Man Ini Ran Seluruh Appalachian Trail dalam 46 Hari. Inilah Apa Yang Dia Berikan Along Jalan

Dalam sukan yang sudah menari di pinggir masyarakat, ultrarunner Scott Jurek adalah jarang sekali. Sebagai salah seorang atlet yang membantu membuat ultramaraton-mana-mana perlumbaan yang lebih panjang daripada 26.2 batu-arus perdana (lebih baik, lebih arus perdana), Jurek telah menghisap persaingan di beberapa jejak yang paling menghantui dan perlumbaan gunung di dunia. Bukan sahaja dia membawa pulang kemenangan di negara Barat berprestij 100 tahun berturut-turut tujuh tahun berturut-turut, dia juga menetapkan rekod kursus pada tahun 2005 untuk Badwater 135, perlumbaan epik 135 batu melalui Death Valley-dan 130 ° . Pada bulan Julai, beliau telah melengkapkan seluruh jejak Appalachian, memecah rekod kelajuan lebih dari tiga jam. Dia selesai dalam 46 hari, lapan jam, dan tujuh minit.

Di samping itu, Jurek juga menjadi tukang masak rumah dan vegan-dia berkongsi cerita dan resipi kegemarannya dalam bukunya, Makan dan Main. Diet pemakanan tumbuhan, katanya, telah menyumbang kepada kejayaannya sebagai pelari, yang membolehkan dia lebih banyak masa pemulihan dan daya tahan yang lebih baik di laluan itu. Jadi, dengan semua ini, kami ingin berinteraksi dengan Jurek tentang bagaimana dia makan pada jangka masa (heh, heh), apa makanan yang memacu rekod AT beliau, dan apa yang dia suka untuk memasak di rumah.

Apa rutin pagi anda?
Saya bersenam sebelum makan pada waktu pagi, kecuali saya melakukan larian yang besar, enam hingga lapan jam. Saya tidak memerlukan kopi atau kafein untuk bangun, jadi saya lebih banyak orang teh atau lelaki jenis yerba. Saya menikmati secawan kopi atau espresso yang baik apabila saya keluar dengan kawan-kawan. Untuk sarapan, saya benar-benar menjadi minuman hijau, jadi saya boleh melakukan rumput barli, atau campuran sayur-sayuran ke dalam smoothie saya-sesuatu yang semudah kale, arugula, atau bayam. Jika saya mempunyai spirulina atau chlorella di tangan, saya akan meletakkan mereka juga. Saya pastikan untuk menggantikan karbohidrat yang saya hilang pada jangka masa saya dengan pisang, nanas beku, atau mangga beku, dan kemudian saya akan mencampurkannya dengan sebarang buah beri yang saya ada. Saya menggunakan beras merah dan protein kacang untuk serbuk protein saya, dan saya juga menggabungkan 7 Sumber, yang merupakan minyak asid lemak penting yang dicampur. Kadang-kadang saya akan membuang kelapa atau alpukat.

Satu perkara yang salah difahami tentang diet berasaskan tumbuhan adalah bahawa ia hanya buah dan kacang. Orang mengandaikan bahawa anda tidak dapat memakan diet berasaskan tumbuhan, tetapi ia benar-benar menjejaskan jumlah makanan yang anda makan, dan mendapatkan lemak yang cukup sihat. Saya salah satu daripada orang-orang yang suka makan. Itulah keindahan diet berasaskan tumbuhan; kecuali anda makan makanan ringan, anda boleh makan banyak.

scott-jurek-swedish-pancakes
Andy Mann

Jurek, membuat penkek Sweden. Foto: Andy Mann

Sebagai ultrarunner, keperluan kalori anda berbeza dari atlet purata. Bolehkah anda memberitahu kami mengenainya??
Apabila saya berlatih untuk keluar di atas dan memenangi perlumbaan, saya memerlukan 5,000 hingga 6,000 kalori setiap hari. Tetapi seseorang yang baru berjalan-berkata, latihan untuk maraton atau triathlon-mungkin tidak memerlukan banyak. Perkara utama adalah anda perlu makan semasa anda berjalan; anda membakar glikogen [satu bentuk glukosa yang mudah diproses] semasa anda bersenam. Marathoners boleh mencicit dengan gel atau dua, walaupun saya fikir mereka akan mempunyai hasil yang lebih baik makan lebih kerap. Tetapi apabila mereka bergerak ke ultra-kata pertama mereka, 50K-mereka menghabiskan lebih banyak masa di laluan itu. Lebih banyak masa di laluan bermakna lebih banyak kalori. Ia benar-benar datang ke otak dan sistem saraf anda yang memerlukan karbohidrat tersebut. Anda perlu mencari jenis makanan yang paling mudah bagi anda untuk mencerna, memakan 25 gram karbohidrat setiap 20 hingga 30 minit, kemudian mencuci dengan banyak air dan elektrolit. Ia berdasarkan berat badan, walaupun, individu yang lebih besar memerlukan lebih banyak kalori per jam daripada seseorang yang lebih kecil. Ia bukan cadangan selimut!

Apabila saya berlumba, saya makan banyak “makanan sukan” yang karbohidrat-padat, seperti gel dan tenaga mengunyah. Salah satu perkara yang saya kerjakan dengan Clif pada tahun lepas adalah sesuatu yang dipanggil Makanan Tenaga Organik. Ia pada asasnya makanan di dalam kantung yang dicampur dengan konsistensi yang mudah turun. Terdapat juga perisa sedap seperti pizza dan kentang manis.

Pada perlumbaan terpanjang anda, anda sebenarnya makan semasa berlari. Bagaimana ia berfungsi?
Orang-orang terkejut (dan pesaing cemburu) bahawa saya boleh makan burrito pada kadar tujuh atau lapan minit-per-mil. Ia mengambil amalan, tetapi mendapatkan makanan yang solid atau nyata sangat penting. Ini mengenai percubaan dan kesilapan. In Makan dan Main, Saya menulis mengenai bagaimana saya cuba untuk minum minyak zaitun lurus semasa latihan berlari sebelum 100-miler pertama saya. Saya tidak tahu apa yang saya lakukan, dan saya seperti, “Minyak zaitun ini makanan yang menakjubkan dan saya memerlukan banyak kalori, jadi mengapa tidak akan Saya minum itu dalam perjalanan saya? “Saya berakhir dengan loya yang melampau, pada dasarnya hanya memakan di semak.

Anda kehilangan banyak berat semasa menjalankan Appalachian Trail anda. Berapa banyak yang anda makan?
Saya berada di laluan selama 13, 14 jam sehari pada mulanya-dan kemudian, kemudian, ia menjadi 16, 18 jam sehari. Kadang-kadang 20. Saya semakin kurang tidur, dan metabolisme saya hanya mengamuk. Saya perlu mengambil 7,000 kalori atau lebih sehari. Banyaknya-kira-kira 3,000-yang ada dalam produk Clif. Jenny akan menambahnya dengan sandwic atau roti bakar yang ditenggelamkan dalam minyak zaitun. Kadang-kadang dia akan mendapatkan saya hash browns atau kentang goreng rumah berminyak dari restoran tempatan. Atau, setelah makan pasta dengan minyak zaitun dan sosis vegan, saya akan turun satu liter es krim susu kelapa dan ia bahkan tidak membuat penyok. Tetapi masa saya sangat terhad, soalan yang saya perlu tanya adalah: “Adakah saya menghabiskan lebih banyak masa di laluan atau lebih banyak masa tidur?” [Jurek dan rakan-rakan jurek memandu van mereka di sepanjang laluan ketika dia berlari, dan dia tidur di sana selepas dia melebarkan batu.] Saya tahu ia kelihatan mengejutkan, tetapi ia adalah sifat aktiviti seperti ini. Orang mungkin berfikir, “Oh pelari gila …” tetapi saya terlepas memasak begitu banyak.

Saya berat sekitar 173 pergi ke laluan. Saya 6’2 “dan, sebagai individu yang lebih besar, mampu kehilangan beberapa perkara itu. Orang ramai terkejut saya kehilangan hampir 20 pound, terutamanya ketika mereka melihat gambar, tetapi malangnya itu hanya apa yang berlaku. Badan ini cuba untuk mendapatkan semua kalori yang boleh, dan apabila anda tidur kurang dan menaruh tekanan besar pada tubuh anda, ia akan mengejar setiap kalori kecil yang dapat anda dapatkan-bahkan otot-otot yang tidak anda gunakan. Tubuh saya mula menyusu sendiri sedikit, tetapi itulah pemulihan.

Apa perkara pertama yang anda masak di rumah?
Saya fikir ia adalah lempeng Sweden. Nah, sehari sebelum kami membuat salad besar dari pasar petani. Saya tidak pernah memasarkan semua musim, jadi dapat memilih semua sayur-sayuran yang hebat ini segar di Colorado, begitu hebat.

Masaomi Matsuda

Jurek dan isterinya, Jenny Uehisa, membeli-belah di pasar petani. Foto: Masaomi Matsuda

Pengembara dan penduduk tempatan membawa anda makanan di sepanjang jalan, betul?
Ya, ada yang melakukannya. Keluarga ini dari Pennsylvania membawa kami buah-buahan segar dan pengganti daging, dan ia adalah menakjubkan kerana kami mengalami kesukaran untuk mencari perkara yang boleh saya makan di kedai runcit kecil. Seseorang menghantar saya dua kotak gulungan kayu manis dan gulung karamel dari Vegan Treats yang berpangkalan di Pennsylvania. Menakjubkan. Seorang individu membawa saya alpukat maki dan pizza vegan, yang saya benar-benar keinginan. Dia mendaki jejak teknikal gila selama tiga batu untuk menyampaikan makanan rawak ini. Itulah satu perkara yang sejuk tentang AT. Walaupun ia berada di lokasi terpencil, ia persekitaran yang benar-benar sosial. Ia adalah jenis perkongsian yang mengagumkan yang berpengalaman dengan orang.

Anda menyebutkan dalam buku anda bahawa anda menggunakan makanan untuk merayu kepada isteri anda Jenny. Bagaimana anda melakukannya?
Jenny adalah seorang sarjana muda yang biasa. Dia pada dasarnya memasak dan burger veggie beku; sangat jenis “bijirin untuk makan malam” jenis gadis. Saya percaya besar bahawa makanan adalah cara untuk hati seorang wanita, jadi ia cukup mudah untuk mengusiknya. Makanan sangat penting untuk keluarga saya-dengan taman kami, dan memburu permainan liar dan penangkapan ikan tumbuh-dan ia adalah menyeronokkan untuk berkongsi dengan Jenny. Dia tidak pernah melihat sebelah saya; dia selalu melihat saya sebagai ultrarunner yang aneh ini.

Sebarang kata-kata perpisahan?
Begitu banyak orang berfikir memasak harus menjadi proses yang indah, rumit ini, tetapi sebenarnya hanya mendapat masuk ke sana. Ini mengenai tidak takut untuk mencuba sesuatu. Ibu saya akan berkata, “Jika anda boleh membaca, anda boleh memasak.” Sebagai seorang atlet, saya banyak memberi perhatian kepada bagaimana saya membakar badan saya … tetapi ia juga sangat menyeronokkan.