Tunggu, Jadi Apa Keju Bolehkah Anda Makan Walaupun Hamil?

Saya tidak ingat apa nasihat pemakanan bidan saya ketika saya hamil dengan anak perempuan saya yang pertama, tetapi saya dengan jelas ingat arahan saya kali kedua. Mungkin kerana pada akhir piawai “tidak mengambil” senarai cucian (tidak ada minuman keras, anjing panas, daging deli, atau sushi) saya diberitahu untuk tidak makan keju unpasteurized, “seperti keju lembut atau biru atau … dengan baik. Kamu tahu.”

Saya tertanya-tanya jika saya sepatutnya tahu kerana saya sudah mempunyai anak, atau kerana saya pakar keju. Berikut adalah pertimbangan ringkas bahawa saya harus bertanya mengapa keju unpasteurized adalah de facto idea yang buruk. Tetapi saya tidak mengatakan apa-apa, sebaliknya membayangkan apa yang setiap wanita hamil sedang mendengar dan betapa keliru dia. Ia lebih daripada sedikit tekanan apabila penyedia penjagaan kesihatan anda memberi amaran tentang azab yang akan berlaku kepada anak yang belum lahir jika anda makan … “anda tahu.”

Senarai cucian piawai wanita hamil yang tidak digunakan adalah dari Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) dan Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA). Bersama-sama, kumpulan ini menjamin keselamatan bekalan makanan bangsa kita dan melaksanakan undang-undang persekutuan yang berkaitan dengan makanan. American College of Obstetricians and Gynecologists bersetuju dengan saranan mereka dan oleh itu adalah standard untuk ob-gyn, ahli keluarga keluarga dan bidan untuk mengarahkan pesakit untuk mengelakkan makanan tertentu yang mungkin menanggung risiko yang lebih tinggi untuk Listeria.

Risiko yang lebih tinggi adalah tepat mengapa FDA mempunyai undang-undang negara yang sangat jelas mengenai pengeluaran, pengimportan, dan penjualan keju: Sekiranya keju adalah kurang dari 60 hari, ia mestilah dibuat daripada susu pasteur. Sekiranya keju berusia lebih daripada 60 hari, jenis tertentu boleh dibuat susu pasteur atau tidak dipasteurisasi (sering disebut mentah), kerana keju susu mentah telah cukup lama untuk membunuh bakteria berbahaya.

Pasteurization adalah proses susu yang merawat panas dengan tujuan untuk memusnahkan patogen berpotensi berbahaya, seperti Salmonella, bahawa susu mungkin mengandungi. Peraturan FDA yang diisytiharkan pada tahun 1949 menentukan bahawa jika patogen ini hadir dalam susu, mereka mati dalam keju selama 60 hari penuaan, oleh itu peraturan 60 hari untuk keju.

Jadi apakah ini bermakna bagi kita pemakan keju? Di A.S., keju mozzarella yang hampir segar (tidak bersalah, tanpa ragu), keju kambing segar / chèvre, ricotta, atau feta-pasteur. Ia juga bermakna bahawa 99 peratus keju yang lembut, berkrim dan tersebar pasteur. Fikirkan Ketawa Sapi, Brie, Camembert, atau Taleggio. Keju yang lebih tua (yang akan lebih tegas dalam tekstur, mungkin lebih keras, kering, atau kasar) mungkin atau tidak pasteur. Cheddar, Manchego, dan keju biru sedia ada dalam bentuk mentah dan pasteur.

Keistimewaan undang-undang ini menjadi sangat relevan apabila tugas saya sebagai panduan keju bermakna membantu wanita hamil menavigasi kaunter dengan keju 300-plus. Apa yang patut dia dapatkan? Apa itu selamat? Dan di sini, perkara menjadi lebih rumit. Kerana, tentu saja.

Nasihat perubatan standard memberitahu anda untuk mengelakkan keju unpasteurized dan melekat eksklusif kepada yang pasteur. Tetapi berdasarkan peraturan 60 hari, pilihan pasteur akan menjadi keju lembut yang tidak seimbang, seperti yang diandaikan oleh sesetengah doktor bahawa wanita hamil akan dihindari. Keju lembut lembut (dan oleh undang-undang A.S. dipasteurisasi) tepat kerana mereka lebih muda dan lebih tinggi dalam kelembapan. Secara mikrobiologi, keju lembut adalah lebih mesra persekitaran untuk patogen (seperti Listeria) daripada keju keras, kering. Bakteria memerlukan kelembapan untuk berkembang. Mereka juga berkembang maju dalam asid rendah dan persekitaran garam yang rendah, iaitu keadaan keju paling pasteur di U.S..

Perkara lain untuk dipertimbangkan mengenai keju adalah bahawa, walaupun dipasteurisasi, ia boleh menjadi tercemar oleh Listeria (atau Salmonella atau patogen lain) selepas ia dibuat. Pencemaran sekunder adalah risiko yang boleh berlaku lebih jauh dari rantaian bekalan. Pertimbangkan dua keadaan yang sangat biasa: keju dihiris di kaunter deli supermarket, atau potong keju di kaunter runcit. Dalam kedua-dua kes, daging deli atau keju lain yang mungkin tercemar dengan patogen berbahaya boleh menyebarkan bakteria dengan kecekapan yang mengejutkan jika jentera atau sanitasi pekerja tidak dikekalkan dengan rapi.

Sebelum jatuh ke lubang arnab makanan yang menakutkan dan menyimpulkan bahawa jawapan yang terbaik adalah untuk makan apa-apa kecuali air dan air yang disucikan, berikan saya berkongsi perspektif Dr Catherine Donnelly, Profesor di Universiti Vermont, dan seorang pakar mengenai keselamatan mikrobiologi makanan (dengan tumpuan khusus pada Listeria monocytogenes): “Keju keras bergaya Switzerland [seperti Gruyere atau Comté] dan keju grana Itali [seperti Parmigiano-Reggiano atau Grana Padano] telah ditentukan oleh Standard Makanan Australia New Zealand [FSANZ; negara-negara yang bersamaan dengan FDA] mempunyai keselamatan yang setara untuk keju yang dibuat daripada susu pasteurisasi, walaupun semuanya adalah keju susu mentah. “Perlu diingat juga bahawa Australia dan New Zealand melarang import atau penjualan hampir semua keju unpasteurized , tanpa mengira umur, jadi mereka tidak betul-betul lemah dalam topik ini. Keju keras yang dicatatkan oleh Dr Donnelly mempunyai kesan gabungan kekurangan kelembapan, keasidan yang tinggi, dan kandungan garam yang tinggi, seperti yang dijelaskannya, “kesan rintangan di mana patogen tidak dapat tumbuh di keju atau bertahan jika mereka ‘ semula hadir di tempat pertama. “

Satu lagi tip berguna untuk mempertimbangkan untuk wanita mengidamkan keju lembut, lembut untuk membeli pusingan individu pasteurisasi keju daripada potongan yang telah dipotong dari roda yang lebih besar. Ini tidak membawa risiko pencemaran silang dari memotong di kaunter keju. Cari jenama Brie dan Camembert arus perdana yang terdapat dalam pusingan lapan atau sembilan-auns, seperti La Bonne Vie, Le Châtelain, atau Président; atau persembahan artis Amerika seperti Harbison Jasper Hill Farm atau Green Hill Dairy Sweet Grass.

Seperti Dr. Katherine McCleary, Penolong Klinikal Profesor Perubatan Keluarga di Brown University Warren Alpert Medical School merumuskan, “Semua yang kami lakukan sedikit risiko sehingga keputusan ini akhirnya peribadi.” Saya mendapati lebih mudah untuk membuat keputusan yang yakin apabila Saya diberitahu sepenuhnya. Oleh itu, untuk merakam:

  • Nasihat perubatan standard adalah untuk mengelakkan semua keju unpasteurized (a.k.a. mentah susu) keju.
  • Walau bagaimanapun, keju berkrim tinggi dan kelembapan (kebanyakannya pasteur) adalah mikrobiologi lebih mesra untuk pelabuhan atau tumbuh patogen seperti Listeria
  • Kek keras, kering, berasid, keju masin (yang boleh tidak dipasteurisasi tetapi berusia lebih dari 60 hari) kurang berkemungkinan untuk menjadi pelabuhan atau tumbuh patogen seperti Listeria.
  • Terdapat banyak keju pasteur berumur jika anda ingin menjadi lebih berhati-hati. Lihatlah Gouda Berumur (Beemster, Parrano, Prima Donna, atau Reypenaer adalah semua jenama yang hebat), cheddar (Cabot Clothbound, Dubliner, Excalibur, atau Old Croc semuanya baik dan mudah didapati), Manchego, Parmesan (bukan Parmigiano-Reggiano) atau Piave.
  • Tetapi ini juga tidak kebal terhadap risiko pencemaran silang; keju utuh keseluruhan adalah.

Dengan fikiran ini, makan bahagia! Tinggi lemak dan protein dan kaya dengan banyak nutrien kecuali vitamin C dan serat, keju adalah salah satu sumber pemakanan yang paling baik di luar sana. Dan jika anda seperti saya, keju berguna dalam sembilan bulan untuk menghindari daging.

Mahu lebih banyak kandungan keju? Ya, awak buat.