Langkah Pertama untuk Minum Whisky Impian Anda? Mengetahui Cara Baca Label Botol

Sommelier dan pengarang sarjana Richard Betts tidak benar-benar percaya kepada pengkritik. Kepada Betts, rasa sangat mendalam; mengapa meninggalkan keputusan besar kepada orang lain?

Itulah mengapa buku barunya tentang wiski bukanlah rumit atau sukar untuk menembusi jubin. The Essential Scratch & Sniff Guide to Becoming Whisky Know-It-All adalah, ya, buku bergambar natal yang sebenar yang direka untuk melengkapkan orang untuk melakukan perkara mereka sendiri-sejenis cincin decoder wiski. Langkah pertama? Perhatikan bagaimana di bumi anda sepatutnya mentafsirkan label pada botol wiski – supaya anda boleh mengetahui wiski Tennessee anda dari bourbons anda, malt tunggal anda dari gabungan anda, dan perbezaan antara wiski berusia 12 tahun berbanding 18 tahun. Betts membentangkannya untuk kami:

hibiki-whisky-label-japanesecircled
Alex Lau

Wiski Jepun, dieja tanpa “e”. Foto: Alex Lau

Tempat

Walaupun wiski dibuat di seluruh dunia dari Taiwan ke India, Betts mencadangkan untuk mengenali wiski dibuat di lima tempat: Ireland, Scotland, A.S., Canada, dan Jepun. Hanya untuk mendapatkan jalan keluar ini, inilah pelajaran ejaan mini. Betts mengatakan perbahasan “e” atau tidak “e” boleh diselesaikan dengan peraturan mudah: “Jika ada ‘e’ dalam nama negara, maka wiski mempunyai ‘e’, ​​seperti Amerika. Tidak ‘e’, ​​seperti Jepun, dan ia wiski. “

Ireland: Walaupun Scotland dan Ireland betul-betul bersebelahan, Betts mengatakan wiski yang keluar dari mereka tidak mungkin lebih berbeza. Wiski Ireland disuling tiga kali, bertentangan dengan dua kali di Scotland. Setiap kali anda menyuling sesuatu, ia menjadi lebih lancar dan kehilangan beberapa punca awalnya. Oleh itu, secara umum, wiski Ireland lebih licin dan rumput, dengan petunjuk madu.

Scotland: Dia menggambarkan wiski Scotch sebagai lebih lengkap dengan “lebih banyak lagi yang dikatakan.” Seperti kata Betts, “[wiski Scotch] meminta lebih banyak daripada anda sebagai peminum.”

Kanada: Ini adalah perjanjian yang sama dengan wiski dari A.S. atau Kanada; mereka tidak boleh menjadi lebih berbeza, jelas Betts. Dia berfikir tentang wiski Kanada sebagai bulat, licin, dan mudah diminum.

Amerika Syarikat: Wiski Amerika adalah analog Scotch, kata Betts: “Lebih banyak ruang untuk ekspresi barang-barang spicier dalam wiski Amerika.”

Jepun: Wiski Jepun adalah kegemaran peribadi Betts. “Mereka mengambil semua isyarat dari Scotland apabila mereka membuat pengeluaran, jadi ia mencerminkan banyak perkara itu, tetapi ia persekitaran yang unik,” katanya. Bukan sahaja perkara itu penting, tetapi iklim di sana juga menjadikan produk jadi lebih menyerlah berbanding Scotch.

bulleit-bourbon-wiski
Flickr / patruby

Label pada botol Bulleit Bourbon 10 tahun. Foto: Flickr / patruby

Umur

Umur merujuk kepada masa wiski membelanjakan penuaan sebelum ia dibotolan. Tetapi penuaan selama 18 tahun di Scotland tidak sama dengan penuaan selama 18 tahun di Kentucky, kata Betts: “Keadaan iklim sangat berbeza. Penuaan selama 18 tahun di Scotland diperlukan untuk mendapatkan sesuatu yang rumit dan penuh, sementara 18 tahun di Kentucky mungkin sebenarnya sudah terlalu tua, kerana ia begitu hangat di sana bahawa wiski dapat menjadi terlalu oak-y atau tannic. ” Lebih banyak masa ia dibelanjakan di dalam kayu, lebih banyak rasa ia mengeluarkan dari kayu dan lebih banyak ia memberikan beberapa perisa awalnya.

jefferson's-kentucky-bourbon-whiskey-circled-WHISKEY-LABELS-4-of-7
Alex Lau

Jefferson’s Kentucky Straight Bourbon Whisky. Foto: Alex Lau

Tennessee Whisky vs. Bourbon

Kedua-dua wiski Tennessee dan wiski bourbon adalah bourbon. Semua bourbon dibuat daripada 51 peratus jagung; berusia di dalam tong kayu oak baru Amerika; dan tidak lebih daripada 160 bukti. Perbezaan besar antara keduanya terletak di lokasi dan proses. Walaupun bourbon boleh datang dari mana saja di A.S., wiski Tennessee mesti datang dari Tennessee (duh) dan mesti menjalani proses Lincoln County, yang melibatkan menjalankan semangat mentah melalui penyaring arang 10 kaki yang memberikan minuman keras yang dihasilkan selesai dengan lebih halus.

hibiki-whisky-blend-circled-WHISKEY-LABELS-1-of-7-3
Alex Lau

Suntory’s Hibiki Japanese Whiskey, campuran. Foto: Alex Lau

Malt tunggal vs Scotch Blended

Mengatakan Scotch adalah malt tunggal hanya bermakna bahawa ia dibuat sepenuhnya dari barbar malted. “Ini memberikan rasa yang khusus, seperti menambah susu bubuk susu dengan susu kocok coklat, tidak bermakna ia kurang baik,” kata Betts, walaupun dia lebih suka Scotch dicampur, yang dibuat dari campuran barbar malted dan gandum yang tidak diserap semangat.

jack-daniels-sour-mash-whisky-circled
Flickr / cookbookman

Jack Daniels mash mash Tennessee wiski. Photo: Flickr / cookbookman

Mash masam

Mentega masam merujuk kepada bahagian “bir” pengeluaran. (Menurut Betts, wiski adalah “hanya bir yang disuling, betul-betul.”) Dengan wiski mash masam, penyuling menggunakan sedikit batch terdahulu – dengan cara yang sama seperti starter pahit atau ibu kombucha-untuk menambah sedikit funk campuran itu.

knob-creek-100-circled-whisky-WHISKEY-LABELS-5-of-7
Alex Lau

Knob Creek Kentucky Lurus Bourbon Whiskey adalah 100 bukti, atau ABV 50 peratus. Foto: Alex Lau

Bukti dan Alkohol mengikut Jumlah (ABV)

Betts percaya bahawa ia bernilai memberi perhatian kepada ABV, atau seberapa kuat wiski itu. Dia mengatakan bahawa, atas sebab cukai, roh mencapai 40 persen ABV, atau 80 bukti; ia bukan kerana ia sangat sesuai. Selepas mencuba lebih daripada 500 wiski yang berlainan untuk buku ini, dia mendapati dirinya beralih ke wiski cecair, yang tidak mempunyai sebarang air yang ditambahkan kepadanya untuk membuktikannya. “Ia hanya keluar dari tong, dan itulah yang berlaku,” katanya.

kaya-betts-scratch-n-sniff-whisky-cover
Wendy MacNaughton

The Essential Scratch & Sniff Guide to Becoming Whisky Know-It-All by Richard Betts. Foto: Wendy MacNaughton

Apa yang Harus Diabaikan

Satu perkara yang selalu dia anggap adalah patina-dalam kes ini, idea bahawa wiski mengembangkan kualiti tertentu dari masa ke masa dalam keadaan tertentu. “Anda tidak boleh pintasan wiski, sebahagian daripada apa yang membuat wiski bekerja-apa yang menjadikannya lembut, lembut, masa bulat,” jelas Betts. “Anda tidak boleh membuat wiski dan hanya membawanya ke pasaran dengan segera, tetapi ia memerlukan masa bertahun-tahun.” Yang berkata, ia tentang mempunyai gambaran lengkap tentang apa yang ada di dalam botol. Kata Betts, “Lebih-lebih lagi untuk mengambil setiap maklumat pada nilai muka dan tidak membiarkan mana-mana satu petikan skala.”