Mac adalah Masa yang rumit untuk minum bir, jadi minum Bière de Mars

Ini berbuih di Mouth, petualangan Joshua Joshua Bernstein yang semakin berkembang di alam semesta bir. Dan ya, dia mahu pusingan lain, tolong.

Mac adalah masa yang sukar untuk minum bir, terutama sekali ini Mac.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, salji rekod salji telah menyelimuti negara ini, ditambah pula dengan temp tempur yang menggelegak yang hampir tidak mencapai dua angka. Untuk mengalahkan pembekuan yang dalam, saya telah minum anggur yang kuat, wain barli yang berdaun, dan double IPAs begitu kuat dan pemanasan yang saya tidak keberatan berjalan Sammy Bernstein di salji salji yang lain.

Saya bersedia untuk musim bunga, terutamanya bir musim bunga. Masalahnya, ia masih terlalu sejuk untuk bertukar menjadi spesis halus witbier atau menyegarkan hefeweizen. Saya mahukan bir yang mengetuk lagi yang juga mengangguk kepada pencairan yang akan datang, kepada janji-janji yang lazat di taman. Penyelesaiannya adalah Perancis bière de Mars, ale rumah ladang desa yang dibebaskan pada bulan Mac (a.k.a. “Mars” dalam bahasa Perancis).

Gaya ini adalah versi yang lebih hangat, seronok bière de garde (“Bir untuk menjaga”), sebuah rumah ladang ale yang berasal dari rantau Nord-Pas de Calais di utara Perancis. Fruity bières de Mars secara tradisinya dicipta pada lewat musim sejuk, apabila zat penapaian adalah paling sejuk, memberikan ales yang tajam, watak lancar mengingatkan lagers. Di Perancis, bières de Mars cenderung seimbang dan menyegarkan, dengan sudu pahit yang membangkitkan bayang-bayang dan aromatik bunga halus.

Renditions Perancis yang halus termasuk Page 24 Bière de Printemps, Castelain Ch’ti Printemps, dan Brasserie Duyck Jenlain Bière de Printemps. Pembuat bir negeri juga telah mula memeluk bières de Mars sebagai jambatan bermusim. Southampton Long Island menawarkan buah yang enak, versi pedas, sementara pertanian Oregon yang berasaskan pertanian Agres Ales menjadikan rasa ingin tahu yang kering, bersahaja, dan sopan. Turun di Louisiana, bière de Mars mempunyai hamparan khas dalam Karlos KnottHati.

Foto: Bayou Teche

“Kami Cajun di sini, jadi kami keturunan Perancis,” kata Knott, yang berkhidmat di Angkatan Darat selama 10 tahun. Semasa ditempatkan di Jerman, dia sering melawat Belgium dan Perancis, di mana dia jatuh di bawah mantera bir pribumi negara. Kembali ke Louisiana, Knott dan saudara-saudaranya mula membuat homebrewing apa yang tidak dapat mereka beli, hobi Ahad yang berkembang ke Bayou Teche Brewing.

“Sebahagian daripada misi kilang bir kami ialah memasak bir dengan masakan Cajun,” kata presiden Bayou Teche, “tetapi kami juga memelihara budaya dan bahasa kawasan itu.” Di New Orleans, Mardi Gras dikaitkan dengan perarakan, terapung, dan manik, manik, manik. Tetapi komuniti Cajun di selatan Louisiana mengambil isyarat perayaan mereka dari Medieval France’s Courir de Mardi Gras, yang menampilkan pengembara yang berkuda menunggang kuda dan gumbo kaum.

Mencari minuman pra-Lenten yang sempurna, Bayou Teche mencipta Courir de Mardi Gras, menyusun bir yang licik dengan gandum yang bagus. “Anda merasakannya, anda secara automatik memikirkan musim bunga dan musim panas,” katanya tentang ale yang enak, aromatik. Ketika Bayou Teche pertama kali mengeluarkan bir pada tahun 2012, penjualannya menjadi penyumbat. “Tiada siapa yang tahu apa gaya itu,” kata Knott. Tetapi begitu orang mula mengamalkan bir yang mesra yang boleh didekati, yang sangat baik (“Ia akan pergi dengan apa saja jenis makanan,” kata Knott, nama jambalaya dan ayam panggang), jualan melonjak. “Kami melepaskannya setiap tahun sebelum Lent dan ia dijual,” kata Knott.

Jolly Pumpkin’s bière de Mars, minuman funky dengan nota buah-buahan gelap.

Sementara Bayou Teche mengambil pendekatan yang lebih tradisional bière de Mars, Pembuat bir lain menjalankan lesen kreatif. (Memandangkan sejarah dan garis panduan gaya agak kabur, pendekatan freewheeling benar-benar boleh diterima). Jolly Pumpkin yang berpangkalan di Michigan bière de Mars adalah oak-tua dan diserang dengan bakteria dan yis liar yang menghidu, menghasilkan perisai lambat yang menyenangkan dengan sedikit zat berasid dan rasa buah-buahan gelap. Di tempat lain, Richmond, gaya Strangeways Virginia yang menua Martian Spring di tong wain oak lama, kemudian menambahkan tumpukan citrus, hop tropika untuk pukulan wangi.

“Ia agak berlepas dari tukang periuk dan pendaki coklat yang tipikal di musim sejuk,” kata ketua bir Mike Hiller, yang menyatakan bahawa bulan Mac menandakan cuaca yang lebih sunnier, lebih banyak musim semi di Richmond. “Kami mahu meletakkan bir di sana yang sepadan dengan itu,” katanya. “Kami mahu orang ramai teruja dengan musim bunga dan cuaca yang lebih baik.”

Brewer kepala betul betul Nathan Zeender juga teruja pada bulan Mac. “Ia adalah bulan kegemaran saya,” kata Zeender, yang dilahirkan pada bulan Mac. Apabila merenung minuman perayaan yang ideal, Washington, D.C., pembuat bir memandang bière de Mars. “Fakta bahawa terdapat gaya bir yang dibuat untuk bulan itu bermakna ia adalah perkahwinan yang bahagia,” kata Zeender.

Daripada mengikuti sejarah, dia membakar sejenis bir yang dia ingin makan pada bulan Mac. Ini bermakna bir kering yang berat pada gandum dan gandum musim sejuk yang keras, banyak mikrofon funky, dan sebagai anggukan kepada nama angkasa gaya, hop melon seperti Galaxy. Bir tidak terlalu berbeza dari jenis bir pra-industri, bangsawan bucolic yang petani Perancis mungkin telah dibuat lebih awal sebelum ini, bir yang layak untuk dimasak hingga akhir satu lagi musim sejuk yang cuba. “Bir sedikit lebih istimewa,” kata Zeender. “Ia adalah sesuatu yang kita boleh benar-benar meraikan.”

Di luar tetingkap pejabat saya, awan telah dibersihkan. Matahari bersinar. Akhirnya, salji mencair. Saya fikir majlis perkahwinan bière de Mars adalah langkah yang betul.