Pyongyang Soju Utara Korea, Ditinjau oleh Bon Appetit Foodist

Perkara-perkara yang menjadi sedikit berbulu di Semenanjung Korea pada hari ini, jadi ia kelihatan seperti masa yang baik untuk melihat minuman pilihan: soju.

Jika anda tidak pernah mencubanya sebelum ini, ia adalah semangat yang jelas, sememangnya tidak enak sehingga jam di mana-mana di antara 16 dan 40 peratus alkohol, walaupun kebanyakan botol berlegar sekitar tanda 20 peratus. Beberapa sojus sebenarnya merasakan seperti sesuatu, bergantung kepada jenama, tetapi kebanyakan mereka hanya rasa seperti vodka yang disiram. Yang pada dasarnya adalah apa yang mereka adalah: soju pada asalnya terbuat dari beras, tetapi sekarang ia dibuat daripada apa saja yang ada di sekitar, sama ada itu kentang, gandum, jelai, ubi jalar, atau bahkan ubi.

Dan memanggilnya minuman kebangsaan Korea tidak terlalu banyak. Dianggarkan bahawa purata orang dewasa Korea Selatan meletakkan 81 botol barangan setiap tahun. Dan seperti baijiu Cina, yang saya minum terlalu banyak apabila saya pergi ke Chengdu dengan Danny Bowien, anda sepatutnya meminumnya dengan makan. Walaupun ia tidak merasakan seperti itu, saya yakin dengan “Apabila di Rom” mentaliti ketika datang untuk minuman keras: anda minum sherry di Jerez, baijiu di China, soju di Korea (atau Koreatown), dan jika anda ‘ Sebenarnya di Rom, kamu minum wain.

Ini sebotol tertentu
Pyongyang Soju berakhir di atas meja saya terima kasih kepada usaha Matt Gross, editor BonAppetit.com, yang membawanya pulang dari restoran Korea Utara di Ho Chi Minh City, Vietnam. Rupa-rupanya, Korea Utara mengendalikan restoran-restoran di seluruh Asia, dan Matt mengatakan mereka popular dengan orang-orang Korea Selatan yang “menginginkan rasa langka dari apa yang ada di sisi lain DMZ dan hanya dapat masuk, katakan, Kemboja.” Dia mendapat perhatian lucu apabila dia meminta untuk membeli beberapa botol soju untuk dibawa pulang, tetapi mereka akhirnya memberinya dua untuk kira-kira $ 15.

Pyongyang Soju hampir boleh didapati di AS pada 2008, tetapi eksport ditutup dengan cepat kerana “kekurangan minat daripada pengguna,” menurut akhbar Korea Selatan. Ia tidak rasanya hebat, tetapi ia juga tidak merasai semua yang berbeza dari yang lain yang saya ada. Jika anda benar-benar meregangkan beberapa kata sifat, anda boleh memilih sejenis bau yang funky, fermenti, tetapi itu sahaja. Sekiranya kita bersikap jujur, ia hanya memotong minuman keras dengan beberapa air dan dimasukkan ke dalam botol.

Apabila anda menggali sekumpulan barbeku Korea, rebus kimchi, atau beberapa pedas dukbokki, walau bagaimanapun, sedikit minuman keras yang jelas membantu untuk membersihkan langit-langit anda di antara gigitan. Dan kerana saya tidak mengharapkan untuk makan dan minum di Korea Utara tidak lama lagi, saya rasa saya hanya perlu meminumnya dengan makan tengah hari di meja saya.

BERKAITAN
Bibimbap Hingga Anda Drop
Kimchi Relish Recipe
Sebuah Botol di Arahan Depan Saya