Taiwan Beer

(Kredit: Matt Duckor)

Dari kawasan penonton cahaya yang padat di luar sana, saya fikir saya telah menemui saya sehari-hari untuk menghilangkan pelindapkejutan bir: Taiwan Beer. Saya baru-baru ini mendengar tentangnya – kawan kawan yang mempunyai kawan Taiwan memberitahu saya bahawa ia telah tersedia di Amerika Syarikat baru-baru ini – tetapi ia berdiri terpisah daripada Tsingtaos ringan dan Harimau yang anda akan minum dengan pedas Asian stir- goreng, untuk beberapa sebab.Kedua, orang menyukainya. Selama bertahun-tahun, ia adalah bir monopoli di Taiwan, yang pertama di bawah pemerintahan Jepun pada permulaan abad yang lalu, kemudian di bawah Kuomintang. Walaupun selepas ekonomi pulau itu dibuka, bagaimanapun, ia tetap menjadi bir yang paling popular di Taiwan, kerana ia benar-benar rasanya baik. Ia dibancuh dengan beberapa nasi – Taiwan ponlai beras, untuk menjadi khusus – yang merupakan sesuatu yang banyak tukang masak artisanal dilihat sebagai taktik pengisi untuk bir perindustrian murah, tetapi anda tahu apa? Menghidupkan bir pada Pembela Bir kerana ia mempunyai beberapa padi di dalamnya adalah jenis yang hilang. Taipi – kerana ia digelar, pi jiu bermakna bir dalam bahasa Mandarin – adalah jenis bir yang murah, setiap hari yang segar dan menyegarkan.

Dan kemudian ada kaleng. Jika Taiwan Beer tidak mempunyai “bir” dengan namanya, anda boleh dengan mudah membuat kesilapan ini untuk sesetengah seltzer dalam penerbangan domestik, atau mungkin air kelapa di luar di lorong di sebuah pasar raya Asia. Nampaknya ia direka oleh Commodore 64 merancang … carta aliran pengeluaran bir? Pengedaran statistik kenikmatan minum anda? Sukar untuk mengatakan, tetapi ia begitu generik bahawa ia sebenarnya kelihatan sejuk, dan mendapat sebilangan rayuan utilitarian bir.

Pada alkohol yang rendah 4.5 peratus, anda boleh bekerja melalui enam pek ini pada hari yang panas, mudah, dan benar-benar menikmati minum dalam proses itu. Hanya jangan memberitahu hipsters tempatan yang mesra tentang perkara ini, atau ia akan menjadi begitu menyakitkan dengan keren bahawa anda akan sakit melihatnya. Dan jangan katakan
Adam Rapoport, atau dia akan minum Taipi pada ais sepanjang musim panas.

BERKAITAN
Beer on Ice? Itu bagus
Import Seterusnya Big Hipster (berdasarkan label mereka)
Sebuah Botol di Hadapan Saya