Pengarang Tamar Adler Saham Minum Terbaik di Dunia ‘

Dalam satu buku masakan terbaik musim bunga ini, editor-at-besar Christine Muhlke menulis: “Penulisan makanan – iaitu tulisan yang baik tentang makanan-bukan apa yang dulu. Catatan dan suapan tidak dapat dibandingkan dengan kata-kata yang dipercayai dan dipercayai M.F.K. Fisher, Elizabeth David, atau Sabar Kelabu. Mereka aktif memasak dan meneliti (dan hidup), kemudian menimbang setiap frasa, menghasilkan karya yang berkekalan yang tidak dapat dirumuskan oleh emoji. Editor dan Chez Panisse masak bertukar penulis Tamar Adler telah menetapkan dirinya dalam jejak mereka, menghasilkan buku dengan memasak di dalamnya dan bukannya buku masakan lurus. Dalam buku terbarunya, Sesuatu Lama, Sesuatu Yang Baru: Resipi Klasik Ditubuhkan semula, dia berusaha untuk menghidupkan semula kelas-kelas futur dan hidangan yang sudah lama dilupakan, membawa mereka ke abad ini dengan penuh kesungguhan dan kemudahan. “

Di bawah, baca petikan daripada Sesuatu yang Lama, Sesuatu Yang Baru dan resipi untuk koktel Adler memanggil yang terbaik di dunia. Mula-mula ia memerlukan penciptaan vin d’orange seabad (gambar di atas), dan kemudian campuran mudah dengan mezcal, ais, dan ceri Amarena.


Ini adalah minuman keras yang saya percaya adalah yang paling lazat di dunia.

Ini masih dibuat, seperti yang saya faham, di Provence hari ini. Saya mula membuat saya satu dekad yang lalu di California, di mana sitrus tumbuh dengan lancar seperti pinggul meningkat. Ia menjadi kebiasaan tahunan, dan setiap musim sejuk saya dapati seseorang yang bersedia menghantar saya kesian oren Seville pahit, atau buat dengan kombinasi oren biasa dan lemon biasa, dan menetapkan satu kumpulan untuk berehat di tempat yang sejuk. Ia adalah elixir untuk umur.

House Vin D’Orange

2 botol wain putih kering, seperti Muscadet atau Pinot Grigio
1 cawan vodka
½ hingga ¾ gula cangkir
½ hingga 1 kacang vanili, berpecah memanjang (ini bergantung kepada berapa banyak yang anda suka vanila)
1 batang kayu manis
6 oren Seville, atau 4 buah oren navel besar dan 2 lemon, digosok dan dikumpulkan

Gabungkan segalanya dalam balang kaca besar dengan tudung kedap udara. Timbanglah buahnya dengan mangkuk atau kaca yang sesuai dengan baik di dalam balang. Seal, dan letakkan di tempat yang sejuk dan gelap, berputar sesekali, selama 4 atau 5 minggu-anda boleh selalu rasa dan memutuskan. Rasa dan laraskan gula jika anda suka.

Tekan vin d’orange melalui penapis halus atau kain cheesecloth dan tuangkan ke dalam wain atau botol minuman keras atau balang mason dan penyejuk sehingga satu tahun.

Dan di sini adalah resipi untuk koktel suami saya telah menamakan “The Best Drink in the World.” Dia memilih nama itu kerana ia adalah tepat, dan kerana ia memotivasi berkongsi kaedahnya. Apa yang perlu dilakukan ialah mengucapkan kalimat itu, “Saya hanya mempunyai minuman terbaik di dunia,” untuk memberi inspirasi kepada soalan, “Apa itu?” Dan formula itu diluluskan bersama.

Minuman Terbaik di Dunia

1 bahagian mezcal
3 bahagian vin d’orange
Ais
Ceri Amarena atau ceri koktel buatan sendiri

Campurkan mezcal dan vin d’orange di atas ais. Tuangkan ais ke dalam gelas kecil. Teratas dengan 2 atau 3 ceri Amarena, dan beberapa sudu cecair mereka, secukup rasa.

Minuman kedua terbaik di dunia dibuat dengan menggantikan scotch untuk mezcal; yang ketiga, dengan mengganti rai. Bourbon boleh digantikan juga, tetapi itu bukan minuman keempat paling dalam dunia-iaitu martini yang sangat kering.

Pada kesempatan apa minuman seseorang seperti ramuan? Kami meminumnya pada waktu petang, tetapi Henry Aldrich mungkin membantu dalam memberikan lebih banyak idea:

Sekiranya semuanya benar, saya fikir
Terdapat lima sebab yang perlu kita minum;
Wain yang baik-rakan atau menjadi kering,
Atau kalau kita tidak boleh,
Atau sebarang sebab lain mengapa.

Mezcal (atau scotch, dll) juga boleh diganti, dalam nisbah yang sama, dengan Champagne, atau wain lain yang berkilauan. Dalam bentuk ini, ia adalah minuman pagi yang baik, terutamanya oleh sebab berikut, yang telah lama dipersalahkan oleh Athenaeus The Deipnosophists:

“Jika dengan air anda mengisi gelas anda, Anda tidak akan menulis sesuatu yang bijak
Tetapi wain adalah kuda Parnassus, Itu membawa bard ke langit. “

Dalam pengalaman saya, sekali dibebani dan dilancarkan, kuda itu akan dengan sendirinya menyampaikan penunggang kepada matlamatnya, sama ada puisi, atau prosa, atau kurang cita-cita tetapi juga cita-cita yang patut dipuji. Maksudnya: Versi wain minuman ini, atau apa-apa minuman keras awal yang awal, berguna untuk pembersih jalanan sebagai penauk.

Penulis Vicomte de Mauduit, yang telah meminjamkan begitu banyak pendapat dan kebijaksanaan ke halaman buku saya, mereka menguap dengan falsafah kebakarannya sendiri, menulis: “Makanan yang baik, anggur yang baik, dan alkohol yang baik tidak mendatangkan joie de vivre, mereka merangsangnya, tetapi ia mesti berada di sana dahulu dalam bentuk semulajadi yang asli. “Saya bersetuju. Sekiranya kepuasan semulajadi seperti yang dikehendakinya tersembunyi pada jam makan malam, saya berharap ia terbangun dari tidur dengan bunyi es di pengocok koktail, atau paip pertama pisau dan garpu yang menentang pinggan, atau air sejuk dituangkan ke dalam gelas. Sesungguhnya ia tidak penting untuk memanggil saman roh, hanya kerana ia tiba. Dan pada akhirnya, pada waktunya, ia timbul, diperbaharui.

sesuatu old something new tamar adler

Dikutip dari Sesuatu yang Lama, Sesuatu Yang Baru oleh Tamar Adler. Hak Cipta © 2018 oleh Tamar Adler. Dicetak semula dengan kebenaran Scribner, sebuah Bahagian Simon & Schuster, Inc.