Yara Shahidi pada Makanan Keluarga yang Menangguhkan Kolej Untuk

Yara Shahidi, bintang dari Black-ish dan putaran baru, Grown-ish, mungkin satu-satunya remaja yang tidak mahu meninggalkan rumah (dan kita tidak menyalahkannya). Dia menangguhkan penerimaannya kepada Harvard tahun ini kerana makan malam keluarganya hanya baik. Okay, okay, dan dia punya banyak barangan lain yang berlaku. Di sini, dia bercakap tentang taman sayuran ayahnya, biskut cip coklat ibunya, dan siapakah di dalam rumah masakan itu.

Apakah makanan keluarga Shahidi yang biasa?
Sebagai setengah hitam dan separuh Iran, saya ingin berfikir bahawa saya memukul jackpot makanan kebudayaan. Tumbuh kita makan banyak kebab ayam dan babi saya – yang bermaksud ayah di Farsi-selalu menyimpan kebun sayur, jadi kita juga makan banyak salad segar. Tidak ada makanan yang buruk di rumah kami.

Apa yang ada di taman?
Basil, wortel, rosemary, pudina, snap kacang, dan alpukat. Suatu kali kita juga menanam jagung! Tetapi tomato pasti tanaman terbesar kita. Kami biasa berkembang sehingga saya akan tampil bermain dengan beg mereka untuk ibu bapa rakan-rakan saya. Dan sementara kita tidak mempunyai masa untuk taman dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana betapa sibuk segala-galanya, saya rasa hanya pengenalan kepada makanan segar telah meninggalkan kesan kekal.

Anda mesti mengembangkan beberapa piawaian yang tinggi sebagai seorang kanak-kanak.
Paman saya merasakan saya kerana satu kali di sebuah restoran-saya tidak boleh lebih daripada tujuh-saya bertanya kepada pelayan jika salmon itu ditangkap liar atau ladang-ladang.

Apa resipi kegemaran anda yang anda akan bersama-sama dengan tomato?
Pizza segar dari awal! Ia adalah proses dua hari: Saudara-saudara saya dan saya mengetuk tomato dan membuat sos dengan mama saya sementara saya chin mencampur doh dan menontonnya bangkit sepanjang hari. Tiada siapa selain dia boleh menyentuhnya.

Apa keadaan dengan melakukan hidangan?
Maksud saya, kita ada mesin basuh pinggan mangkuk. Tetapi ia juga usaha kolektif. Makanan rumah yang dimasak untuk keluarga lima boleh benar-benar merobek dapur, jadi setiap orang mempunyai pekerjaan mereka sendiri. Satu orang akan menetapkan meja, yang lain akan membersihkan meja, dan salah seorang dari kami akan membilas hidangan dan meletakkannya di mesin basuh pinggan mangkuk. Kami mempunyai barisan pemasangan kecil.

YARA SHAHIDI
Gambar oleh Byron Cohen / ABC

Shahidi Grown-ish watak, Zoey.

Adakah ibu anda mempunyai keistimewaan masakan??
Dia tukang roti dalam keluarga. Kami mempunyai setiap perangkap gila yang boleh anda fikirkan di dapur kami – tukang masak donut, pembuat ais krim, mesin roti. Dia sentiasa mencuba sesuatu yang baru, tetapi kue cawan coklatnya adalah klasik Shahidi. Klasik yang lain adalah resipi ubi keledek nenek saya, yang keluar semasa cuti dan membuat hati saya hangat.

Adakah anda bersedia untuk memasak untuk diri sendiri apabila anda pergi ke kolej?
Ramai teman saya memulakan kolej tahun ini, jadi saya telah bertanya kepada mereka jika mereka fikir saya akan mempunyai ruang yang cukup dan kemampuan untuk membuat Blue Apron di asrama saya. Saya cuba menghisapnya. Saya agak rosak dari segi mengakhiri hari saya dengan makanan yang dimasak di rumah. Sekarang saya tidak berniat bergerak.

Apa yang anda ketinggalan untuk tinggal bersama ibu bapa anda?
Mempunyai sup mereka pada bila-bila masa saya tidak berasa sihat. Semasa minggu pertama pada set Grown-ish, Saya mendapat alahan yang sangat buruk dan akan pulang ke rumah dengan rasa yang lazat setiap hari. Saya pasti akan terlepasnya. Tetapi apa yang menarik adalah bahawa Cambridge adalah sebuah universiti, jadi saya akan mempunyai banyak pilihan. Saya telah mengumpul senarai restoran untuk pergi ke.

Tiba-tiba keinginan pizza buatan sendiri:

15-Minute Pan Pizza