Rahsia untuk Margarita yang Sempurna

Secara umumnya dipersetujui bahawa komponen margarita klasik adalah tequila, triple sec, dan jus kapur segar. Tetapi berapa banyak dari setiap? Rahsia itu adalah perkadaran; baki akaun untuk perbezaan antara minuman yang baik dan yang buruk.

Setelah membuat banyak, margaritas banyak mengikut pelbagai arahan proporsional, saya akhirnya menentukan (untuk selera saya sendiri, sekurang-kurangnya) bahawa margaritas yang terbaik disusun seperti berikut:

Untuk satu minuman:
1 ½ oz. tequila (100% agave mesti, lebih baik reposado)
1 ½ oz. triple sec atau Cointreau
1 hingga 1 ¼ oz. jus limau
Garam untuk rim kaca

Goncang semua bahan dengan ais retak dalam shaker koktail sehingga frosts luaran. Terikan ke dalam gelas di atas batu, atau “naik” ke dalam kaca koktel. Satu kepingan kapur sebagai hiasan, walaupun tidak diperlukan, adalah sentuhan yang bertamadun.

Saya fikir sebab ini perkadaran ini berfungsi dengan baik adalah cara saya menikmati margarita-sebagai iringan untuk makanan yang bertentangan dengan koktail yang berdiri sendiri. Sekiranya saya minum margaritas pada masa dan tempat yang sama saya minum, katakan, martini atau Negroni, saya mungkin lebih suka campuran yang mungkin lebih tegas, tequila-forward. Sebaliknya tequila harus diunduh kembali ke keseimbangan yang harmonis dengan bahan-bahan lain untuk ramuan yang lebih mudah difahami. Atas sebab yang sama saya lebih suka mereka di atas batu, bukannya naik.

Beberapa nota mengenai ramuan.

TEQUILA
Oleh kerana perasa utama margarita adalah tequila, penting untuk memastikan anda mempunyai barangan terbaik yang boleh anda ambil, jadi cari legenda “100% de agave” pada label botol anda. Sekiranya tidak ada, maka sehingga 49% tequila anda sebenarnya ditapai gula tebu. Dan jangan biarkan “emas” dalam nama atau dalam cairan menipu anda; ia adalah karamel pewarna yang ditambah untuk menjadikan tequila yang tidak berwarna lebih menarik. Saya suka menggunakan reposado, iaitu (biasanya) 100% agave tequila yang telah berusia dalam tong kayu oak untuk sekurang-kurangnya dua bulan (dan sehingga setahun). Tidak seperti tequilas perak, ia mempunyai rasa mellower, yang saya suka.

TRIPLE SEC vs COINTREAU
Kemudian ada persoalan sama ada untuk menggunakan triple sec atau Cointreau. Triple sec, minuman keras yang diperbuat daripada kulit jeruk, merangkumi kandungan alkohol dari 15% hingga 30%, bergantung kepada jenama. Cointreau, minuman keras oren yang diperbuat daripada kulit oren yang manis dan pahit, lebih kuat, pada 40%. Dalam margarita, rasa itu agak serupa; ia benar-benar berpunca dari bagaimana minuman keras anda mahu minuman anda dirasakan (dengan mengambil kira bahawa minuman yang mencukupi lebih kuat mungkin kurang digemari). Terdapat juga Grand Marnier, tetapi untuk lidah saya asas brendi itu adalah gangguan, jadi saya menghindarinya. Saya suka nota oren wangi yang sangat subur di margarita saya, jadi saya menambah jumlah yang sama dengan tequila.

LIMES
Dan akhirnya, ke limau. Tidak seperti lemon yang boleh dipercayai (yang boleh digantikan dalam secubit, pada kuantiti yang lebih tinggi), rasa limau boleh berbeza-beza bergantung kepada pelbagai, musim, cuaca, dan asal, jadi saya telah menyediakan pelbagai kuantiti. Anda harus cuba merasai jus kapur anda sebelum anda mencampur minuman anda. Sekiranya anda mempunyai batangan yang agak masam dan kaku, gunakan kuantiti yang lebih kecil. Penambahan kapur harus menjadi penyegar, bukan sesuatu untuk membakar kerongkong anda.

(Apa yang kurang gila dalam resipi BA tentang menggunakan limau utama (bukan limau persiaan siap sedia)? Limes utama, pertama sekali, adalah kira-kira saiz gumball besar, dan memerlukan umur (dan banyak, banyak limau utama) untuk mendapatkan jus terkecil daripada mereka Dan perbezaan rasa? Tidak ada.)

Satu nota terakhir: jika anda telah pergi ke masalah untuk mencari semua bahan terbaik untuk margaritas anda, anda berhutang kepada diri anda untuk menggoncang mereka dengan ais dan bukannya melemparkan semua dalam pengisar. Tetapi margarita beku sangat berkesan melembabkan lidah dengan sejuk sehingga hampir mustahil untuk merasainya (itulah sebabnya seekor lembu tunai untuk rantai makanan Mexico yang besar). Tuangkan marjerita anda ke atas ais, atau ketatkannya dan minumnya (jika anda merasa anggun), untuk mendapatkan yang paling banyak daripada kerja anda.

Tonton Andrew Knowlton buat minuman di bawah:

Cara Membuat Margarita