Ya, Ada Sebenarnya Tiram dalam Stout Tiram Itu

Ini berbuih di Mouth, petualangan Joshua Joshua Bernstein yang semakin berkembang di alam semesta bir. Dan ya, dia mahu pusingan lain, tolong.

Rahsia makan saya yang paling mendalam ialah, sehingga lewat 20-an, saya tidak makan makanan laut. Saya menyalahkan ibu saya.

Semasa belia, gagal menyelesaikan makan malam bermakna dia harus membersihkan piringnya pada malam berikutnya. Ikan pada hari Jumaat kadang kala menjadi ikan pada hari Sabtu, yang pada gilirannya kadang kala menjadi ikan pada hari Ahad, setiap hari mengubah hidangan yang tidak disukai menjadi mimpi ngeri. Pada masa dewasa, dia enggan berkhidmat kepada trauma zaman kanak-kanaknya.

“Makanan laut hanya tidak baik,” katanya mengutarakan, kata-katanya mantra masakan saya, sekatan jalan masakan saya. Ia mengambil masa untuk menghabiskan musim panas di Portland, Maine, mengemas gulung lobster, dan kemudian berkahwin dengan galaksi New Hampshire, sebelum saya bersenang-senang dengan cod dan hasdock, krustasea dan bivalve, pada separuh shell dan dalam bir.

Anda mungkin fikir ini terdengar seperti idea yang mengerikan, bersamaan dengan penamat ais krim dengan sauerkraut. Tetapi dengarlah aku. Walaupun ini mungkin menjerit gimik, menimbulkan gerak, saisons, dan ales pucat dengan kerang, lobster, dan tiram memberikan rasa lautan yang memikat, satu tanda di laut dalam setiap botol.

Secara bersejarah, gandingan itu tidak berkurang. Tiram pernah menjadi snek setiap orang, berkhidmat sebagai bebas di bar sebagai Chex Mix. Secara khusus, bivalves dipenuhi dengan gerak-gerik seperti Guinness, sehingga pembuatan bir membuat panduan dan iklan tiram dan “mencetuskan waktu pembukaan adalah masa Guinness.” Pada akhir 1920-an, bir di New Zealand dan, kemudian, Britain mula menggabungkan tiram ke dalam bir, menimbulkan tiram tiram. Amalan ini menjadi pas, tetapi pembuat bir hari ini sekali lagi memeluk air garam.

FlyingDog_PearlNecklace2012bottleshot [5] copy
Flying Dog Brewery

Ya, itu adalah tiram yang berpakaian pada Kalung Mutiara Flying Dog Chesapeake Stout. Photo: Flying Dog Brewery

Untuk The Oyster Stout, Porterhouse Ireland jatuh ke dalam tangki penyaman, manakala Maryland Flying Dog membuat Kalung Pearl Chesapeake Stout dengan Rappahannock River tiram, menggunakan garam laut untuk menyerlahkan brininess. Sebaliknya, Upright Brewing Portland membuat Oyster Stout dengan gandum coklat, minuman keras tiram, dan seluruh tiram, dan kemudian berumur lebih tua pada cengkerang.

Bagi Spokane, Washington’s No-Li Brewhouse, keputusan untuk bekerjasama dengan Taylor Shellfish Farms adalah cinch. Brewing versi mereka berat-berat pada malt coklat gelap dan, untuk krim, eksperimen yang diperlukan gandum. Pada kali pertama, kata pengurus operasi bir Damon Scott, tiram dimasak dalam cerek. Kedua kalinya, tiram-20 paun keindahan Puget Sound-dibakar dalam periuk, maka stok itu ditambah kepada bir. “Kami mendapati bahawa kami mendapat lebih banyak rasa dengan menumbuk mereka,” kata Scott. “Brininess meningkatkan rasa dan membuat pop stout.”

Singkirkan kuat, dan geolocating rasa mungkin terbukti sukar. Itulah maksudnya. “Kami mahu ia menjadi sangat penting dalam air garam,” kata Scott, yang cuba membuat bir yang boleh berdiri sendiri dan melengkapi tiram. “Sekiranya ia lebih daripada itu, ia mungkin sedikit sahaja.”

Kebanyakannya, persepsi tentang bir tiram lebih kuat daripada rasa sebenar. Tiram terbaik adalah manis dan berkrim, dengan tergesa-gesa laut dalam setiap slurp-halus, tidak rasa berpusing-putar.

“Ia adalah rasa halus,” kata John Linn, pengarah jenama untuk Funky Buddha Florida. Tahun lepas, kilang bir itu didatangkan oleh sebuah restoran makanan laut tempatan untuk bekerjasama. Semasa stouts adalah pangkalan yang sama, Funky Buddha berfikir iklim Florida lebih sesuai untuk pemecah, perlawanan harmoni untuk minerality dan salin tiram. Hasilnya adalah saison Pearl Diver mereka, yang menggunakan 300 paun tiram setiap batch, memberi pinjaman kerumitan ringan. “Saya fikir ia cukup sihat seperti tiram atau seperti laut kerana anda mahu bir,” kata Linn. (Mengenai tiram yang dimasak, mereka dibuang ke atas kertas daging, di atas mentega bawang putih dan dimakan dengan banyak bir.)

tiram beer funky buddha brewery
Brewery Funky Buddha

Bersiap sedia untuk meletakkan tiram di Funky Buddha. Foto: Funky Brewery Buddha

Daripada tiram, Brewing Carton New Jersey memutuskan untuk menggunakan moluska yang lebih asli, iaitu kerang. “Kami mahu sesuatu yang membangkitkan hari minum dan kerang makan di Jersey Shore, bukan sesuatu yang rasanya seperti kerang,” kata pengasas Augie Carton. “Kami sedang mencari kegembiraan sedang berada di bar pantai pada penghujung hari.” Untuk mencapai itu, kilang bir membuat ale pucat, berpengalaman dengan sereh, lobong seperti Lemondrop, dan kerang Cherrystone. Digger yang digelar, musim panas rendah alkohol bermusim, adalah lemoni dan sedikit batu, penyegaran pesanan tinggi yang berpasangan dengan cahaya matahari dan asin. “Kami mahu ia menjadi pengalaman Jersey Shore,” kata Carton.

Kini, hanya kerana bir boleh melemparkan makhluk laut ke dalam kebanyakan bir apa pun, ia tidak semestinya bermakna sepatutnya. Maksud saya, syarikat makanan laut Jepun Yamauchi baru-baru ini mengeluarkan Hoya Ale, yang mengandungi iodine-mengingatkan squirts laut.

“Ia akan menjadi sangat mudah untuk membuat bir buruk menggunakan makanan laut sebagai ramuan,” kata Tim Adams, pembuat bir di Oxbow Maine. “Sumbangan perisa perlu minimum, dan sebahagian besar daripada tindakan pengimbangan yang menghasilkan resipi bir.”

Tahun lepas, Adams dan Birrificio del Ducato dari Itali mencipta Saison Dell’Aragosta, gosok asid yang asin yang dibuat dengan funky Brettanomyces ragi dan lobak-pastinya bukan lobster yang pertama, atau yang terakhir, untuk memenuhi demam panas. The crustaceans, Adams berkata, menyumbang sedikit kemanisan komplementer, ditambah dengan funk “pasang surut” yang halus. (Perlu diingat bahawa Dogfish Head juga melakukan bir yang disemai dengan lobster, Choc Lobster.)

Penyegar yang kering dan seimbang sesuai untuk berpasangan dengan makanan laut, serta kontroversi. Apabila menerima timbunan surat kebencian, Adams memutuskan untuk bertindak balas kepada seorang warganegara yang marah, menulis bahawa mendidih dan mengukus adalah kaedah memasak lobster-diuji masa. “Saya juga membuat titik bahawa kaedah kami boleh dikatakan kurang membazir kerana ‘cecair memasak’ dimakan bukannya dibuang ke longkang,” kata Adams. “Tetapi lelaki ini pada dasarnya mengatakan bahawa tidak kira apa yang anda lakukan dengan lobster, membunuh dan memakan sebarang binatang adalah salah. Itulah apabila saya menyedari tidak masuk akal untuk memahami fahaman mengenai perkara ini. “

Shucks, saya rasa satu-satunya perkara yang perlu dilakukan ialah minum bir dan ambil gigitan, sebaik-baiknya di bar yang menyajikan tiram baki dan tingkah-tingkah gelap berwarna merah, laut yang menggelegak.