Kenapa Anda Tidak Perlu Bimbang Tentang Sulfit dalam Wain

Terdapat banyak aspek wain dan winemaking yang salah faham, tetapi sedikitnya secara terbuka atau secara brutal sebagai sulfit. The Severus Snapes wain, sulfites dianggap sebagai penjahat jahat oleh orang ramai TV doktor siang hari apabila diam-diam mereka perlu untuk berjaya dan benar-benar tidak akan membunuh anda, atau Harry Potter, untuk perkara itu. Dan walaupun diperlukan tujuh buku panjang untuk memahami Snape, berikan saya lima minit dan saya dapat menjelaskan semua yang anda, seseorang yang minum banyak wain, sebenarnya perlu tahu tentang sulfites.

Sulfite Asli vs Sulfite Ditambah

Terdapat dua jenis sulfit, yang juga dikenali sebagai sulfur dioksida: semula jadi dan ditambah. Sulfit semulajadi hanya sebatian yang semulajadi yang dihasilkan semasa penapaian. Dan anda tidak dapat melepaskannya. Saya tahu apa pembakaran sage anda, hippie homie memberitahu anda tetapi tidak, saya minta maaf, anda tidak minum wain sulap 2009 di Topanga Canyon. Wain sulfite tidak wujud. Ia adalah secara literal harfiah mustahil. Sulphites juga merupakan bahan pengawet, tetapi proses penapaian tidak menghasilkan sulfite yang mencukupi untuk mencipta wain bawah tanah legenda orang kaya suka bercakap tentang. Anda fikir anda hanya boleh minum wain yang telah duduk selama 50 tahun? Tiada jalan. Ditambahkan sulfit mengekalkan kesegaran dan melindungi wain daripada pengoksidaan, dan bakteria dan ragi yang tidak diingini. Tanpa tambahan sulphites, Bordeaux 1961 akan dianggap sebagai cuka sampah dan bukannya harta karun. “Sulfit adalah antara sebatian yang paling membantu di sekeliling dan tanpa mereka, sesetengah wain akan merasakan seperti rebusan mikroba,” kata Karen MacNeil, pengarang The Wine Bible dan editor wain mingguan WineSpeed ​​melaporkan. “Sulfur adalah agen anti mikrob semula jadi. Ia adalah alat yang hebat untuk pembuat anggur – dan akhirnya peminum anggur, kerana ia memusnahkan mikroba yang buruk. “

bebas-biodinamik-wain-label
Dengan hormat dari Frey

Kilang anggur Frey menghasilkan wain yang dibuat dengan sulfit semulajadi, tetapi tidak menambah apa-apa, yang bermaksud: minum sehingga ASAP. Photo: Courtesy of Frey

Tidak, Anda (Mungkin) Tidak Alergi kepada Sulfites

Percayalah, saya ingin menyalahkan sakit kepala wain anda pada sesuatu selain fakta bahawa anda sedang minum terlalu banyak wain. Tetapi anda mungkin tidak alah kepada sulfit. FDA menganggarkan bahawa kurang daripada 1% penduduk A.S. mempunyai alergi sulfit, dan mereka yang melakukan adalah yang paling asma. Sekiranya anda alah, anda mungkin mendapat gatal-gatal dan mengalami kesukaran bernafas dalam pendedahan sulfit selama 30 minit, dan semestinya memberikan asma penyembur asma kerana perintah udang mempunyai lebih banyak sulphite daripada seluruh botol Sangiovese. Bagi kita yang cuba menjelaskan “sakit kepala” kita, ada kemungkinan bahawa sakit kepala wain merah disebabkan oleh histamina yang terdapat di dalam wain merah. Sekiranya anda terdedah kepada alahan seperti demam hay, anda boleh mencuba Claritin sebelum memukul botol itu-tetapi lakukan beberapa dengan berhati-hati, atau pemandu yang ditetapkan. Dan jangan lupa minum banyak air, alergi atau tidak.

Dan Tidak, Sulfites Tidak Umumnya Buruk untuk Anda

Walaupun terdapat amaran “MENUNGGU KESELAMATAN” yang mengiringi kebanyakan label wain, sulfit bukanlah nikotin wain, walaupun itulah yang dilayan oleh pelobi anda. Bermula pada 1970-an, pelobi anti-alkohol cuba meluluskan undang-undang yang memerlukan wain untuk menyenaraikan bahan-bahan mereka. Selepas usaha-usaha tersebut terus gagal, undang-undang 1987 memerlukan wain dengan 10 PPM (bahagian per juta) atau lebih sulfit untuk dilabel dengan “mengandungi sulfit.” Tetapi ini tidak ada kaitan dengan risiko kesihatan sebenar dan sama sekali bertujuan untuk menakutkan orang dari minum arak. Jika ia benar-benar mengenai kesihatan, kempen “mengandungi sulfites” akan termasuk produk seperti buah kering, yang mempunyai sekitar 3500 PPM, berbanding dengan wain, yang purata sekitar 80 PPM dan undang-undang tidak boleh melebihi 350 PPM.

Yep, Kulit Buah Anak Anda Memiliki Lebih Sulfite daripada Wain

Wayyy lagi. Begitu juga dengan kentang goreng Perancis semasa makan tengah hari. Maaf, saya tahu anda tidak perlu lagi alasan untuk tidak menyukai kentang goreng tetapi mereka mempunyai kira-kira 1900 PPM. Tetapi anda tidak perlu bimbang mengenainya. Segala-galanya dari jeruk hingga pizza kerak ke ubat penahan sakit mengandung sulfit. Alasan sulfites menjadi masalah besar adalah kerana pada tahun 1980-an terdapat peningkatan reaksi alergi belerang disebabkan oleh banyak sulfur yang digunakan dalam bahan pengawet. Bayangkan jika tiba-tiba segalanya mempunyai satu tan kacang di dalamnya tanpa sebarang amaran, dan sekumpulan sekumpulan kanak-kanak dengan alahan kacang berakhir di hospital, atau lebih teruk. Ia masuk akal bahawa anda mahu syarikat-syarikat mendedahkan bahawa kacang-kacangan berada dalam produk mereka, tetapi itu tidak bermakna anda, bukan kacang alergi, perlu menghabiskan sepanjang hidup anda ketakutan setiap campuran Chex parti.

Jadi Sekarang Apa?

Dude, hiduplah dengan wain yang bebas mengalir. Sekiranya anda mengambil berat mengenai bahan kimia tambahan dalam wain anda, anda mempunyai 99 masalah dan sulfur hanya satu. Terdapat puluhan gula, ragi, gelatin, dan lebih teruk dalam wain yang tiada siapa yang diperlukan untuk memberitahu anda tentang. Beli di kedai wain tempatan dan minta wain intervensi yang rendah. Wain ini digunakan sebagai sedikit bahan kimia yang mungkin, cenderung menjadi semulajadi untuk gula dan ragi, dan sangat sering “sans soufre” (tanpa belerang). Dan bagi anda yang masih menganggap sakit kepala wain anda berkaitan dengan sulfit, wain ini adalah apa yang diperintahkan oleh doktor. Dan dengan “doktor,” saya maksudkan “Saya, Marissa A. Ross, Minuman Wain Profesional yang tidak pernah sakit kepala lagi, percayalah saya mengenai ini.”

Baca lebih lanjut: Marilah Membuat Pelabuhan Hebat Lagi