Saya Suka Terima Kasih Sedap untuk Mendapatkan Saya Di mana Saya Am Hari Ini

Mengikut legenda keluarga, kata pertama saya adalah “lapar.” Ini menjadikan semua makna di dunia kerana sukar bagi saya untuk mengingati masa ketika saya tidak berfikir tentang makanan, merancang untuk makan, atau ingin saya makan. Saya suka pelbagai jenis makanan, tetapi obsesi sepanjang hayat saya yang sebenar adalah gula. Dan obsesinya bermula muda. Saya mempunyai seorang ibu yang tidak menyembunyikan gula-gula dari kami kanak-kanak, nenek dan nenek hebat yang berkongsi perniagaan donat di negeri saya di Ohio, dan satu lagi nenek yang membuat coklat sebelum buatan tangan coklat menjadi sejuk. Dengan wanita-wanita ini, saya bebas untuk menunjukkan kursus saya sendiri dalam gula. Memandangkan sejarah keluarga saya, mungkin tidak menghairankan bahawa saya membuat gula-gula untuk hidup hari ini.

Saya dilanjutkan kebebasan tertentu sebagai seorang kanak-kanak, dan dengan kebebasan itu saya berbelanja untuk permen. Laluan ke kedai dengan kaunter permen yang terbaik adalah jalan yang dipakai dengan baik, dan, terima kasih kepada kacang tanah lama saya Clutter dapat diisi dengan perubahan longgar, saya mempunyai apa yang saya anggap sebagai bekalan bawah tanah dimes dan nickels. Saya tertarik kepada gula-gula yang kelihatan untuk membuat kebanyakan dimes dan nikel. Ia diperlukan untuk menjadi besar dan ia perlu kelihatan seperti ia akan bertahan lama. Saya tidak pernah memilih bar cokelat kerana, walaupun saya suka coklat, saya akan menyedutnya sepenuhnya. Saya tidak pernah memilih gusi kerana-hello-gum bukanlah gula-gula. Saya tidak pernah memilih lollipop kerana yang membelanjakan wang pada lolipop ketika mereka banyak tersedia di bank dan selepas potongan rambut? Sebaliknya saya ditarik ke arah jawbreakers yang tahan lama dan gula-gula zaman kanak-kanak saya, pengalaman memperlihatkan seluruh pengalaman yang dikenali sebagai Dip Dip.

keseronokan dip single illustration
Ilustrasi oleh Michelle Ott

Fun Dip adalah penemuan mind-lending bagi saya. Saya masih ingat pada kali pertama saya menatapnya. Kakak saya telah menandatangani satu perjalanan membeli gula-gula saya dan kami melihat pakej itu – sejenis lengan dengan petak-petak-dua yang mengandungi apa yang kelihatan seperti batang gula putih (mereka memanggil mereka Lik-A-Stix) dan tiga lagi mengandungi “Fun Memerah rasa. ” Sekiranya anda melakukan sedikit pantas / permata matematik, anda pada asasnya melihat lima gula-gula yang berbeza dalam satu pakej. Saya telah dijual.

Inilah perkara yang gila tentang Fun Dip dan saya. Saya membelinya sepanjang masa hanya untuk ekonomi itu. Saya tidak benar-benar gila untuk gula-gula itu sendiri, tetapi saya adalah liar mengenai “lebih banyak” pengalaman keseluruhan. Satu pengalaman yang bermula dengan merobek membuka pakej untuk mengeluarkan salah satu Lik-A-Stix, tongkat gula-gula semi-keras manis yang berbentuk kapur berbentuk hampir seperti lidah depressor. Saya akan mengeluarkan satu tongkat pada satu masa, meninggalkan tongkat kedua yang selamat dalam batasan pakej untuk kemudian (yang saya fikir adalah lengkap dan genius total). Kemudian ia menjadi serbuk. Saya dengan hati-hati merobek pakej betul-betul di sepanjang bahagian atas semua tiga perisa Fun Dip. Kemudian saya akan menjilat tongkat, dan mencelupkannya ke rasa pertama. Biasanya kapur, rasa kegemaran saya paling sedikit, jadi saya mahu menggunakannya terlebih dahulu. Seterusnya, saya akan mencelup ke dalam anggur. Cukup baik, tetapi tidak sebaik bintang keseluruhan Fun Dip: ceri.

Sebaik sahaja saya bersepah melalui setiap rasa beberapa kali, menjilat dan mencelup ke kapur / anggur / ceri berulang-ulang, saya akan mula mencampur rasa. Banyak ceri ditambah limau sedikit, nisbah 50/50 anggur kepada ceri. Saya masih ingat perasaan yang diberikan kepada saya: Saya telah membuat gula-gula saya sendiri! Luar biasa! Tetapi perasaan itu sekejap kerana ia akan menjadi sekitar masa yang sama bahawa bahagian atas pakej, terima kasih kepada semua yang mencelupkan, akan mula mendapatkan sedikit lembap, gula akan berpaut kepadanya, dan ia akan menjadi lebih soggier dan soggier. Soggy, gula terbuang pastinya bukan merupakan kemuncak pengalaman Fun Dip.

gula-gula is magic cookbook

Ia adalah Fun Dip yang menyampaikan kepada saya masalah permen pertama yang saya tidak dapat menahan penyelesaian. Saya tahu saya boleh membuat pengalaman lebih baik. Pertama, saya memotong pakej itu untuk benar-benar memisahkan Stix dari Dip. Seterusnya saya mengosongkan perisa Fun Dip ke dalam cawan mereka sendiri. Ini bermakna saya tidak akan lagi mengorbankan kristal gula berperisa. Kemudian saya akan mencari balang untuk digunakan sebagai tempat letak kereta untuk Lik-A-Stix yang sedang digunakan. Dengan susunan yang terperinci ini, saya boleh membuat permata kedai sudut mudah dan terakhir. Kejayaan lengkap dan menyeluruh dalam minda belanja permata kanak-kanak saya.

Maju ke hari ini, dan permen yang saya buat di QUIN sepenuhnya dimaklumkan oleh pengalaman zaman kanak-kanak seperti obsesi Dip Fun saya. Saya membuat gula-gula yang menggabungkan nostalgia dengan fokus pada apa yang segar, baru, dan tidak dijangka. Akibatnya, sama ada rasa, ramuan, atau gula-gula yang dihasilkan, segala yang saya buat berakar umbi dalam nostalgia itu tetapi juga membentangkan sempadan-permata apa yang boleh dan boleh. Versi QUIN Fun Fun – kami bentuk gula-gula keras berasaskan buah-buahan kami yang unik ke dalam papan-papan yang dapat dipertahankan dan membungkus papan-papan dengan debu masam manis yang penuh ketagihan untuk mencelupkan-adalah sesuatu yang menyentuh ingatan tetapi tidak suka seperti yang Dip . Ia adalah gula-gula yang tepat yang saya mahu makan, pengalaman Memetik jenis Fun yang dibuat untuk masa kini yang mengingatkan saya tentang semua masa permen terbaik saya semasa kanak-kanak. Jenis seperti sihir.

Jami Curl adalah pengasas Candy QUIN di Portland dan pengarang Candy Is Magic: Ramuan Bahan, Resipi Moden, bulan ini dari Sepuluh Speed ​​Press.

Michelle Ott adalah ilustrator di Oakland, CA. Lihat lebih banyak kerja dia di sini.