Maaf, Labu. Kejatuhan ini, Kami Minum Oktoberfest Beers

Ini berbuih di Mouth, petualangan Joshua Joshua Bernstein yang semakin berkembang di alam semesta bir. Dan ya, dia mahu pusingan lain, tolong.

Mungkin ada masalah dengan solek kimia saya, tetapi saya tidak pernah terlalu peduli untuk bir labu. Kayu manis dan cengkeh, allspice dan pala -memaskan muffin, bukan alkohol saya. Dilihat dari jualan bir labu yang melambung tinggi, namun, ia bukan pendapat yang popular, menjadikan saya seorang kakak yang mengolok-olok pada pencuri untuk meninggalkan padang saya sahaja.

Ingin minum satu? Artikel ini merupakan zon tanpa penghakiman. Seperti jagung gula-gula dan telur Cadbury, bir labu adalah makanan keselesaan yang sempurna, keseronokan yang cepat yang menarik perhatian mereka. Tetapi bulan September ini, sebagai tambahan kepada ales yang dipetik, sila cuba märzen, seekor ikan kecil itu adalah gangplank yang menghubungkan musim panas dan musim gugur.

“Anda mempunyai sedikit maltiness, sedikit harapan, alkohol cukup tetapi tidak terlalu banyak, dan ia membersihkan dengan baik pada akhirnya,” menerangkan Bill Manley, Duta bir Sierra Nevada. Kaya lagi segar, tetapi tidak terlalu manis, panas dan berulang-ulang, märzen lagers membuktikan keseimbangan dan ketepatan, bukan rasa blitzkrieg. “Jika IPA berganda ialah Funkadelic Parlimen, Oktoberfest adalah kuartet jazz,” kata Manley. “Anda perlu mempunyai semua tembakan pada semua silinder.”

Sebelum penyejukan buatan, bir biasanya hanya dibancuh dari musim luruh hingga musim bunga, kerana cuaca panas menyambut jangkitan. Oleh itu, Bavarians berhenti menyusun sekitar bulan Mac dan bir yang diserahkan ke gua-gua alpine sejuk sehingga jatuh. Para bir muncul tajam, tulen, dan menyegarkan, wahyu yang membina rangka kerja untuk märzen-German untuk Mac. Pada masa yang sama, lager (disimpan, dalam bahasa Jerman) bir berkembang sejajar dengan Oktoberfest, musim menuai Munich musim-musim bratwursts, bir, dan budaya Bavaria. (Abai nama: Oktoberfest berlaku pada bulan September.)

Odell Brewing's Oktoberfest Beer
Odell Brewing Co.

Foto: Odell Brewing Co.

Walaupun bir labu masih menyumbat kitaran bermusim, kilang bir Amerika semakin menggabungkan penonton Oktoberfest ke arsenal musim gugur mereka. Tahun lepas, Firestone Walker dibotolkan dengan Oaktoberfest yang lembut dan manis, sementara Fort Collins Colorado membuat herba, pedas Oktoberfest musim gugur musim luruh yang baru, seperti juga Ninkasi, pada tahun 2013, dengan fosil Oktoberfest Festbier Lager yang bersulam. Pada tahun ini, permintaan rabun membawa Arizona SanTan Brewing untuk melepaskan tin, karamel-menyentuh Oktoberfest sebulan awal, pada bulan Ogos, dan Upslope berasaskan Boulder meletakkan Oktoberfestnya pada tin stovepipe 19.2 auns.

Selepas tindak balas cemerlang pada Oktoberfest draf hanya Oktoberfest, Brewing Odell Colorado baru-baru ini terjebak dengan tembaga-emas, märzen-gaya lager dalam enam pek. “Ia adalah gaya yang diingini orang pada musim gugur,” kata pengasas Doug Odell, yang menyatakan bahawa zaman pembuatan bir Oktoberfest selama lapan minggu. “Anda benar-benar melicinkan perisa dan ia membawa kemasan kerepek,” katanya tentang lusuh, lager pedas perlahan-lahan. “Dan anda mendapat apresiasi terhadap ciri-ciri dan kerumitan yang dapat dibawa oleh bir ke bir.”

Memilih bijirin yang sempurna adalah penting kepada Sierra Nevada, yang mengubahnya dengan pola makan Oktoberfest untuk menyelaraskannya dengan tradisi. Di Amerika, “godaan adalah untuk pergi ke atas dengan malt melekit dan lebih banyak karamel atau rasa panggang,” kata Manley. Bukannya mengatasi semua orang dengan kesedihan mereka, Sierra Nevada mencari rakan tarian Jerman, menetap di Brauhaus Riegele.

Riegele yang dikendalikan oleh keluarga telah menyusun sejak abad ke-14, yang bermaksud Sierra Nevada boleh memanfaatkan kepakaran lebih daripada 600 tahun. Yang mengetuai kolaborator untuk menggunakan Steffi, barley pusaka yang “hampir citarasa seperti keropok air atau Garam tanpa garam,” kata Manley. Buah bersama (pertama kerjasama tahunan Oktoberfest dengan bir Jerman) dengan pantas melayari parameter gaya, hasilnya kaya emas dan menyegarkan, dengan nota unik Steffi dan gigitan kepahitan pada penampilan kering. Satu botol lancar membawa kepada satu saat. “Ia tidak dapat mengatasi anda jika anda akan minum setengah liter pada satu masa,” kata Manley.

Di luar penggunaan berulang, lager juga merupakan sidekick yang cemerlang untuk makanan. “Ia adalah bir peralihan sempurna yang sangat baik dengan hidangan jatuh tradisional,” katanya Adam Dulye, chef eksekutif untuk Persatuan Brewers. “Ia boleh mengendalikan sedikit lagi haba, sedikit lebih banyak lemak. Ia mempunyai tempat yang sempurna di atas meja. “

Sambil makan dan sosej adalah gandingan klasik untuk perayaan Oktoberfest, kata Dulye, a märzen juga unggul dengan keju dan charcuterie (buah arak juga merupakan rakan kongsi yang sempurna), bijirin seperti berry farro dan beri gandum, dan juga dalam bahu babi dan coq au vin, dengan penawar berdiri untuk wain merah. (Cuba lakukan itu menipu dengan ale labu.) Märzen adalah sejenis bir yang anda boleh minum semasa makan malam, Kata Dulye. “Mereka begitu seimbang dan mereka tidak membunuh langit-langit.”

Dan itu penting untuk rayuan itu. Dekad yang lalu telah melihat tergesa-gesa bir ke ekstrem rasa dan alkohol. Bagaimanapun, kepahitan yang berleluasa dan minuman keras, gimcrackery dan dapur dapur tidak dikongsi secara kolektif. Untuk alasan yang sangat baik, lagers seperti märzen telah berterusan selama berabad-abad, hidup yang berkelip lain di keg dan botol.

“Orang ramai selalu bertanya kepada kami, ‘Apa perkara besar dalam pembuatan bir?'” Kata Odell. “Mungkin ada kebenaran bahawa perkara besar seterusnya adalah gaya tradisional.”

Untuk itu, saya hanya akan menaikkan stamina märzen dan katakanlah, “Prost!”