Steak Fries Are Sampah dan Saya Tidak Akan Minta Maaf

De · ceit / dəsēt / kata nama – Tindakan atau amalan menipu seseorang dengan menyembunyikan atau menyalahtafsirkan kebenaran, seperti apabila anda memberitahu rakan anda bahawa anda akan berada di sana dalam masa lima minit (semasa anda sedang tidur), atau apabila restoran menjanjikan anda kentang goreng dan anda berakhir dengan longgokan steak kentang goreng tebal. Mereka bukan kentang goreng; mereka terlalu banyak sampah. Ini (jelas sekali) tidak lagi mengenai takrif penipuan.

Ini mengenai kentang goreng, kentang goreng yang menyedihkan dan sedih yang menyusup ke dalam pertahanan kedai sandwic, sendi sarapan pagi, dan makan malam untuk merosakkan sofa di kalangan pelanggan yang baik hati tanpa berfikir tentang membayar sewa. Steak goreng, terus terang, adalah beban tidak ada sandwic, omelet, atau burger yang pernah diminta.

99% stik kentang goreng adalah kurang baik. Saya tidak pasti mengapa setiap dapur bersetuju untuk melakukan ini (atau bagaimana mereka secara logistik pergi menyampaikan maklumat ini), tetapi sepertinya mereka lakukan. Kerana stik goreng sangat tebal, mereka mengambil masa lebih lama untuk memasak di dalam penggoreng (sama ada atau tidak mereka segar). Di dapur, seperti kebanyakan tempat lain, masa adalah wang, jadi tukang masak pintar kelihatan mempunyai kecenderungan untuk menghilangkan kentang goreng sebelum mereka dimasak. Hasilnya adalah kentang goreng yang sangat basah, dan itulah rasa malu. Sekalipun pedalaman berjaya menjadi lembut, masih terdapat salah perhitungan raksasa dalam penciptaan hal-hal ini.

Apa yang membuat goreng Perancis klasik (atau wafel atau keriting) begitu besar adalah nisbah crispiness kepada kentang lembut, dengan bulu halus luar dan dalaman terdapat di setiap gigitan. Itu bukan kes dengan stik goreng. Sama sekali. A steak fry mempunyai banyak kentang, dengan jumlah minimum krispiness untuk menyokongnya. Jika ada empat kali lebih banyak kentang kerana ada kawasan permukaan yang hebat, tidak ada cara untuk menang. Itu mustahil. Ini adalah matematik. Ini adalah sains. Ini adalah kebenaran. Anda tidak boleh berhujah dengan fakta (melainkan jika anda pemanasan global yang skeptis, saya rasa).

Orang ramai masih cuba. Saya baru-baru ini pergi makan tengah hari dengan seorang kawan yang memerintahkan “goreng tebal, goreng lemak goreng,” (pada dasarnya stik goreng dalam penyamaran) dengan harapan bahawa lemak itik entah bagaimana akan menyelesaikan wabak masalah yang berkaitan dengan kentang. Ia tidak. Mereka masih tidak selesa di tengah-tengahnya. Mereka masih tidak berpengalaman dengan cara yang komprehensif bahawa kentang goreng Perancis. Tidak ada hak yang salah.

Awak boleh cakap: Saya suka hakikat bahawa terdapat begitu banyak kentang. Saya suka kekurangan renyah. Kemudian tolong, saya mohon, hanya pesanan kentang. Panggang, rebus, goreng, apa sahaja, hanya tidak memanggil mereka “kentang goreng.”

Goreng Perancis yang buruk akan selalu menjadi lebih baik daripada goreng stik yang tidak baik, dan kentang goreng yang baik akan selalu menjadi lebih baik daripada stik goreng yang baik. Steak goreng adalah kehilangan, tidak kira bagaimana anda melihatnya. Jenis seperti berkata Saya sayang awak pada tarikh pertama atau membeli sushi di stesen minyak. Jika anda berfikir apa-apa lagi, baiklah, biarkan saya memukul anda dengan takrif lain:

De · lu · sion · al / dəlo͞oZH (ə) nəl / kata sifat – dicirikan oleh atau memegang kepercayaan atau pertunjukan idiosyncratik yang bertentangan dengan realiti atau hujah rasional

Cukup dengan kentang goreng. Mari kita buat burger.

Pada dasarnya Burger