Rasa Gelato Mengukur Semua Kedai Gelato Oleh

Gelato al fior di latte mungkin kelihatan seperti vanilla ais krim vanila (perkahwinan putih, tanpa bulu kacang di depan mata), tetapi jangan tertipu: Ia bukan vanila sama sekali.

Sebaliknya, bayangkan rasa susu milkiest yang dibayangkan, dengan nuansa bunga yang akan membuat anda bersumpah ada sesuatu yang lain untuknya. Dan walaupun ia tidak boleh menjerit kepada anda dari kalangan stracciatella atau amarena, setelah anda merasakan gelato al fior di latte, anda berada di rahasia.

Untuk gerimis ke gelato, ais krim, atau sudu kosong:

Kunci kepada Caramel Smoothest

Diambil sendiri, frasa “fior di latte” diterjemahkan kepada “bunga susu” dan merujuk kepada mozzarella susu lembu. Tetapi apabila diterapkan kepada dunia pencuci mulut (yang, di dalam buku saya, menguasai ketinggian dunia keju dunia), frasa yang menunjuk pada gelato yang biasanya dibuat dari hanya susu, gula, dan kanji (menggabungkan kuning dan kamu punya yang lebih kaya, “crema” yang lebih telur).

Dengan senarai ramuan yang sangat parah, kualiti susu dan krim adalah kritikal. Semasa saya bekerja sebagai tukang masak pastri di restoran Itali di New York City, gelato al fior di latte mendapat perhatian khusus: Kami menyelamatkan susu tempatan untuk “FDL” dan FDL sahaja.

Che Fico's gelato al fior di latte on blackberry crostata.jpg
Angela Pinkerton

Di San Francisco Che Fico, sebuah bola gergasi FDL mengimbangi di atas crostata blackberry.

Pelayan akan menerangkan FDL kepada pengunjung yang tidak dikenali sebagai “vanila Itali”, yang saya pasti pasti telah mengetepikan tulang belakang tukang masak pastri eksekutif. Kerana itu sebenarnya tidak adanya kacang vanila yang terlalu kuat (atau cloyingness of vanilla tiruan) yang menjadikan FDL begitu istimewa. Pada hidangan baru-baru ini dengan rakan-rakan di I Sodi, sebuah restoran West Village dianggap “agak sempurna” oleh Adam Rapoport, FDL yang datang bersama-sama aprikot panggang melayang semua orang di atas meja. Kami tahu di sana mestilah menjadi sesuatu yang lebih daripada susu, krim, dan gula: Mungkin susu itu ditanam dengan lubang aprikot, atau mungkin pangkal itu disinari dengan madu bunga liar? Tetapi tidak: Ia hanya rasa tenusu, bebas dari kacang vanila yang meresap (atau, dengan kata-kata penulis buku masakan Emiko Davies, rasa sederhana yang tidak bersalah susu yang baik, “telanjang”.

Di Itali, gelato al fior di latte-tidak vanila-adalah bahan ruji kes, memegang mahkamah di samping pistachio, hazelnut, dan coklat di setiap kedai. Kerana ia begitu mudah, ia sering berfungsi sebagai barometer untuk kualiti gelateria. Mencicipi Rom pengarang Katie Parla memberitahu saya bahawa FDL mungkin diabaikan oleh pelawat yang menganggapnya biasa, tetapi ia “seperti pizza margherita: itu adalah penanda aras untuk kualiti dan jika ia bagus, maka anda boleh mempercayai barang-barang menu lain.” Ini “tulen dan ada tidak ada rasa yang kuat untuk bersembunyi di belakang, “jelas Jon Snyder, pemilik NYC’s Il Laboratorio del Gelato. Gelato al fior di latte adalah ‘susu’ semata-mata pada dasarnya tidak bercita-cita dan oleh itu anda benar-benar dapat merasai kualiti susu, rasa manis (sama ada di bawah atau lebih), dan teksturnya. “Menurut Snyder, atau terlalu manis.

Dan kerana setiap kedai di Itali mesti memaparkan bahan-bahan, Parla berkata, “Anda tidak perlu merasakan gelato untuk mengetahui sama ada ia akan menjadi biasa-biasa saja.” Jika anda melihat serbuk, minyak, pengemulsi atau lain-lain yang sukar diterjemahkan kata-kata, curiga.

Sekiranya anda tidak mencari FDL di sebuah restoran seperti Maialino New York atau Che Fico San Francisco, anda mungkin tidak mencubanya di Amerika Syarikat, di mana vanila kekal raja (Parla tidak pernah mengalami rasa sebelum pindah ke Itali 15 tahun yang lalu) . Tetapi dengan harga kacang vanila naik, mungkin ada ruang untuk gelato putih roti lain dalam kes ais krim? Bagi kita yang bermimpi “Gelas, sejuk susu pada hari yang panas … tapi lebih baik” (Perihalan Morgan Morano di dalam Seni Membuat Gelato), kita pasti boleh berharap.

Dapatkan resipi Nutella sundae yang dibintangi oleh FDL:

italian-sundaes-with-nutella.jpg

Sundaes Itali dengan Nutella