Sekiranya Anda Memelihara Kopi Anda, Anda Perlu Tahu Cara Menyimpannya

Sekiranya anda menyerang 20 dolar untuk satu beg haute kacang, sekurang-kurangnya anda tahu cara menyimpannya. Kacang yang lebih baik, disimpan dengan betul, membuat kopi yang lebih baik – dan itu sesuatu yang anda mahu, bukan? Ketahui berapa lama biji kopi anda akan disimpan, sama ada anda perlu mempertimbangkan membekukan mereka, dan apa yang harus anda lakukan dengan mereka sebaik sahaja mereka basi.

Pre-Ground vs Whole Beans

“Anda mahu membeli kopi biji keseluruhan jika anda ingin mempunyai cawan berkualiti,” kata Dillon Edwards, pengasas Kopi Paroki Brooklyn. Cara dia menerangkan bahawa kacang itu sendiri adalah kapal terbaik untuk melindungi kualiti kopi. Sebaik sahaja anda telah pecah kacang-dan bahawa vesel itu-dengan pengisar, kopi mengoksidakan dengan cepat. Anda mahu mengisar dengan betul sebelum membuat minuman. “Kopi segar mempunyai lebih banyak aromatik yang dipelihara, dan anda akan mendapat cawan yang lebih manis, lebih baik,” jelasnya. “Dengan kopi istimewa yang berkualiti tinggi, itulah yang anda bayar.”

Adakah Perkara Tarikh Panggang?

Untuk kopi yang ditapis penapis, lebih dekat dengan tarikh panggang, lebih baik, kata Trevor Corlett, yang mengasaskan Madcap Coffee Company, yang dibakar di Michigan dan Washington, D.C. Tetapi kopi memerlukan satu atau dua hari untuk berehat selepas panggangnya. “Fikirkan ia seperti stik yang baik yang anda perlu biarkan duduk,” jelasnya. “Dengan kopi, ada banyak gas yang terperangkap di sana, jadi membiarkannya berehat selama 24 hingga 48 jam adalah perlu.” Espresso, kedua-duanya berkata, adalah haiwan yang berbeza, dan kafe-kafe yang paling membiarkan kacang berehat kira-kira lima hari untuk minuman espresso. Jika tidak, pelanggan akan merasakan sedikit garam tambahan kerana melepaskan karbon dioksida, atau memerhatikan gelembung kecil yang pecah dalam seni latte mereka.

Edwards berkata dia mencadangkan tiga hingga 10 hari dari tarikh masak untuk penapis penapis dan akhbar Perancis dan lebih seperti lima hingga 12 hari untuk pembuatan espresso.

pakej kopi-kolektif-pakej
Danny Kim

Seperti Madcap dan Parlor, kopi Copenhagen Coffee Collective membungkus kacang dalam beg foil dengan injap sehala. Foto: Danny Kim

Berapa Lama Adakah Ia Terakhir?

Itu semua dalam beg itu. Seperti dalam, bergantung pada bagaimana bungkus anda dibungkus, mereka akan kekal lebih segar (atau rasa mereka akan lebih cepat). Beg kraftangan kertas dengan lapisan tipis tidak akan tahan lama, kata Edwards. Anda mungkin dapat menikmatinya dalam masa seminggu, tetapi selepas itu, ia akan berasa bosan.

Both Parlor and Madcap menggunakan sealed, injap sehala injap dengan pinholes-untuk membiarkan gas keluar tetapi tidak ada udara dalam-pelanggan sehingga dapat menikmati kacang selama 1-2 minggu sebelum kopi kehilangan daya hidup dan mulai rasa rata.

Sekiranya kopi anda masuk ke dalam salah satu daripadanya, tinggalkan di sana. Jika ia datang dalam beg kertas, anda boleh mempertimbangkan untuk memindahkan kepada bekas plastik kedap udara, tetapi pastikan untuk disimpan di dalam almari anda, jauh dari cahaya, dan pada suhu bilik.

Untuk membekukan atau tidak membekukan

Cuba untuk tidak meletakkan kopi anda di dalam peti sejuk atau peti sejuk. Serius, jangan lakukannya. “Kopi seperti roti seperti,” kata Corlett. Jika anda meletakkan beg separuh terbuka kacang dalam penyejuk beku, apabila anda mencairkannya, ia tidak merasai yang sama atau sebaik sahaja anda membelinya terlebih dahulu. Belum lagi, “Struktur sel kopi lembut dan berpori, dan suka menyerap aromatik.” Itulah kod untuk: Jika anda mempunyai bawang putih atau bawang di dalam peti sejuk anda, kacang kopi anda mungkin mengambil beberapa rasa itu. “Anda tidak mahu itu dalam cawan pagi anda joe,” dia bercanda.

Bahkan tidak mendapat Corlett bermula pada peti sejuk. “Peti sejuk tidak baik sama sekali, ia menyebabkan kopi mengalir dan menolak minyak ke permukaan. Ia sebenarnya menanam kopi lebih cepat,” jelasnya..

Sekiranya anda sudah mati untuk menyimpan kacang dalam peti sejuk (contohnya, anda telah menampung beberapa beg kacang dari roaster jauh kegemaran anda tetapi tahu bahawa anda hanya akan menyelesaikan satu daripada beg itu dalam seminggu atau dua), hanya buat pastikan beg itu dimeterai dan tidak dibuka. Kemudian, sebelum meminum, anda perlu membiarkan kacang itu meleleh ke suhu bilik. Anda mungkin telah memelihara beberapa rasa segar itu, tetapi anda juga akan membuat rasa sakit di leher keluar dari minuman yang sepatutnya mudah dan mudah.

Jangan Buang Kacang Stale Anda

Di dunia yang sempurna, anda akan membeli kopi kacang panggang segar dalam jumlah yang cukup kecil supaya anda dapat menyelesaikan beg itu sebelum ia mula hilang rasa. Tetapi sejak itu begitu kerap tidak berlaku, Corlett memberikan anda cahaya hijau untuk menggunakan kacang basi untuk jenis khas minuman: minuman sejuk. “Saya cukup berfikir tentang perkara ini, tetapi menggunakan kopi segar untuk minuman sejuk adalah sejenis sisa. Anda boleh menggunakan kopi yang benar-benar lama, dan ia akan rasa sama baiknya,” katanya..

Jadi: membeli sedikit kopi panggang segar dalam bekas kedap udara, kemudian simpannya pada suhu bilik. Oh, dan minum seberapa banyak yang anda boleh secepat mungkin. Kopi menunggu tiada siapa.

Kejatuhan di sini, dan begitu juga idea-idea kopi jatuh ini (yang tidak ada hubungannya dengan rempah labu).

Anda mahu menanam kopi lebih baik? Biarkan whizzes di Stumptown menunjukkan kepada anda bagaimana.

Bagaimana Brew Coffee dengan Chemex