Neopolitan, terutamanya apabila terdapat pada topping (memikirkan bebola daging itik, tomato, dan salmon asap).

Metafora muzik: Jika Neopolitan adalah klasik, neo-Neopolitan adalah jazz.

Hotspot: Populasi L.A. La Morra bersandar tradisional; Masa Besar Benny di Vivian Howard di Wilmington, N.C. mengambil beberapa kebebasan (lihat: nanas + pudina).

pizza pedia 6
Foto oleh Alex Lau

Terlalu besar untuk plat.

New York

The Style: A ketuhar, ketuhar gas, pizza 18 inci yang luas dipotong dalam lapan keping biasanya dijual oleh pai dan kepingan. Sepenuhnya dilindungi oleh kira-kira jumlah yang sama parutan mozzarella kelembapan rendah dan sos tebal, manis sedikit sehingga kira-kira satu inci kelembutan.

Apa yang Dibohongkan di Bawah: Cecair yang kurus dan gelap dengan cukup memberi lipatan (membolehkan berjalan-dan-makan).

Hot Spot: Scarr Pimentel bekerja di restoran NYC legenda seperti Joe sebelum membuka Scarr di Chinatown, yang membawa tepung batu-giling ke pai-pai yang lain.

Masa untuk menjadi tuan rumah malam pizza anda sendiri, gaya besi tuang:

Brad dan Sean Evans Membuat Pizza Cast-Iron