Kesan Cortado: Bagaimana Mereka Melakukannya di New York City dan Sepanyol

Pemerintahan cappuccino, latte, dan mochia telah digulingkan! Atau seolah-olah, kerana cortado adalah The Order di kedai-kedai kopi yang terbaik hari ini, sebenarnya, ia mempunyai hasrat tersendiri, #dailycortado. Lebih besar daripada macchiato dan lebih kecil daripada cappuccino, cortado, yang berasal dari Negara Basque Sepanyol, terdiri daripada bahagian yang sama espresso dan susu kukus. Keseimbangan itu membolehkan susu untuk menyedut espresso sambil terus membiarkan rasa dan nuansa kopi itu bersinar. Nama itu berasal dari tegang kata-kata bahasa Sepanyol yang lalu “untuk memotong,” rujukan kepada memotong susu hangat melalui intensiti espresso.

Tetapi sehingga baru-baru ini, cortado-tidak kelihatan pada kebanyakan menu-adalah minuman yang hanya diperintahkan oleh mereka yang tahu. Saya pertama kali dihidupkan ke cortado oleh barista di kedai kopi kejiranan saya beberapa tahun lalu. Apa yang bermula sebagai cawan sekali-sekala berkembang menjadi eksplorasi dan dokumentasi-cortados di seluruh New York City. Selepas mencuba versi yang dibuat oleh baristas terbaik di Brooklyn, Soho, Upper East Side, dan pada dasarnya seluruh New York City, sudah tiba masanya untuk pergi ke Tanah Air. Adakah cortado menjadi lebih baik di Sepanyol? Sekiranya ia meleset populariti memihak minuman baru?

Syukurlah, “tidak” adalah jawapan kepada soalan kedua. Tetapi persoalan pertama adalah lebih rumit: cortado Sepanyol cenderung sedikit lebih kuat, dengan sedikit lebih espresso daripada susu, jadi ia bergantung pada keutamaan anda. Tidak ada satu pun dari “seni latte” yang cantik ini. Saya sangat gembira didokumentasikan kembali di New York, tetapi saya boleh memesan cortado hampir di mana saja. Setiap restoran, bar pintoks, kaunter snek, atau stesen gas yang bertugas di kopi (mereka semua) tahu apa yang cortado ada dan gembira dapat berkhidmat. Sebenarnya, seolah-olah cortado-di samping kafe con leche-adalah minuman kopi yang paling popular yang diperintahkan oleh penduduk tempatan.

Dan mungkin itulah sebabnya, mengecewakan, sukar untuk datang dengan cortado yang benar-benar baik. Ia bukan satu wahyu bahawa kopi di kafeteria tidak mempunyai kepelbagaian espresso yang menarik (terutamanya apabila ia diperbuat daripada kacang-kacangan yang matang, pakar panggang), tetapi juga di pertubuhan yang lebih baik di negara Basque, espresso dan Minuman yang dihasilkan jarang jarang berlaku. Mungkin itulah nasib menjadi minuman setiap orang: tumpuannya adalah untuk menyediakan sesuatu yang boleh diakses, tanpa perlu memberi tumpuan kepada nuansa yang akan meninggikannya. Jadi mungkin tidak menghairankan bahawa kebudayaan kafe di Negara Basque membayangi sama ada kopi tidak sempurna.

Duduk di lapangan terbang, menuju ke New York, saya duduk minum cortado Sepanyol terakhir saya dari bar snek. Ia adalah antara yang paling buruk yang saya telah cuba selama dua minggu saya di sana, tetapi saya tidak dapat membantu diri saya sendiri dan menyelesaikan keseluruhan perkara itu. Ia adalah keseronokan untuk pergi melalui Eropah, mengikat sehingga kaunter espresso dan perintah seperti tempatan. Sekiranya pengalaman itu selalu terasa sebaik-baiknya.